Sveriges Skolledare

Den 1 januari 2023 bildades fackförbundet Sveriges Skolledare. Förbundet samlar chefer och ledare för utbildning från både offentlig och enskild sektor. Det är allt från förskola till vuxenutbildning samt kulturskola och folkhögskola.

Sveriges Skolledare är ett av flera förbund inom Saco och de är även medlem i AkademikerAlliansen.

 • Webbsida

  www.sverigesskolledare.se

 • Kostnad/månad

  40 - 290 kr

 • Antal medlemmar

  17000 st

 • Medlemstyp

  Anställd

 • Tillhör centralorganisation

  SACO

 • A-Kassa

  Namn: Lärarnas eller Akadmikernas akassa
  Pris: 130 kr/mån

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån
 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer
 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Mer om Sveriges Skolledare

Sveriges Skolledare har flera fördelar. Bland annat att ledare inom skola får en stark organisering med spetskompetens för att kunna driva frågor för medlemmarna både lokalt och nationellt.

Bland annat vill Sveriges Skolledare verka för en stark och tydlig skolledarprofession, förbättra arbetsvillkor både vad gäller goda förutsättningar för uppdraget, lön samt en trygg och säker arbetsmiljö och att medlemmarna ska få kvalificerad och relevant fortbildning.

Tillsammans med ett annat förbund, Sveriges Lärare, ska de båda förbunden också samarbeta över professionsgränserna för viktiga frågor utifrån det bästa för verksamheten.

Medlemskap och medlemsavgift

För att bli medlem i detta fackförbund behöver du vara anställd eller verksam som skolledare eller ha en ledande befattning inom utbildningsområdet.

Medlemsavgiften för yrkesverksamma medlemmar är 290 kr/månad. Doktorander betalar en avgift på 40 kr per månad och pensionärsmedlemmar 65 kr per månad.

Om man arbetar mindre än 75 % kan man få en reducerad medlemsavgift. Då betalar man 145 kr/månad. 

A-kassa

Fackförbundet Sveriges Skolledare rekommenderar antingen Akademikernas eller Lärarnas a-kassor för sina medlemmar. Du behöver vara medlem i en a-kassa för att kunna dra nytta av den inkomstförsäkring som ingår i ditt medlemskap hos facket.

Akademikernas a-kassa har en avgift på 130 kr/månad och Lärarnas a-kassa har en avgift på 130 kr/månad. 

Inkomstförsäkring

I medlemsavgiften ingår en förmånlig Inkomstförsäkring som gäller tills du är 65 år gammal. För att kunna nyttja inkomstförsäkringen behöver du också vara medlem i en a-kassa.

Du som medlem kan med denna försäkring få som upp till 80% av lönen upp till en månadslön på 100 000 kronor. En stor skillnad mot många andra inkomstförsäkringar som bara är på 120 dagar är att här kan du i stället få ersättning i upp till 200 arbetsdagar.

Om du skulle säga upp dig själv kan du även få rätt till ersättning efter en karenstid på cirka 10 veckor.

Medlemsförmåner hos Sveriges Skolledare

Som medlem har du möjlighet att få hjälp av en lokalförening som bland annat hjälper till med lokala löneförhandlingar och lokala avtal med arbetsgivare. Fackförbundet har även tillgång till lönestatistik som kan vara bra att utgå ifrån när du söker nya jobb eller vid löneförhandlingar.

Lokalföreningarna kan också företräda förbundets medlemmar i olika förhandlingar och överläggningar kring organisationsfrågor, tillsättningar med mera. Du kan även få hjälp i förhandlingar och med ett eventuellt processbiträde vid uppsägning från arbetsgivarens sida.

En annan viktig del av lokalföreningarnas uppgifter är också att driva frågor om utveckling av skolledarnas kompetensutveckling för att medlemmarna ska kunna ta del av fortbildning i olika former.

Utöver detta har du även möjlighet att ta del av förmånliga medlemsförsäkringar, medlemslån och rabatter och erbjudanden på allt från resor, hotell och semesterboenden till olika produkter och tjänster.

Vanliga frågor och svar om Sveriges Skolledare

Hur många medlemmar har Sveriges Skolledare?

Sveriges Skolledare har cirka 17 000 medlemmar. Medlemmarna arbetar som skolledare och chefer inom förskola hela vägen upp till högskola. 

Vad kostar det att vara medlem i Sveriges Skolledare?

att vara medlem i Sveriges Skolledare kostar 290 kr/månad. Om man är doktorand betalar man 40 kr/månad, är man pensionär betalar man 65 kr/månad och om man arbetar mindre än 75 % betalar man 145 kr/månad. 

Vilken a-kassa för Sveriges Skolledare?

Om man är medlem i Sveriges Skolledare kan man bli medlem i antingen Akademikernas a-kassa eller Lärarnas a-kassa. Båda a-kassor har en avgift på 130 kr/månad och ger tillgång till Sveriges Skolledares inkomstförsäkring.