Vårdförbundet

Du som arbetar som sjuksköterska, barnmorska eller med något annat yrke inom hälso- och sjukvårdsområdet har möjlighet att gå med i fackförbund Vårdförbundet. Förbundet värnar om medlemmarnas rättigheter på sin arbetsplats och som alltid finns där för att hjälpa och stötta medlemmarna i frågor som gäller deras arbete och arbetsvillkor. I facket Vårdförbundet kan även du som studerar till något yrke inom vården bli medlem och får genom facket rådgivning och tips om hur du kan förbereda dig för ditt kommande yrkesliv. Om du driver eget företag kan också få stöd och råd från Vårdförbundet.

 • Webbsida

  www.vardforbundet.se

 • Kostnad/månad

  150 - 295 kr

 • Antal medlemmar

  114000 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  TCO

 • A-Kassa

  Namn: Akademikernas a-kassa
  Pris: 130 kr

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Mer om fackförbundet Vårdförbundet

Vårdförbundet är ett yrkesförbund som bevakar medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av professionerna. Redan 1886 bildades Svenska Barnmorskeförbundet bildas som Sveriges första kvinnliga yrkesförening. Förbundet har idag runt 114 000 medlemmar som arbetar som legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor samt studenter inom respektive utbildning.

Medlemskap i Vårdförbundet

När du är medlem i Vårdförbundet betalar du en medlemsavgift som ligger på 295 kronor i månaden. Denna medlemsavgift kan av olika anledningar reduceras för dig som tillfälligt inte tjänar så mycket pengar. Om du har en inkomst som ligger under 17 000 kronor i månaden, om du är föräldraledig eller sjukskriven så kan du kontakta din lokala avdelning för att ansöka om en reducerad medlemsavgift. För dig som är student kostar det bara 150 kronor för ditt medlemskap som gäller under hela din studietid. Om du har gått i pension kan du fortsätta vara medlem för 360 kronor per år.

Inkomstförsäkring hos Vårdförbundet

Med en inkomstförsäkring hos Vårdförbundet kan du få upp till 80 procent av din lön upp till 60 000 kronor om du blir arbetslös. Ersättningen kan betalas ut i högst 200 dagar. Inkomstförsäkringen ingår i medlemsavgiften men du måste vara medlem i a-kassa för att kunna få ersättning.

Vårdförbundets A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Akademikernas a-kassa betalar du 130 kronor.

Andra försäkringar som medlem

Som medlem i Vårdförbundet ingår de förutom en inkomstförsäkring även en försäkring för stick- och skärskador. Utöver det har du möjlighet att teckna andra förmånliga försäkringar som livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, sjukkapitalförsäkring, diagnosförsäkring, hemförsäkring, yrkesförsäkring och flera andra försäkringar.

Andra förmåner som medlem

Medlemmar i Vårdförbundet kan ta del av förbundets olika semestererbjudanden som medlemspriser på hotellövernattningar, kryssningar och rabatter på tågresor med SJ. Du kan också få rabatt på träningskort på Actic, böcker och flera andra förmåner.

I samarbete med Danske Bank och SEB erbjuder förbundet möjligheter att ansöka om förmånliga medlemslån och bolån.

Vanliga frågor och svar om Vårdförbundet

Hur många medlemmar har Vårdförbundet?

Vårdförbundet har omkring 114 000 medlemma. Medlemmarna arbetar som legitimerade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och studenter inom samma grupper.  

Varför ska man vara medlem i Vårdförbundet?

Vårdförbundet arbetar för att stärka de yrkesgrupper de representerar genom bättre arbetsvillkor, löner och påverkan i samhällsfrågor som rör yrkesrollerna. Som medlem får man även ta del av en rad medlemsförmåner. 

Vad kostar det att vara medlem i Vårdförbundet?

Det kostar 295 kronor i månaden att vara medlem i Vårdförbundet. Om man är student kostar det 150 kronor i månaden och om man vill fortsätta vara medlem som pensionär kostar det 360 kronor per år.