DIK-förbundet

DIK är facket för dig som arbetar med kultur, kommunikation eller inom kreativ sektor. Förbundet har nästan 20 000 medlemmar som jobbar över hela arbetsmarknaden på exempelvis på bibliotek, museum, inom speldesign eller på reklambyrå. Med mer än 1 300 lokala fackliga företrädare på landets arbetsplatser och cirka 30 medarbetare på kansliet med coacher, ombudsmän, administratörer och utredare får medlemmar stöttning i allt från otrygga anställningsformer till andra viktiga frågor som rör arbete och karriär.

 • Webbsida

  www.dik.se

 • Kostnad/månad

  N/A

 • Antal medlemmar

  N/A

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  SACO

 • A-Kassa

  Namn: Akademikernas a-kassa
  Pris: 130

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 125–618 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

För ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer med minst 180 högskolepoäng Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 120 dagar) Oavsett om du jobbar kommunalt, offentligt eller privat Pris: 49–270 kr/mån

Akavia

 • Skydda din inkomst med Akavias inkomstförsäkring som ingår
 • Få personlig rådgivning för att avancera i karriären
 • Du får stöd i tvister och hjälp vid löneförhandling

Mer om fackförbundet DIK

Fackförbundet DIK har medlemmar över hela arbetsmarknaden och riktar sig till dig som arbetar med kultur, kommunikation och inom kreativ sektor. Förbundet har nästan 20 000 medlemmar och är ett av 22 medlemsförbund i Saco - Sveriges akademikers centralorganisation. Förbundet arbetar med olika frågor kring arbetsliv och karriär som för en hälsosam arbetsmiljö, tryggare arbetsmarknad, kollektivavtal i kommunikationsbranschen och flera andra viktiga frågor kring lön, karriär, arbetsvillkor, försäkringar och juridik med mera. 

Medlemskap inom DIK

Medlemsavgiften varierar beroende på vilken inkomst du har och vad du arbetar med. För att veta vilken avgift som gäller för dig fyller du enkelt i ett medlemsformulär med olika steg på förbundets hemsida.

Exempel på hur olika avgifter kan se ut är:

Yrkesverksam, arbetslös, föräldraledig eller sjukskriven

 • månadsinkomst över 20 000 kronor – medlemsavgift 279 kronor per månad
 • månadsinkomst under 20 000 kronor – medlemsavgift 191 kronor per månad

Egenföretagare på heltid kan betala 191 kronor per månad.

Är du student på heltid betalar du en engångsavgift på 100 kronor för hela studietiden. Nyexaminerade får en lägre avgift i ett år vid medlemskap senast tre månader efter examen – 166 kronor per månad.

Inkomstförsäkring hos DIK

Är du medlem i DIK och i Akademikernas a-kassa ingår en inkomstförsäkring. Det ger dig en högre arbetslöshetsersättning och en extra trygghet tills du hittar ett nytt arbete. Det går också att komplettera inkomstförsäkringen med tilläggsförsäkringar för ersättning under en längre period samt ersättning för högre inkomstbortfall.

DIK A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Akademikernas a-kassa betalar du 130 kronor. 

Andra försäkringar som medlem

Som ny medlem hos DIK för du ett baspaket med olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, trygghetskapitalförsäkring och livförsäkring kostnadsfritt i tre månader. Som medlem har du också tillgång till en försäkringsförmedlare så att du kan hitta och köpa förmånliga försäkringar till dig själv, din familj, ditt hem, dina saker och dina husdjur. 

Karriärstöd

Förbundet har en karriärservice där du kan få hjälp av karriärcoacher, lyssna på inspirerande poddar och uppgradera dina kunskaper. För dig som behöver kompetensutveckling ordnar DIK regelbundet egna seminarier men även fackliga utbildningar. Hos olika samarbetspartner får du en DIK-rabatt – och ibland helt kostnadsfria utbildningar.

Andra förmåner som medlem

Om du får problem på jobbet eller har frågor som rör din anställning kan du få rådgivning och hjälp av förbundet. Det kan vara frågor kring anställning, arbetsmiljö, uppsägning, löner och andra frågor kopplade till ditt arbete. Du kan också för juridisk när du behöver arbetsrättsligt stöd.

Det finns också en rad andra förmåner för dig som medlem med olika erbjudanden och rabatter för exempelvis lån hos olika banker, försäkringar och mycket annat.