Hotell- och restaurangfacket

Hotell- och restaurangfacket (HRF) grundades år 1919 och är till för alla som arbetar på hotell, restaurang eller inom andra delar av turistnäringen.

Att bli medlem i fackförbundet HRF innebär att du får hjälp, stöd och råd i frågor som gäller din anställning. Uppstår det problem och konflikter på din arbetsplats hjälper förbundet dig även med råd kring hur du ska hantera situationen och står bakom dig för att du ska få det du har rätt till enligt ditt anställningsavtal. Oavsett om du är anställd som kock, sommarjobbar som städare på hotell eller har någon annan typ av anställning i branschen får alltså stöd av HRF som är mån om dina rättigheter.

 • Webbsida

  www.hrf.net

 • Kostnad/månad

  224 - 615 kr

 • Antal medlemmar

  25206 st

 • Medlemstyp

  Anställd

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: HRAK a-kassa
  Pris: 175

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån
 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån
 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer
 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Mer om fackförbundet Hotell & Restauangfacket 

Hur mycket det kostar att vara medlem i HRF beror på hur mycket du tjänar i månaden före skatt. Detta innebär att du som blir föräldraledig, sjukskriven eller arbetslös får en lägre avgift under den perioden som du har nedsatt lön.

Är du studerande och läser en utbildning inom hotell och restaurang kan gratis bli studerandemedlem under hela studieperioden. Studerandemedlemmar har inte tillgång till förbundets medlemsförsäkringar men det går bra att teckna dem om du betalar den lägsta medlemsavgiften på 224 kronor/mån. Som studerande kan du få facklig hjälp av förbundet och du kan också gå förbundets utbildningar. Om du studerar inom ett annat område samtidigt som du jobbar extra inom hotell- och restaurangbranschen betalar en medlemsavgift baserat på din inkomst.

Den högsta medlemsavgiften ligger på 615 kronor i månaden. 

Pensionärer betalar en medlemsavgift på 224 kronor.

Inkomstförsäkring hos HRF

Inkomstförsäkringen är ett komplement till ersättning från a-kassan. Med en inkomstförsäkring hos HRF kan du skydda din inkomst upp till 80 procent av din inkomst upp till 50 000 kronor i månaden. Ersättningen kan betalas ut i 100 dagar och med en tilläggsförsäkring kan du få ersättning i ytterligare 200 dagar.

För att kunna ta del av inkomstförsäkringen behöver du vara medlem i Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

HRF A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa – HRAK a-kassa betalar du 175 kronor.

Andra försäkringar som medlem

I ditt medlemskap hos HRF ingår en hemförsäkring hos Folksam, barngruppliv och en kompletterings-TGL som är en kompletterande tjänstegrupplivförsäkring för dig som inte omfattas av en kollektivavtalad tjänstegrupplivförsäkring genom din arbetsplats. Extra försäkringar som du kan teckna är olycksfall fritid och sjuk- och efterlevandeförsäkring för din äkta hälft eller sambo samt barnförsäkring.

Andra förmåner som medlem

Som medlem i HRF får du tillgång till fem timmars juridisk rådgivning och du kan få råd och stöd om du har frågor eller får problem på jobbet. Vid tvister har du också möjlighet att ansöka om förhandlings- och rättshjälp av HRF.

Du kan också erbjudas förmånliga medlemslån genom Swedbank.

Som medlem i HRF har du även rabatter på resor, hotell, nöje och kultur via LO mervärde. Medlemmar får också ett medlemskort - HRF-kortet som är laddat med en mängd rabatter och erbjudanden i ett samarbete med LO Mervärde.

Vanliga frågor och svar om Hotell & Restaurangfacket HRF

Vilket fack för hotell och restaurang?

Om du arbetar inom hotell och restaurangbranschen kan du vara med i Hotell & Restaurangfacket, HRF. Här kan du vara medlem om du arbetar inom hotell, restaurang, casino, kafé, konditori och nöjesföretag. 

Vad kostar det att vara medlem i Hotell & Restaurangfacket?

Det kostar mellan 224 och 615 kronor i månaden att vara medlem i Hotell & Restaurangfacket. Medlemsavgiften avgörs av din inkomst. Om du är student är medlemskapet gratis. 

Vilket fack ska jag vara med i när jag jobbar på kafé?

Om du jobbar på kafé kan du bli medlem i Hotell & Restaurangfacket, HRF. Som medlem får du råd, stöd och trygghet på din arbetsplats, tillgång till medlemsförsäkringar och andra förmåner.