SRAT

SRAT är ett fackförbund för akademiker i samhällsbärande professioner som arbetar i kommun, region, stat eller privat. SRAT välkomnar yrkesgrupper som är för små för att kunna bilda fackförbund på egen hand vilket gör att många olika yrkesgrupper är representerade över hela arbetsmarknaden. SRAT är ett partipolitiskt obundet förbund och är en del av SACO - Sveriges akademikers centralorganisation.

srat logo
 • Webbsida

  www.srat.se

 • Kostnad/månad

  225 - 370 – avgiften varierar beroende på förening

 • Antal medlemmar

  21000 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  SACO

 • A-Kassa

  Namn: Akademikernas a-kassa
  Pris: 140 kr

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 • Bra medlemsförmåner
 • Inkomstförsäkring
 • Juridiskt stöd
Unionen

Ledarna - för dig som är chef

 

-  Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 

 

- Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer

 

- Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Ledarskapsutveckling
Ledarna

Mer om fackförbundet SRAT

Fackförbundet SRAT - SR:s Allmänna Tjänstemannaförbund bildades 1968 som en samarbetsorganisation med små och medelstora föreningar inom Statstjänstemännens Riksförbund - SR. Idag har förbundet drygt 21 000 medlemmar. Förbundet ger sina medlemmar stöd och råd kring frågor som rör anställning och arbetssituation. De erbjuder rådgivning och stöd både inför löneförhandling, omorganisationer, varsel, uppsägning och karriärbyte.

För att ge sina medlemmar bättre ekonomiska förutsättningar eftersom ersättning från a-kassa och Försäkringskassa sällan räcker vid arbetslöshet och sjukdom erbjuder förbundet två försäkringar som ingår i medlemskapet. De två försäkringarna är en inkomstförsäkring och en sjukförsäkring med hälsoombud.

Medlemskap i SRAT

Medlemsavgiften för att vara medlem i SRAT varierar beroende på vilken förening du tillhör utifrån din yrkesroll. Ordinarie medlemsavgift ligger mellan 225 – 370 kronor för de olika föreningarna.

Inkomstförsäkring hos SRAT

Det finns en inkomstförsäkring hos SRAT som ingår i medlemsavgiften. Inkomstförsäkringen innebär att du kan få upp till 80% av din lön upp till 100 000 kronor när du blir arbetslös. Du kan som längst få ersättning i 150 dagar. Genom att teckna en tilläggsförsäkring kan du förlänga ersättningstiden med ytterligare 180 dagar.

Sjukförsäkring och hälsoombud - SRAT Hälsoskydd

Det finns också en sjukförsäkring och ett hälsoombud – SRAT Hälsoskydd som ingår i medlemsavgiften. Sjukförsäkringen innebär att du kan få ersättning upp till 90% av din lön i upp till nio månader. Försäkringen kan kompletteras med en separat sjukförsäkring som ger dig ett skydd under 36 månader.

Med ett hälsoombud kan du få bra stöd för att kunna påskynda din rehabilitering om du blir sjukskriven längre än 14 dagar. Du kan också få rådgivning kring din hälsa, rehabilitering och utredning.

SRATs A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Akademikernas a-kassa betalar du 140 kronor. 

Andra försäkringar som medlem

Som ny yrkesverksam medlem får du de tre första månaderna av ditt medlemskap kostnadsfritt en olycksfallsförsäkring, livförsäkring, diagnosförsäkring och sjukkapitalförsäkring. Därefter betalar du en premieavgift om du vill behålla försäkringarna.

Det finns också flera andra försäkringar du kan teckna vid behov som hemförsäkring och olika personförsäkringar.

Arbetar du som tandhygienister, audionomer, logopeder, barnmorskor, kiropraktor eller optiker kan du teckna en patientförsäkring.

Är du egenföretagare med upp till 5 anställda kan du teckna en företagsförsäkring.

Andra förmåner som medlem

Av förbundet kan du få facklig rådgivning, förhandlingshjälp och juridisk hjälp i olika situationer som kan uppstå med din arbetsgivare.