Hotell- och restaurangfacket

Hotell- och restaurangfacket (HRF) grundades år 1919 och är till för alla som arbetar på hotell, restaurang eller inom andra delar av turistnäringen.

Att bli medlem i fackförbundet HRF innebär att du får hjälp, stöd och råd i frågor som gäller din anställning. Uppstår det problem och konflikter på din arbetsplats hjälper förbundet dig även med råd kring hur du ska hantera situationen och står bakom dig för att du ska få det du har rätt till enligt ditt anställningsavtal. Oavsett om du är anställd som kock, sommarjobbar som städare på hotell eller har någon annan typ av anställning i branschen får alltså stöd av HRF som är mån om dina rättigheter.

 • Webbsida

  www.hrf.net

 • Kostnad/månad

  224 - 615

 • Antal medlemmar

  26204 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: HRAK a-kassa
  Pris: 157

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 125–618 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Mer om fackförbundet Hotell & Restauangfacket 

Hur mycket det kostar att vara medlem i HRF beror på hur mycket du tjänar i månaden före skatt. Detta innebär att du som blir föräldraledig, sjukskriven eller arbetslös får en lägre avgift under den perioden som du har nedsatt lön.

Är du studerande och läser en utbildning inom hotell och restaurang kan gratis bli studerandemedlem under hela studieperioden. Studerandemedlemmar har inte tillgång till förbundets medlemsförsäkringar men det går bra att teckna dem om du betalar den lägsta medlemsavgiften på 199 kronor/mån. Som studerande kan du få facklig hjälp av förbundet och du kan också gå förbundets utbildningar. Om du studerar inom ett annat område samtidigt som du jobbar extra inom hotell- och restaurangbranschen betalar en medlemsavgift baserat på din inkomst.

Pensionärer betalar en medlemsavgift på 199 kronor.

Inkomstförsäkring hos HRF

Inkomstförsäkringen är ett komplement till ersättning från a-kassan. Med en inkomstförsäkring hos HRF kan du skydda din inkomst upp till 80 procent av din inkomst upp till 50 000 kronor i månaden. Ersättningen kan betalas ut i 100 dagar och med en tilläggsförsäkring kan du få ersättning i ytterligare 200 dagar.

För att kunna ta del av inkomstförsäkringen behöver du vara medlem i Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

HRF A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa – HRAK a-kassa betalar du 157 kronor.

Andra försäkringar som medlem

I ditt medlemskap hos HRF ingår en hemförsäkring hos Folksam, barngruppliv och en kompletterings-TGL som är en kompletterande tjänstegrupplivförsäkring för dig som inte omfattas av en kollektivavtalad tjänstegrupplivförsäkring genom din arbetsplats. Extra försäkringar som du kan teckna är olycksfall fritid och sjuk- och efterlevandeförsäkring för din äkta hälft eller sambo samt barnförsäkring.

Andra förmåner som medlem

Som medlem i HRF får du tillgång till fem timmars juridisk rådgivning och du kan få råd och stöd om du har frågor eller får problem på jobbet. Vid tvister har du också möjlighet att ansöka om förhandlings- och rättshjälp av HRF.

Du kan också erbjudas förmånliga medlemslån genom Nordea och Swedbank och få en halvtimmes gratis ekonomisk rådgivning hos Swedbank.

Som medlem i HRF har du även 20% rabatt när du hyr lägenhet i Italien på Riva del Sole som är en semester- och konferensanläggning som delvis ägs av LO. Du bor då i en lägenhet med närhet till en pinjeskog och en lång vit sandstrand.

Medlemmar får också ett medlemskort - HRF-kortet som är laddat med en mängd rabatter och erbjudanden i ett samarbete med LO Mervärde.