Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR är ett partipolitiskt obundet fackförbund för samhällsvetare och har cirka 72 000 medlemmar.

 

Fackförbundet Akademikerförbundet SSR tillhör SACO, Sveriges akademikers centralorganisation, och är det fjärde största förbundet inom organisationen. Medlemmarna finns inom både offentlig och privat sektor i olika roller som tjänstemän, egenföretagare och i olika chefsposter. Fackförbundet vänder sig till olika yrkeskategorier som beteendevetare, personalvetare, socionomer, folkhälsovetare, ekonomer och andra samhällsvetare. Även om fackförbundet är partipolitiskt obundet tar de ställning i viktiga frågor som rör medlemmarna.

Akademikersforbundet SSR
 • Webbsida

  www.akademssr.se

 • Kostnad/månad

  260

 • Antal medlemmar

  72000 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  SACO

 • A-Kassa

  Namn: Akademikernas a-kassa
  Pris: 140

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 • Bra medlemsförmåner
 • Inkomstförsäkring
 • Juridiskt stöd
Unionen

Mer om fackförbundet Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR: yrkesförbundet för dig som är samhällsvetare 

Akademikerförbundet SSR är ett fackförbund som är samhällsvetarnas yrkesförbund. Vanliga yrkesgrupper i Akademikerförbundet är därmed bland annat ekonomer, socionomer, beteendevetare och personalvetare. Facket tar emot medlemmar från så väl offentlig sektor som privat sektor och egenföretagare utgör en relativt stor andel av medlemmarna. Förbundet är det fjärde största inom SACO - Sveriges akademikers centralorganisation. Det finns även en underförening inom förbund för chefer, Svensk Chefsförening. 

Medlemskap inom Akademikerförbundet SSR

För medlemskap behöver man ha examen från eller vara student på en utbildning som motsvarar 180 högskolepoäng inom något av de samhällsvetenskapliga områdena. Den ordinarie medlemsavgiften för den som arbetar minst halvtid är 260 kronor i månaden. Det finns även medlemskapstyper för de som arbetar mindre tid, arbetssökande, studenter, doktorander, pensionärer, föräldralediga, sjukskrivna, studielediga, nyutexaminerade, utlandsarbetande och nyutexaminerade vilka alla är billigare än det ordinarie medlemskapet. Studentmedlemmar betalar endast 100 kronor för hela sin studietid och nyexaminerade yrkesverksamma betalar 135 kronor per månad de första två åren efter examen. 

Akademikerförbundet SSR inkomstförsäkring

Som medlem får du en inkomstförsäkring som ett komplement till a-kassa vid arbetslöshet. I försäkringen ingår professionell karriärcoachning. Inkomstförsäkringen gäller även om du säger upp dig själv. 

Akademikerförbundet SSR A-kassa

För att kunna nyttja inkomstförsäkringen behöver du också vara medlem i Akademikernas a-kassa. Som medlem betalar du 140 kronor i månaden. 

Andra försäkringar som medlem

De första tre månaderna som medlem får du kostnadsfritt fyra försäkringar - olycksfallsförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring och trygghetskapitalförsäkring. Det krävs ingen hälsodeklaration och det går även att försäkra partner med samma villkor.

Som studentmedlem under 45 år får du också kostnadsfritt och automatiskt en särskild studentolycksfallsförsäkring som gäller under hela studieperioden.

Genom förbundet kan du också teckna andra försäkringar med rabatt för dig, din familj, ditt hem och dina ägodelar. 

Rådgivning och juridiskt stöd

Fackförbundet ger medlemmar råd och stöd av ombudsmän, chefsförhandlare och experter kring frågor som rör din yrkesroll med löner, arbetsrätt, försäkringar och andra frågor. Som medlem kan du också får förhandlings- och rättshjälp vid arbetsrättsliga tvister på din arbetsplats. Vid behov kan du även få hjälp med att driva ditt ärende i domstol. 

Karriärstöd

Som medlem får du tillgång till ett karriärstöd genom hela jobbsökarprocessen och får hjälp kring karriärcoaching, ansökningshandlingar, intervju och löneförhandling. 

Andra förmåner som medlem

Det finns också en rad andra förmåner för dig som medlem med olika erbjudanden och rabatter för exempelvis banklån, bolån, pensionssparande, försäkringar och mycket annat.