DIK-förbundet

DIK är facket för dig som arbetar med kultur, kommunikation eller inom kreativ sektor. Förbundet har nästan 20 000 medlemmar som jobbar över hela arbetsmarknaden på exempelvis på bibliotek, museum, inom speldesign eller på reklambyrå. Med mer än 1 300 lokala fackliga företrädare på landets arbetsplatser och cirka 30 medarbetare på kansliet med coacher, ombudsmän, administratörer och utredare får medlemmar stöttning i allt från otrygga anställningsformer till andra viktiga frågor som rör arbete och karriär.

 

 

dik
 • Webbsida

  www.dik.se

 • Kostnad/månad

  N/A

 • Antal medlemmar

  20000 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  SACO

 • A-Kassa

  Navn: Akademikernas a-kassa
  Pris: 110

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

SVERIGES STÖRSTA FACKFÖRBUND

- För dig som arbetar som tjänsteman i det privata arbetslivet.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll.

 

- Bli medlem i Unionen - Just nu 3 månader gratis - spara upp till 705 kr!

 

 • Bra medlemsförmåner
 • Inkomstförsäkring
 • Juridiskt stöd
Unionen

FÖR DIG SOM ÄR CHEF

Bli medlem i Ledarna - Sveriges cheforganisation - från 327kr/mån.

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Över 90 000 medlemmar
Ledarna

Mer om fackförbundet DIK

Fackförbundet DIK har medlemmar över hela arbetsmarknaden och riktar sig till dig som arbetar med kultur, kommunikation och inom kreativ sektor. Förbundet har nästan 20 000 medlemmar och är ett av 22 medlemsförbund i Saco - Sveriges akademikers centralorganisation. Förbundet arbetar med olika frågor kring arbetsliv och karriär som för en hälsosam arbetsmiljö, tryggare arbetsmarknad, kollektivavtal i kommunikationsbranschen och flera andra viktiga frågor kring lön, karriär, arbetsvillkor, försäkringar och juridik med mera. 

Medlemskap inom DIK

Medlemsavgiften varierar beroende på vilken inkomst du har och vad du arbetar med. För att veta vilken avgift som gäller för dig fyller du enkelt i ett medlemsformulär med olika steg på förbundets hemsida.

Exempel på hur olika avgifter kan se ut är:

Yrkesverksam, arbetslös, föräldraledig eller sjukskriven

 • månadsinkomst över 20 000 kronor – medlemsavgift 279 kronor per månad
 • månadsinkomst under 20 000 kronor – medlemsavgift 191 kronor per månad

Egenföretagare på heltid kan betala 191 kronor per månad.

Är du student på heltid betalar du en engångsavgift på 100 kronor för hela studietiden. Nyexaminerade får en lägre avgift i ett år vid medlemskap senast tre månader efter examen – 166 kronor per månad.

Inkomstförsäkring hos DIK

Är du medlem i DIK och i Akademikernas a-kassa ingår en inkomstförsäkring. Det ger dig en högre arbetslöshetsersättning och en extra trygghet tills du hittar ett nytt arbete. Det går också att komplettera inkomstförsäkringen med tilläggsförsäkringar för ersättning under en längre period samt ersättning för högre inkomstbortfall.

DIK A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Akademikernas a-kassa betalar du 110 kronor. 

Andra försäkringar som medlem

Som ny medlem hos DIK för du ett baspaket med olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, trygghetskapitalförsäkring och livförsäkring kostnadsfritt i tre månader. Som medlem har du också tillgång till en försäkringsförmedlare så att du kan hitta och köpa förmånliga försäkringar till dig själv, din familj, ditt hem, dina saker och dina husdjur. 

Karriärstöd

Förbundet har en karriärservice där du kan få hjälp av karriärcoacher, lyssna på inspirerande poddar och uppgradera dina kunskaper. För dig som behöver kompetensutveckling ordnar DIK regelbundet egna seminarier men även fackliga utbildningar. Hos olika samarbetspartner får du en DIK-rabatt – och ibland helt kostnadsfria utbildningar.

Andra förmåner som medlem

Om du får problem på jobbet eller har frågor som rör din anställning kan du få rådgivning och hjälp av förbundet. Det kan vara frågor kring anställning, arbetsmiljö, uppsägning, löner och andra frågor kopplade till ditt arbete. Du kan också för juridisk när du behöver arbetsrättsligt stöd.

Det finns också en rad andra förmåner för dig som medlem med olika erbjudanden och rabatter för exempelvis lån hos olika banker, försäkringar och mycket annat.