Profession Group Image

Hälso och Sjukvård

När man arbetar inom hälso- och sjukvård händer det ibland att man hamnar i situationer på sin arbetsplats där man känner att det skulle vara bra med lite uppbackning.

 

Du som arbetar i branschen och som letar efter ett fackförbund för hälsa, fackförbund hälsovård eller fackförbund sjukvård kan välja mellan flera olika fackförbund som kan hjälpa dig med både råd och stöd samt juridisk hjälp om det skulle uppstå en konflikt på din arbetsplats.

 • Antal Svenska fackförbund

  28 st

 • Antal medlemmar

  2 687 428 st på 28 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 15 st, Privat 26 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Hälso och Sjukvård

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund hälso- och sjukvård

Om du arbetar inom apoteksbranschen kunde du tidigare till exempel gå med i Farmaciförbundet men som numera är en del av Unionen. Därför kan Unionen som fackförbund vara av intresse för dig som arbetar på apotek. Unionen är också Sveriges största fackförbund vilket talar för att det är ett mycket populärt förbund som många verkar vara nöjda med.

Det finns även ett Vårdförbund som är till för de som arbetar inom vården som exempelvis sjuksköterska, barnmorska eller med något annat yrke inom hälso- och sjukvårdsområdet. För vissa yrken finns det även speciella fackförbund så som Sveriges Arbetsterapeuter, Tandläkarförbundet, Läkarförbundet, Fysioterapeuterna samt Psykologförbundet.

Så väljer du fackförbund

Eftersom det finns så många fackförbund som kan passa olika yrken inom hälso- och sjukvård kan det vara bra att gå igenom samtliga mycket noggrant för att hitta det som passar dig bäst.

Läs mer om de olika förbunden här på denna sida där vi har listat förbunden i alfabetisk ordning. Det är en lista speciellt framtagen för din bransch. Läs om vad de olika förbunden erbjuder och kontrollera vad som ingår i medlemskapet och vad du behöver betala extra för.

Jämför deras olika förmåner för att hitta det bästa som passar just dig. Är många förbund snarlika kan du se om det skiljer sig angående medlemsavgiften och villkoren för inkomstförsäkring. Är du fortfarande osäker på vilket du ska välja kan du fråga vad dina kolleger är medlemmar i.

När du har hittat ett förbund som du vill bli medlem i kan du enkelt göra din ansökan genom att klicka dig vidare till deras hemsida.

Fördelar med att vara med i facket med arbete inom hälso- och sjukvård

Att vara medlem i facket när du arbetar inom hälso- och sjukvård har många fördelar. Den allra största fördelen för dig som arbetar inom branschen där du ofta behöver kämpa för en skälig lön och bättre arbetsvillkor i och med eventuella långa arbetspass och kort tid för återhämtning är att du kan få fackligt stöd.

Genom att välja ett fackförbund med många medlemmar inom din bransch kan du få den bästa rådgivningen och stöd från kunniga experter samtidigt som förbundet har bättre möjligheter och med stora krafter att bättre påverka din arbetssituation och din lön.

Förutom fackligt stöd kan du också få juridisk hjälp eller olika stöd i din karriär som granskning av CV och profil på LinkedIn eller att du kan få träna på arbetsintervjuer. Många förbund erbjuder också särskilda utbildningar för olika yrken för kompetensutveckling vilket kan vara bra för din karriär och ett bra drag för din löneförhandling.

Vanliga yrken inom Hälso och Sjukvård