egenforetagare

Fackförbund för egenföretagare

Många tror att fackförbund endast är till för anställda, men egenföretagare kan också ta del av flera fördelar som medlem i fackförbund.

Visste du att även egenföretagare kan ta del av fördelar som främst förknippas med fackförbund och liknande som a-kassa och inkomstförsäkring?

Förbund med aktuella erbjudanden

Om du helt eller delvis arbetar med journalistiska och andra redaktionella arbetsuppgifter kan du bli medlem i Journalistförbundet Pris: 249-473 kr/mån

Journalistförbundet för frilansare

  • För frilansare med journalistiska och redaktionella arbetsuppgifter

Annonslänk
För dig som driver företag oavsett företagsform & utan anställda. Har du anställda är du välkommen som medlem i Unionen Chef. För dig som driver, eller ska starta ett eget företag

Unionen för egenföretagare

  • För dig som driver, eller startar eget företag

Annonslänk

Fördelar med fackförbund för dig som driver eget företag

Faktum är att många fackföreningar erbjuder egenföretagare medlemskap och därmed även a-kassa och inkomstförsäkring. Det finns också en rad a-kassor och inkomstförsäkringar som är helt fristående från fackliga verksamheter och erbjuder även egenföretagare sina tjänster.

Fördelar för egenföretagare att vara med i facket är ofta förutom nämnda inkomstförsäkring och a-kassa bland annat tillgång till kvalificerad rådgivning inom bland annat juridik och ekonomi.

Försäkringar
Inkomstförsäkring är en vanlig komplettering hos många fackförbund även för egenföretagare. Vanligt är att du har möjlighet att kunna få 80 % av din månadsinkomst upp till en betydligt högre summa än vad a-kassan ger. Hos a-kassan får du max 80 % av 26 400 kr/mån. Med en inkomstförsäkring är det vanligt att taket är över tre gånger så högt.

Personförsäkringar
Många förbund erbjuder förmånliga villkor och låga premier på gruppförsäkringar för dig, din familj och ditt företag.

Sjukvårdsförsäkring
Många förbund erbjuder rabatter på sjukvårdsförsäkring som innebär en trygghet för dig som egenföretagare när du blir långtidssjuk.

Pensionssparande
Tjänstepension är ofta något som egenföretagare inte har på samma sätt som anställda. Många förbund erbjuder en rabatterad avgift på pensionssparande.

Företagsförsäkring
En företagsförsäkring skyddar företaget på många sätt. Som egenföretagare kan du få rabatt på företagsförsäkringar genom facket.

Det finns också många andra orsaker att vara med i facket som egenföretagare. Oftast finns det hjälp att få kring bokföring och fakturering, kompetensutveckling, avtal, juridisk rådgivning med mera.

Vilka egenföretagare kan bli medlem i facket?

Ett vanligt kriterium är att ens företag inte får ha anställda utanför familjen för att räknas som egenföretagare men vissa fack tillåter även företaget att växa. De allra flesta Saco-förbund tillåter egenföretagare och även en del av TCO-förbunden. LO gör det däremot inte alls.

Många fackförbund har särskilda medlemsvillkor för egenföretagare så det är bra om du läser på vad som gäller för egenföretagare hos det fackförbund du vill ansluta dig till.

 

10 skäl för egenföretagare att vara med i facket

Att gå med i facket som egenföretagare är för många inte en självklarhet. Vilket fördelar finns det för egenföretagare som är fackligt anslutna? Vi listar 10 skäl till varför man ska gå med i facket som egenföretagare.

 

1. Inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring är ett viktigt skydd om man någon gång skulle bli av med sitt arbete. En inkomstförsäkring täcker tillsammans med a-kassan ungefär 80 procent av den inkomsten man hade innan man blev arbetslös. För att få tillgång till ett fackförbunds inkomstförsäkring behöver man vara med i a-kassan vilket går alldeles utmärkt om man är egenföretagare. Det är dock viktigt att veta att man inte får bedriva någon verksamhet alls i sitt företag om man får ersättning från a-kassan.

 

2. Sjukvårdsförsäkring

Att bli sjuk som egenföretagare kan innebära långa perioder helt utan inkomst. Som egenföretagare och medlem i ett fackförbund kan man ofta få teckna en vårdförsäkring till ett medlemspris. En sjukvårdsförsäkring ger sjukvårdsrådgivning över telefon, snabbare vård hos specialistläkare och ersättning för patientavgifter och mediciner upp till högkostnadsskyddet.

 

3. Försäkringar

Som medlem i ett fackförbund får man ofta även förmånliga priser på andra former av försäkringar. Det kan till exempel gälla personförsäkringar med olycksfallsförsäkring och livförsäkring, hemförsäkringar och bilförsäkringar.

 

4. Pensionssparande

Som egenföretagare får man ofta inte tjänstepension på samma sätt som anställda utan man behöver spara till sin pension själv. Många fackförbund erbjuder medlemspriser på pensionsförsäkringar och pensionssparande så att du har möjlighet att leva ett bra liv som gammal även om du varit egenföretagare hela livet.

 

5. Rådgivning - affärsjuridik för egenföretagare

Det är mycket att hålla reda på när man är egenföretagare. Fackförbund kan ge tillgång till olika former av rådgivning om man skulle behöva hjälp. Affärsjuridisk rådgivning kan till exempel ge hjälp vid avtal, hur man hanterar rättigheter och hur man ska hantera en kund som inte betalar fakturan.

 

6. Rådgivning - företagsekonomi för dig med företag

Att driva ett eget företag leder ofta till många frågor om ekonomi. Företagsekonomisk rådgivning kan till exempel hjälpa till med frågor som rör moms, bolagsformer, avdragsrätt, bokföring och avveckling av bolag.

 

7. Rättshjälp

Ett fackförbund kan många gånger ge juridiska råd och juridisk hjälp om man hamnat i någon form av tvist eller behöver rådgivning vid avtal.

 

8. Coachning - ta nästa steg i ditt företagande

Ibland kan man behöva prata med en annan egenföretagare med lite mer erfarenhet som företagare. Vissa fackförbund erbjuder då coachning inom affärsutveckling, marknadsföring, försäljning och annat man kan tänkas behöva hjälp med om man har eget företag.

 

9. Förmåner som medlem i facket

Precis som en medlem som är anställd så får medlemmar som är egenföretagare tillgång till en rad olika förmåner som fackförbundet erbjuder. Det kan bland annat vara medlemspriser på försäkringar, rabatter hos vissa företag, billigare gymmedlemskap, gratis bokföringsprogram och rabatter på resor och hotell.

 

10. Trygghet för dig

Som medlem i facket får man den där lilla extra tryggheten som man kan sakna som egenföretagare. Om något krisar står man inte helt själv utan man har ett fackförbund i ryggen som kan stötta vid förlorad inkomst, om man blir sjuk eller om man behöver råd eller hjälp. Ett fackförbund kan vara lika värdefullt som egenföretagare som om man vore anställd. 

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.