Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.

Fördelar med fackförbund för dig som driver eget företag

Faktum är att många fackföreningar erbjuder egenföretagare medlemskap, och därmed även a-kassa och inkomstförsäkring, samtidigt som det finns en rad a-kassor och inkomstförsäkringar som är helt fristående från fackliga verksamheter och erbjuder egenföretagare sina tjänster.

Fördelar för egenföretagare att vara med i facket är ofta, förutom nämnda inkomstförsäkring och a-kassa, bland annat tillgång till kvalificerad rådgivning om juridik och ekonomi.

Försäkringar
Inkomstförsäkring är en vanlig komplettering hos många fackförbund även för egenföretagare. Vanligt är 80% av din månadsinkomst upp till en betydligt högre summa än vad a-kassan ger. Hos a-kassan får du max 80% av 18700 kr/mån, med en inkomstförsäkring är det vanligt att taket är över tre gånger så högt.

Personförsäkringar
Många förbund erbjuder förmånliga villkor och låga premier på gruppförsäkringar för dig, din familj och ditt företag.

Sjukvårdsförsäkring
Många förbund erbjuder rabatter på sjukvårdsförsäkring som innebär en trygghet för dig som egenföretagare när du blir långtidssjuk.

Pensionssparande
Tjänstepension är ofta något som egenföretagare inte har på samma sätt som anställda. Många förbund erbjuder en rabatterad avgift på pensionssparande.

Företagsförsäkring
En företagsförsäkring skyddar företaget på många sätt. Som egenföretagare kan du få rabatt på företagsförsäkringar genom facket.

Det finns också många andra orsaker att vara med i facket som egenföretagare. Oftast finns det hjälp att få kring bokföring och fakturering, kompetensutveckling, avtal, juridisk rådgivning etc.

Vilka egenföretagare kan bli medlem i facket?

Ett vanligt kriterium är att ens företag inte får ha anställda utanför familjen för att räknas som egenföretagare, men vissa fack tillåter även företaget att växa. De allra flesta Saco-förbund tillåter egenföretagare, och även en del av TCO-förbunden. LO gör det dock inte alls.

Många fackförbund har särskilda medlemsvillkor för egenföretagare så det är bra om du läser på vad som gäller som egenföretagare för det fackförbund du vill ansluta dig till.