Unionen

Unionen är numera Sveriges största fackförbund med över 675 000 medlemmar.

Fackförbundet Unionen tillhör TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, och är ett av de yngsta stora fackförbunden i Sverige (grundat 2008), även det största för tjänstemän, med omkring 675 000 medlemmar, inte minst personer med olika chefsposter. I facket ingår alla yrkesgrupper som kategoriseras som tjänstemän inom den privata sektorn, och även egenföretagare kan vara medlemmar.

unionen logo small
 • Webbsida

  www.unionen.se

 • Kostnad/månad

  50-235 kr

 • Antal medlemmar

  675000 st

 • Medlemstyp

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • Tillhör centralorganisation

  TCO

 • A-Kassa

  Navn: Unionens A-kassa
  Pris: 112 kr

SVERIGES STÖRSTA FACKFÖRBUND

- För dig som arbetar som tjänsteman i det privata arbetslivet.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll.

 

- Bli medlem i Unionen - Just nu 3 månader gratis - spara upp till 705 kr!

 

 • Juridiskt stöd
 • Bra medlemsförmåner
 • Inkomstförsäkring

FÖR DIG SOM DRIVER EGET OAVSETT BRANSCH

Bli medlem i Unionen som egenföretagare - Just nu 3 månader gratis

Som egenföretagare är du välkommen hos Unionen  oavsett vilken bransch du tillhör. Ditt företags bolagsform kan vara enskild firma, handelsbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening med högst fyra lika stora delägare. För att bli medlem ska du inte ha några andra anställda än familjemedlemmar. Läs fullständiga villkor på Unionens sajt.

FÖR DIG SOM STUDERAR

Unionen Student för dig som pluggar endast 100 kr för hela studietiden

Medlemskapet i Unionen Student kostar bara 100 kronor för hela studietiden. Dessutom kostar det första året som yrkesverksam bara 100 kronor om du fortsätter vara medlem i Unionen som förvärvsarbetare efter studietiden. Du sparar upp till 2600 kronor.

Mer om fackförbundet Unionen


Unionen är fackförbundet för dig som arbetar i det privata näringslivet. Organisationen finns till för tjänstemän och egenföretagare ur olika yrkesgrupper.

Medlemmarna finns bland annat inom branscher som industri och teknik, media, kommunikation och IT. Bygg, fastighet, transport och logistik. Andra yrkesgrupper som också är anslutna till fackförbundet är personer med diverse chefsposter, människor som arbetar i ideella organisationer, men också studenter och pensionärer.

Unionen tillhör TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, och är ett av de yngsta stora fackförbunden i Sverige. Organisationen grundades 2008 och har idag omkring 675 000 medlemmar.

Utveckling inom yrket kan stärka din ställning på arbetsmarknaden, Unionen är mån om dina utökade kunskaper och kan därför hjälpa dig med ekonomiska bidrag om du skulle vilja studera. Detta gäller både om du går kompetensutvecklande kurser utanför arbetstid, men också om du studerar på heltid. I Unionens regi finns en rad olika kurser och utbildningar att delta i.

Unionen inkomstförsäkring

 

Inkomstförsäkring ingår i Unionens medlemskap, detta är en trygghet för dig om du skulle bli arbetslös.

Inkomstförsäkring innebär att du tillsammans med a-kasseersättning kan få upp till 80% av din tidigare inkomst om du förlorar ditt jobb. Ersättningen uppgår till max 60 000 kr/månad i 150 dagar, det finns också möjlighet att utöka summan och antalet dagar med en till tilläggsförsäkring.

Tilläggsförsäkringen omfattar 50 extra dagar och kostar 50 kr extra per månad om du har en inkomst mellan 20 900 kr och  60 000 kr, och 100 kr extra per månad om inkomsten överstiger 60 000 kr.

Unionens A-kassa

 

Unionens A-kassa tecknas separat från medlemskapet i fackförbundet Unionen. Man kan alltså om man vill vara med i en annan a-kassa men samtidigt vara medlem i fackförbundet Unionen. Vanligast är dock att man kombinerar medlemskapet i Unionen med Unionens a-kassa. Unionens a-kassa kostar 112 kronor per månad. 

Rådgivning och juridiskt stöd

 

Medlemmar erbjuds också stöd i olika former utifrån behovet i arbetssituationen. Du kan som medlem få vägledning och råd inom yrket, i olika konflikter och meningsskiljaktigheter som rör frågor mellan dig och din arbetsgivare.

Du har som ansluten till Unionen också rätt till förhandlingshjälp och juridiskt stöd om så skulle behövas. Fackförbundet har alltid uppdaterade marknadslöner och kan ge dig tips inför löneförhandlingar eller nyanställning. Du kan också få råd om vilka rättigheter och skyldigheter du har i olika arbetsrelaterade situationer, vilka regler som gäller inom ditt yrke, och även information om vad som gäller kring semestrar, längre ledigheter eller uppsägningar. Medlemskapet i Unionen ger dig rätt till en rad olika förmånliga försäkringar för både dig, din familj och ditt hem.

När du avslutat ditt yrkesliv och blir pensionär kan du för 100 kr/månad förlänga ditt medlemskap i förbundet, och på så sätt fortsätta ta del av de förmåner du haft under din tid i arbete.Unionen kan också presentera en del olika nöjeserbjudanden och rabatter som gäller för dig som är ansluten till fackförbundet.

Medlemsavgift: Tre första månaderna gratis, därefter 50-­235 kr/månad beroende på inkomst.

A­kassa: Unionens A­kassa, 112 kr/ månad.