Ledarna

Fackförbundet Ledarna ­Sveriges chefsorganisation finns till för dig som är just chef, coach eller har någon annat typ av ledarskap. Fackförbundet är till för ledare eller chefer som verkar inom olika områden både offentliga och privata. Ledarna är den enda organisation i Sverige som vänder sig enbart till en yrkesgrupp. Ledarna är fristående både från fackliga centralorganisationer och en partipolitiskt obunden organisation.

 • Webbsida

  www.ledarna.se

 • Kostnad/månad

  317-389 kronor

 • Antal medlemmar

  100000 st

 • Medlemstyp

  Anställd

 • A-Kassa

  Namn: Ledarnas a-kassa
  Pris: 150 kr

Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation
Annonslänk

Mer om fackförbundet Ledarna

Sveriges enda fackförbund bara för chefer. Som medlem får du råd och stöd av experter med egen chefserfarenhet. Fackföreningen bildades 1905 och tanken var då som nu att chefer hjälper chefer till framgång.

Som chef har man ofta en dubbel roll både som ledare och anställd. Man är många gånger utsatt och har ett stort ansvar för att föra de anställda framåt mot utveckling och framgång. I förbundet kan du som ledare få råd, inspiration och hjälp med det som handlar om din karriär och din arbetsroll. 

Visionen är att alla ska ha en bra chef och förbundet jobbar för att du som företrädare ska få en starkare position och en säker grund att stå på för att kunna stödja dina anställda i sitt vardagliga yrkesliv. Förbundet arbetar aktivt för jämställdhet, mångfald och mot diskriminering och för att främja innovation samt ge medlemmarna bättre möjligheter att möta en ständigt utvecklande arbetsmarknad. 

Vad får man som medlem i Ledarna?

Ledarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund och har idag över 100 000 medlemmar. Alla tjänster ingår och du har ingen uppsägningstid.

För att du ska utvecklas och bli tryggare i din roll erbjuder Ledarna bland annat kurser i konflikthantering och olika chefsutbildningar, både via webben och vid olika ordnade kurstillfällen. Du kan få tips och råd om vad som är gångbart och framgångsrikt vid löneförhandlingar och rekrytering av ny personal. Du kan förutom att utveckla ditt kunnande inom din roll, utbyta erfarenheter och få hjälp och tips ifrån andra med liknande arbetsuppgifter. Ledarna kan också erbjuda utvecklingssamtal, coaching eller karriärrådgivning om du vill söka nya utmaningar. Det finns också en chefsrådgivare du kan ringa för att få stöd i din arbetsroll.

Kostnader för medlemskap

Medlemsavgiften består av en förbundsavgift och en branschföreningsavgift som ger dig en lokal förankring och är beroende av vilken bransch du är verksam inom. Den totala kostnaden varierar beroende på din bransch och ligger mellan 317 till 389 kronor.

1 oktober 2023 justerades priserna och medlemskapet blev 13 kronor billigare, då antalet medlemmar ökat och antalet som utnyttjat inkomstförsäkringen varit färre an väntat.

Studerandemedlemmar betalar ingen medlemsavgift under det första året och därefter betalar studerande en månadsavgift på 9 kronor som faktureras årsvis i förskott.

Pensionärer betalar 35 kronor per månad. 

Ledarnas inkomstförsäkring

Andra förmåner som erbjuds medlemmar är en inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen ger dig upp till 80% av din inkomst i 150 dagar om du skulle bli arbetslös. Detta gäller inkomster som maximalt uppgår till 80 000 kr/månad. Du kan även försäkra 100 extra dagar för en inkomst över 80 000, utöver de ursprungliga 150 dagarna. Vid en tilläggsförsäkring är inkomsttaket 120 000 kronor. 

A-kassa

Ett medlemskap i Ledarna innebär inte att du blir medlem i en a-kassa. När du blir medlem i Ledarna kan du välja att vara kvar i din befintliga a-kassa, välja en ny a-kassa eller inte alls vara med i A-kassan. Även om du inte är medlem i a-kassan kan du få ersättning från Ledarnas inkomstförsäkring om du skulle bli arbetslös. Ersättningen blir dock längre än om du hade varit med i en a-kassa. Vill du vara med i en a-kassa finns det flera att välja på. Till exempel Alfa-kassan eller Ledarnas Arbetslöshetskassa. De är fristående från Ledarna, men är utmärkta för chefer och ledare.

Andra förmåner som medlem

Förutom stöd och hjälp som ingår i medlemskapet får du även tillgång till olika medlemslån där du bland annat kan ansöka om bostadslån i SEB till förmånlig ränta.  Andra förmåner du får som medlem är rabatt på chefsutbildningar och semesterboende.

Vanliga frågor och svar om Ledarna

Är Ledarna ett fackförbund?

Ja, Ledarna är ett fackförbund. De är idag det enda fackförbundet för chefer och ledare i Sverige. 

Vilka fackförbund finns det för chefer?

Det enda fackförbundet som är renodlat för chefer idag är Ledarna. Ledarna välkomnar medlemmar som arbetar som chefer, coacher eller ledare inom alla sektorer på den svenska arbetsmarknaden. 

Ingår a-kassa om man går med i Ledarnas fackförbund?

Nej, om man går med i fackförbundet Ledarna ingår inte a-kassa automatiskt. För att vi a-kassa måste man gå med i en a-kassa separat. För medlemmar i Ledarna rekommenderar vi den fristående a-kassan Ledarnas a-kassa eller Alfa-kassan.