Välj fackförbund utifrån ditt yrkesområde

Vi har tagit fram ett enkelt sätt för dig att välja ett fackförbund som inriktar sig på ditt yrkesområde. I den alfabetiska listan med ett index över arbeten från A – Ö kan du klicka dig vidare till rätt fackförbund. Under listan kan du också skriva in ditt yrke och få fram en lista med relevanta förslag på förbund. Du får då också ett sökresultat på relaterade yrken där du kan klicka dig vidare.

När du har kommit fram till det yrke som stämmer bäst överens med ditt jobb kan du få förslag på fackförbund som skulle kunna vara intressanta för just dig.

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

 

Hur väljer man fackförbund?

Du får mest ut av ditt medlemskap hos ett förbund som kan företräda dig inom ditt yrkesområde. För de flesta arbeten och arbetsroller finns det oftast flera förbund att välja på. En del fackförbund vänder sig till särskilda yrken eller en specifik bransch medan andra är betydligt bredare och vänder sig till flera branscher.

Jämför fackförbunden

När du har filtrerat ut de fackförbund som bäst matchar med din bransch kan du därefter gå vidare och jämföra de olika förbundens stöd, förmåner och villkor. Skaffa både en översiktlig bild över förmåner och villkor och bestäm dig sen för vilka som är viktigast för dig så att du lättare kan avgöra vilket av de olika fackförbunden som passar dina behov bäst. Är du egenföretagare med enskild firma finns det fackförbund som har tagit fram specifika förmåner för just företagare med enskild firma.

Många fackförbund har liknande tjänster med ungefär samma innehåll. Det som är bra att undersöka hur inkomstförsäkringen skiljer sig. Det kan också förekomma stora skillnader i vilka typer av försäkringar du som medlem kan erbjudas och pris och villkor för försäkringarna.

Är det fortfarande för många att välja på kan medlemsavgiften också vara bra att ha koll på och vad som ingår. Medlemsantalet kan också spela roll om du vill ha ett förbund med större möjligheter att påverka politik och förhandlingar med arbetsgivare. Har din arbetsgivare redan ett kollektivavtal med ett fackförbund har du stor nytta av att välja det då fackförbundet redan fått ett inflytande där.

Ansök om att bli medlem

När du har bestämt dig för vilket fackförbund du vill bli medlem hos besöker du fackets hemsida och fyller i en ansökan online om att bli medlem. Fackförbunden behandlar sen din ansökan och kontrollerar att du uppfyller de kriterier som krävs för att bli medlem innan de kan godkänna din ansökan. Om allt är grönt och du blir godkänd blir du medlem i facket inom några dagar.

De flesta förmåner får du tillgång till direkt som ny medlem medan vissa förmåner inte blir öppna förrän efter en viss tid. Det kan bland annat handla om rättshjälp eller att kunna bli företrädd vid förhandlingar. Därför kan det vara viktigt att bli medlem i facket så tidigt som möjligt innan en situation skulle uppstå.