Unionen

Unionen är numera Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar.

Fackförbundet Unionen tillhör TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, och är ett av de yngsta stora fackförbunden i Sverige (grundat 2008), även det största för tjänstemän, med omkring 700 000 medlemmar, inte minst personer med olika chefsposter. I facket ingår alla yrkesgrupper som kategoriseras som tjänstemän inom den privata sektorn, och även egenföretagare kan vara medlemmar.

 • Webbsida

  www.unionen.se

 • Kostnad/månad

  50-235 kr

 • Antal medlemmar

  700000 st

 • Medlemstyp

  Anställd, Egenföretagare

 • Tillhör centralorganisation

  TCO

 • A-Kassa

  Namn: Unionens A-kassa
  Pris: 140 kr

För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Pris: 50–235 kr/mån Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

 

Annonslänk
För dig som driver företag oavsett företagsform & utan anställda. Har du anställda är du välkommen som medlem i Unionen Chef. För dig som driver, eller ska starta ett eget företag

Unionen för egenföretagare

 

 • För dig som driver, eller startar eget företag

 

Annonslänk

Mer om fackförbundet Unionen


Unionen är fackförbundet för dig som arbetar i det privata näringslivet. Organisationen finns till för tjänstemän och egenföretagare ur olika yrkesgrupper.

Medlemmarna finns bland annat inom branscher som industri och teknik, media, kommunikation och IT, bygg, fastighet, transport och logistik. Andra yrkesgrupper som också är anslutna till fackförbundet är personer med diverse chefsposter, människor som arbetar i ideella organisationer, men också studenter och pensionärer.

Unionen tillhör TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, och är ett av de yngsta stora fackförbunden i Sverige. Organisationen grundades 2008 och har idag omkring 700 000 medlemmar.

Unionen inkomstförsäkring

Inkomstförsäkring ingår i Unionens medlemskap, detta är en trygghet för dig om du skulle bli arbetslös.

Inkomstförsäkring innebär att du tillsammans med a-kasseersättning kan få upp till 80% av din tidigare inkomst om du förlorar ditt jobb. Ersättningen uppgår till max 60 000 kr/månad i 150 dagar, det finns också möjlighet att utöka summan och antalet dagar med en till tilläggsförsäkring.

Tilläggsförsäkringen omfattar 50 extra dagar och kostar 50 kr extra per månad om du har en inkomst mellan 27 500 kr och  60 000 kr, och 100 kr extra per månad om inkomsten överstiger 60 000 kr.

Unionens A-kassa

Unionens A-kassa tecknas separat från medlemskapet i fackförbundet Unionen. Man kan alltså, om man vill, vara med i en annan a-kassa men samtidigt vara medlem i fackförbundet Unionen. Vanligast är dock att man kombinerar medlemskapet i Unionen med Unionens a-kassa. Unionens a-kassa kostar 140 kronor per månad. 

Rådgivning och juridiskt stöd

Medlemmar erbjuds också stöd i olika former utifrån behovet i arbetssituationen. Du kan som medlem få vägledning och råd inom yrket, i olika konflikter och meningsskiljaktigheter som rör frågor mellan dig och din arbetsgivare.

Du har som ansluten till Unionen också rätt till förhandlingshjälp och juridiskt stöd om så skulle behövas. Fackförbundet har alltid uppdaterade marknadslöner och kan ge dig tips inför löneförhandlingar eller nyanställning. Du kan också få råd om vilka rättigheter och skyldigheter du har i olika arbetsrelaterade situationer, vilka regler som gäller inom ditt yrke, och även information om vad som gäller kring semestrar, längre ledigheter eller uppsägningar. Medlemskapet i Unionen ger dig rätt till en rad olika förmånliga försäkringar för både dig, din familj och ditt hem.

När du avslutat ditt yrkesliv och blir pensionär kan du för 100 kr/år förlänga ditt medlemskap i förbundet, och på så sätt fortsätta ta del av de förmåner du haft under din tid i arbete. Unionen kan också presentera en del olika nöjeserbjudanden och rabatter som gäller för dig som är ansluten till fackförbundet.

Medlemsavgift: 50-­235 kr/månad beroende på inkomst.

A­kassa: Unionens A­kassa, 140 kr/ månad.

Vanliga frågor och svar om Unionen

Kan vem som helst bli medlem i Unionen?

Nej, vem som helst kan inte bli medlem i Unionen. Unionen är ett fackförbund för tjänstemän inom den privata sektorn. De välkomnar även egen företagare och chefer. Om man är student och planerar att arbeta som tjänsteman inom det privata är man välkommen att bli studentmedlem. Även pensionärer kan fortsätta vara medlemmar i Unionen.

Vad kostar det att vara medlem i Unionen?

Ett medlemskap i Unionen kostar mellan 50 kr upp till 235 kronor i månaden. Avgiften avgörs av din inkomst, ju högre inkomst desto högre avgift. 

Vilket fack ska man gå med i om man är tjänsteman?

Det största förbundet för tjänstemän inom privat sektor i Sverige är Unionen. Unionen har 700 000 medlemmar vilket gör dem till det största fackförbunden totalt i Sverige.