SEKO

Seko är ett fackförbund för nio branscher inom service och kommunikation och är medlem i LO - Landsorganisationen i Sverige. Förbundet har cirka 110 000 medlemmar inom nio olika branscher som Post, Trafik, Tele, Väg och ban, Civil, Sjöfolk, Energi, Försvar samt Vård. Seko är ensamt om att samla just dessa yrkeskategorier men det finns andra fackförbund som erbjuder medlemskap till personer inom någon eller flera av sektorerna.

 • Webbsida

  www.seko.se

 • Kostnad/månad

  50 - 355 kr

 • Antal medlemmar

  110000 st

 • Medlemstyp

  Anställd

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: Sekos a-kassa
  Pris: 168 kr

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån
 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
För dig som jobbar som elektriker eller andra eltekniska yrken Inkomstförsäkring ingår (ingen övre gräns, max 100 dagar) Pris: 1,9-2,4 % av din lön
 • Möjlighet att påverka på jobbet och i samhället
 • Ger dig kvalificerad rådgivning och förhandlingshjälp
 • Massa förmåner på köpet såsom ett omfattande försäkringsskydd

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån
 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer
 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Mer om fackförbundet Seko

Förbundets viktigaste uppgift för alla medlemmar är att arbeta för bra löner och villkor på arbetsplatsen. Som medlem kan du bland annat få förhandlingshjälp, försäkringar och kurser som ingår i medlemskapet.

Medlemskap i Seko

Du kan bli medlem i Seko om du arbetar inom någon av de branscher som Seko organiserar. Även studerande eller de som deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder inom någon av förbundets områden kan bli medlemmar.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och är mellan 50 och 370 kronor per månad. Beroende på om det finns en Seko-klubb på din arbetsplats kan det tillkomma en klubbavgift. Avgift för a-kassa tillkommer även.

Om du studerar en yrkesutbildning på gymnasiet eller en utbildning som efter slutförd utbildning ger ett jobb inom Sekos organisationsområde kan du under studietiden bli medlem i Seko. Som studerande betalar du 50 kronor per månad i medlemsavgift. Även pensionärer betalar 50 kronor per månad. 

Inkomstförsäkring hos Seko

Som medlem i Seko ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet. Inkomstförsäkringen kan ge dig ersättning upp till 80% av din inkomst ifall du blir arbetslös. Du kan få ersättning i högst 100 dagar. Du kan välja till en tilläggsförsäkring, då förlängs ditt skydd i ytterligare 200 dagar. 

Sekos A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Seko och Sekos a-kassa betalar du 168 kronor. Om du endast är medlem i a-kassan kostar det 177 kronor i månaden. 

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos Seko ingår några försäkringar i ditt medlemskap som olycksfallsförsäkring, kompletterings-TGL och barngrupplivförsäkring. Du har också möjlighet att teckna förmånliga tilläggsförsäkringar som hemförsäkring, sjuk- och efterlevandeförsäkring, barnförsäkring och juristförsäkring.

Andra förmåner som medlem

Som medlem kan du få rättshjälp i frågor som kring din anställning, konfliktersättning om din arbetsplats tas ut i strejk eller konflikt, medlemstidning - Sekotidningen, försäkringar,  rabatter på utvalda semesteranläggningar och medlemslån till bra villkor hos Swedbank. Du får också ett medlemskort – Seko-kortet som är laddat med förmåner och rabatter i samarbete med LO Mervärde. LO Mervärde är ett förmånsprogram där du som medlem får bra erbjudanden och rabatter tack vare ditt medlemskap i Seko. Du kan också komplettera ditt medlemskort med en betalfunktion med MasterCard.

Vanliga frågor och svar om Seko

Vad står Seko för?

Seko står får Facket för Service och Kommunikation. Förbundet samlar de som arbetar inom kommunikation och service. 

Vilka fackförbund ingår i Seko?

Seko är ett fackförbund som är uppdelar i 9 olika branscher: Civil, Energi, Försvar, Post, Sjöfolk, Tele, Trafik, Vård, och Väg och ban. Arbetar man inom någon av dessa branscher är man välkommen att bli medlem i Seko.

Har Seko a-kassa?

Ja, Seko har en a-kassa, Sekos a-kassa. Man går med i a-kassan separat - det görs alltså inte automatiskt när man blir medlem i Seko. A-kassan kostar 168 kronor för Seko-medlemmar och 177 kronor för de som inte är med i fackförbundet.