Elektrikerna - Elektrikerförbundet

Elektrikerna, eller Svenska Elektrikerförbundet (SEF), är facket för dig som jobbar inom elteknikbranschen. Facket har ungefär 22 200 medlemmar som är anställda inom områdena elinstallation, distribution, sol- och vindkraft, hiss och rulltrappor samt larm och säkerhet.

Trygghet i form av kvalificerad rådgivning och förhandlingshjälp samt ett riktigt bra försäkringspaket ingår i medlemskapet! Genom att vara medlem i facket kan du också påverka din och dina arbetskamraters vardag på din arbetsplats.

 • Webbsida

  www.sef.se

 • Kostnad/månad

  1,9-2,4 % av din lön

 • Antal medlemmar

  22261 st

 • Medlemstyp

  Anställd, Student

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: Elektrikernas a-kassa
  Pris: 140

För dig som jobbar som elektriker eller andra eltekniska yrken Pris: 1,9-2,4 % av din lön Inkomstförsäkring ingår (ingen övre gräns, max 100 dagar)

Elektrikerna

 • Möjlighet att påverka på jobbet och i samhället
 • Ger dig kvalificerad rådgivning och förhandlingshjälp
 • Massa förmåner på köpet såsom ett omfattande försäkringsskydd
För dig som går El- och Energiprogrammet eller vuxenutbildning för att bli elektriker

Elektrikerna för studenter

 • Gratis medlemskap för dig som studerar till elektriker
 • Fri rådgivning, stöd och svar på dina frågor
 • Tillgång till jobbsökningstjänsten Jobbkollen

Mer om fackförbundet Elektrikerna

Elektrikerna är facket för dig som jobbar inom elteknikbranschen. Exempelvis inom områdena elinstallation, distribution, sol- och vindkraft, hiss och rulltrappor samt larm och säkerhet. Elektrikerna har cirka 22 200 medlemmar och av dem är runt 19 000 yrkesverksamma medlemmar. Förbundet ingår i LO ­– Landsorganisationen i Sverige.

Att vara medlem i Elektrikerna innebär att du har ett fackförbund bakom dig som ser till att du får den lön och de villkor som du har rätt till samt att du får stöd och råd om allt som rör ditt jobb. Genom att vara medlem i facket kan du också påverka din och dina arbetskamraters vardag på din arbetsplats.

Förutom att få tillgång till råd och stöd får du även möjlighet att kostnadsfritt delta i olika kurser som till exempel kan handla om hur du tjänar mer pengar tack vare ackordet, vad du har för rättigheter i ditt kollektivavtal eller hur du kan påverka som förtroendevald.

Medlemmar i Elektrikerna betalar 1,9–2,4 procent av sin lön i medlemsavgift. Procentsatsen kan variera lite beroende på vilket avtal företaget har tecknat. För studenter som går i gymnasiet eller på vuxenutbildning är medlemskapet kostnadsfritt. Pensionärer kan fortsätta vara medlem för en låg fast månadskostnad.
 

Elektrikernas Inkomstförsäkring & a-kassa

Elektrikernas inkomstförsäkring ger dig 80 % av din lön, utan övre gräns. 100 dagar ingår i medlemskapet men du kan teckna ytterligare 200 dagar och totalt få 300 dagar till ett förmånligt pris. Det ger dig extra trygghet om du tjänar mer än taket för a-kassan.

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Elektrikernas a-kassa betalar du 140 kronor. 

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos Elektrikerna ingår en rad förmånliga försäkringar i din medlemsavgift. Förutom inkomstförsäkringen ingår juristförsäkring, hemförsäkring, medlemsolycksfallsförsäkring för din fritid, kompletterande TGL, barngrupplivförsäkring och grupplivförsäkring.

Utöver dessa försäkringar, som ingår i din medlemsavgift, kan du till förmånliga villkor teckna ytterligare försäkringar för dig och din familj.

Andra förmåner som medlem

Som medlem kan du få rådgivning och förhandlingshjälp rörande ditt jobb och din lön. Det kan röra din anställning, arbetsmiljö, uppsägning, löner och andra frågor kopplade till ditt jobb. Du kan också få hjälp att driva tvister i arbetsdomstolen via LO-TCO Rättsskydd.

Tack vare Juristförsäkring som också ingår i medlemskapet har du också ett skydd på din fritid. Det innebär att du har egen jurist som helt kostnadsfritt hjälper till med din vardagsjuridik samt ger råd och driver tvister om det behövs.

Som medlem har du också tillgång till medlemstjänsten Jobbkollen som gör det enklare för dig att söka jobb. Det är ett jobbsökarverktyg och det skapar automatiskt ditt CV och lägger ut det på populära jobbsökarsajter.

Medlemmar i Elektrikerna har även möjligheter till rabatter och förmåner via LO Mervärde, som är ett samarbete mellan alla LO-förbund. Du får rabatter och erbjudanden på allt från resor, mat och telefonabonnemang till nya däck till bilen. Utöver detta kan du via LO Mervärde också teckna ett förmånligt bolån hos Swedbank och dessutom enkelt pensionsspara med låga avgifter.