15

Gå med i facket

I Sverige har vi ett flertal olika fackföreningar och fackförbund som du kan ansluta dig till. Om du är osäker på vilket fackförbund du ska välja så har vi ställt samman en lista för att hjälpa dig. Du kan läsa mer om de olika fackförbunden eller använda sökfunktionen för att hitta till det fackförbund som du vill läsa mer om. På så sätt kan du enklare göra ett val.

Förbund med aktuella erbjudanden

Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har, du kan vara vikarie, visstid- eller tillsvidareanställd. För dig som helt eller delvis arbetar med journalistiska arbetsuppgifter Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 200-380 kr/mån
 • Du får hjälp, stöd, och facklig rådgivning
 • Bra inkomstförsäkring
 • Medlemskapet ger dig förmåner, lönestatistik och presskort

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån
 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
För dig som jobbar som elektriker eller andra eltekniska yrken Inkomstförsäkring ingår (ingen övre gräns, max 100 dagar) Pris: 1,9-2,4 % av din lön
 • Möjlighet att påverka på jobbet och i samhället
 • Ger dig kvalificerad rådgivning och förhandlingshjälp
 • Massa förmåner på köpet såsom ett omfattande försäkringsskydd

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån
 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer
 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Fördelar med att gå med i facket

Förutom att du får hjälp vid olika situationer i arbetet så finns det även andra fördelar med att gå med i facket. Eftersom facket består av ett stort antal medlemmar så kan de förhandla för bättre villkor även för andra saker. Många fackförbund erbjuder exempelvis lån till bättre villkor än vanligt, så kallade medlemslån. Dessa lån erbjuds endast till medlemmar och kan bland annat innebära att du slipper uppläggningsavgiften eller att du får en lägre ränta. Andra förmåner kan komma i form av olika försäkringar, möjlighet att hyra speciella fastigheter eller möjligheten att vidareutbilda sig genom olika kurser och dylikt.

Vad är en fackförening?

En fackförening är en organisation som samlar ihop arbetare från olika branscher och yrken. Genom att organisera arbetskraften på detta sätt kan fackförbunden hjälpa sina medlemmar bland annat genom att förhandla upp löner, förbättra villkor och på andra vis påverka medlemmarnas situation i arbetslivet. Ett fackförbund består av flera fackföreningar eller yrken som arbetar inom samma bransch. Om din yrkesgrupp finns representerad inom ett fackförbund så är det en fördel att ansluta sig till det fackförbundet.

Vad gör facket?

De arbetar hela tiden för att hjälpa sina medlemmar eller arbetarna i sin bransch. Detta gör de på flera olika sätt. Det kan exempelvis handla om att de utför individuella åtgärder som att hjälpa en enskild medlem vid en konflikt med arbetsgivaren eller genom att ge råd och stöd vid en stundande löneförhandling. De kan även hjälpa till med att se över ett avtal för att försäkra dig om att det ser rätt ut. Skulle det behövas så kan ditt fackförbund även hjälpa dig med juridisk rådgivning. Detta är bara saker som facket kan göra för dig personligen. Utöver detta utför de även ett stort jobb för att förbättra situationen för alla som arbetar inom fackförbundets bransch.


I korthet så finns facket där för att hjälpa dig i arbetslivet. Är du missnöjd med din arbetssituation kan du vända dig till facket om du vill se en förändring. Är arbetarna i en hel yrkeskår missnöjda med sin arbetssituation så kan du räkna med att deras fackförbund redan jobbar stenhårt för att lösa situationen.

Varför ska jag bli medlem i facket?

Svaret är enkelt: eftersom det gynnar dig. Det finns flera fördelar med att gå med i facket. Som vi tidigare nämnt så får du först och främst hjälp vid konflikter inte bara genom eventuell juridisk representation men även genom tips och råd. Fackförbundet hjälper dig vid alla slags frågor, från olika typer av konflikter till frågor om löner, arbetssäkerhet, arbetstider, semesterrätt och mycket mer. Om något jobbigt händer i arbetet så är det skönt att veta att fackförbundet står vid din sida.


Att bli medlem i facket gynnar inte bara dig själv utan även dina arbetskollegor och alla andra som är medlemmar. Ju fler som ansluter sig till facket, desto mer makt har ni tillsammans. En av fackets viktigaste uppgifter är just förhandling av löner och villkor. Facket förhandlar för alla sina medlemmar, något som leder till att ett kollektivavtal skapas. Som medlem får du möjlighet att påverka både din och andras situation.

En annan fördel som många fackförbund erbjuder är en inkomstgaranti eller en inkomstförsäkring. Den fungerar som ett komplement till a-kassan. Om du skulle bli arbetslös och är medlem i a-kassan så får du ersättning upp till en viss nivå. Du kan som mest få 26 400 kronor i dagsläget som ersättning. Av denna summa ska du sedan betala skatt, vilket innebär att du får ännu mindre i handen. Med hjälp av inkomstgarantin eller inkomstförsäkringen kan du få ut ett större belopp som ersättning när du blir arbetslös. Hos vissa fackförbund ska alla medlemmar ansluta sig till inkomstgarantin och hos andra är det frivilligt. Hur mycket du kan få från inkomstgarantin varierar också mellan fackförbunden.

Hur blir jag medlem i facket?

Börja med att ta reda på vilket fack du bör gå med. Ett tips är att använda vår sökfunktion och skriva in ditt yrke eller din bransch där. Detta ger dig en bra utgångspunkt inför ditt val. En del yrken har endast ett fackförbund som du kan ansluta dig till medan andra yrkesgrupper har flera alternativ. Om du kan välja mellan olika fackförbund så är det alltid smart att jämföra dessa, både när det kommer till kostnader samt även när det kommer till fördelar och förmåner. De största fackförbunden är IF Metall, Kommunal och Unionen. Dessa vänder sig till industriarbetare, offentligt anställda och de som arbetar inom det privata näringslivet.

4 steg för att bli medlem i ett fackförbund

 1. Hitta rätt fackförbund för ditt yrke, bransch eller utbildning på Fackförbund.nu
 2. Välj fackförbund och klicka vidare till fackförbundets hemsida
 3. Fyll i din ansökan
 4. Medlemskapet godkänns av fackförbundet och du får besked inom någon vecka

LO, TCO och SACO

Det är bra att veta att de flesta av Sveriges fackförbund är medlemmar i en av följande tre fackorganisationer:

LO, Landsorganisationen i Sverige
TCO, Tjänstemännens centralorganisation
SACO, Sveriges akademikers centralorganisation

Vad kostar medlemskapet?

Det beror på vilket fackförbund du ska ansluta dig till. Kostnaderna ser olika ut och kan vara fasta månadsavgifter eller en procentuell månadsavgift baserad på din lön. Det finns oftast en maxgräns för hur mycket medlemskapet kostar när den baseras på lönen. Det är vanligt att medlemsavgiften ligger på runt 500 kronor för personer med löner på 20 000 kronor och uppåt. 

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.