Fackförbundet ST

Fackförbundet ST är facket som är till för dig som arbetar inom statliga bolag, myndigheter och stiftelser samt högskolor och universitet. Statsjtänstemanna har kunskap och resurser för att stötta dig på din arbetsplats och kämpa för dina rättigheter där du arbetar och i samhället i stort.

Facket ST har en varierande medlemsavgift som baseras på din lön men som aldrig blir mindre än 112 kronor och aldrig mer än 216 kronor i månaden. De första sex månaderna som medlem i ST förbundet betalar du dock endast 50 kronor i månaden. Utöver denna månadsavgift betalar du även en liten avdelningsavgift till din lokala avdelning.

st logo 40
 • Webbsida

  st.org

 • Kostnad/månad

  112-232 kr

 • Antal medlemmar

  90000 st

 • Medlemstyp

  Anställd

 • Tillhör centralorganisation

  TCO

 • A-Kassa

  Navn: STs A­kassa
  Pris: 90 kr / månad

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

SVERIGES STÖRSTA FACKFÖRBUND

- För dig som arbetar som tjänsteman i det privata arbetslivet.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll.

 

- Bli medlem i Unionen - Just nu 3 månader gratis - spara upp till 675 kr!

 

 • Bra medlemsförmåner
 • Inkomstförsäkring
 • Juridiskt stöd
Unionen

För akademiker

- Jusek är förbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare.

- Bli medlem i Jusek från 85kr per månad

- A-kassa 110 kr per månad

Jusek

FÖR DIG SOM ÄR CHEF

Bli medlem i Ledarna - Sveriges cheforganisation - från 296kr/mån.

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Över 90 000 medlemmar
Ledarna

Mer om Fackförbundet ST


Fackförbundet ST är fackförbundet för dig som arbetar inom statlig verksamhet så som statligt ägda bolag, myndigheter, högskolor, universitet eller bolag med statliga uppdrag, och stiftelser som är finansierade av staten.

ST tillhör TCO (Tjänstemännens Centralorganisation) och är politiskt och demokratiskt obundet. ST tar på så sätt aldrig ställning i politiska frågor utifrån partiernas intressen, utan utgår alltid ifrån medlemmarnas inriktning och behov. Organisationen verkar också för de anslutnas yttrandefrihet och åsiktsfrihet.

Inom Fackförbundet ST finns unika kunskaper om vad det är som gäller då man arbetar som yrkesutövande i statlig regi. Målsättningen är hjälpa medlemmarna att på bästa sätt utföra sitt arbete, det i vidare perspektiv tjänar landets medborgare också på.
Förbundet har ca 90 000 medlemmar och är på så sätt det största fackförbundet inom statlig verksamhet.


Rådgivning och juridisk konsultation


ST har kunskap och resurser att stötta dig på din arbetsplats, hjälpa till att kämpa för dina rättigheter och att hålla koll på skyldigheter, lagar och regler inom arbetslivet.
Du kan också som student vara medlem i förbundet för 100 kr/månad, då har du tillgång till alla förmåner och erbjudanden som finns inom facket, samtidigt som du får hjälp att vara väl förberedd och informerad inför yrkeslivet.

Som ansluten till ST har du rätt till tjänster som lönerådgivning, karriärcoaching, möjlighet att söka olika stipendier och gå på föreläsningar och kurser som anordnas av förbundet.
Om du vill byta jobb, ändra inriktning eller klättra i karriären kan ST hjälpa dig inför arbetsintervju och löneförhandlingar.


ST inkomstförsäkring


I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring, detta är ett skydd för dig om du skulle bli arbetslös, både om du själv säger upp dig, om din anställning tar slut eller om du blir uppsagd. Inkomstförsäkringen innebär att du får ersättning upp till 80% av din tidigare inkomst, dock maximalt 80 000 kr/månad, i 150 dagar. Det går också att teckna en tilläggsförsäkring som ger dig ytterligare 150 dagar till en avgift av 54 kr/månad. Detta är en av de bästa inkomstförsäkringarna på marknaden.


En stor hjärtefråga för förbundet är arbetsmiljön, för dig som anställd är det viktigt med en god miljö omkring dig då du är på ditt arbete. Detta gynnar arbetsklimatet för alla anställda och på sikt också hela arbetsplatser. Om arbetsmiljön inte är god kan du få hjälp med analyser och förbättringsstrategier från ST. Det finns också möjlighet att som chef för en arbetsplats få hjälp med frågor som gäller arbetsmiljö, kompetens­ och karriärplanering och annat som innefattar ditt ledarskap och din arbetssituation.


Medlemsförmåner hos Fackförbundet ST


Som medlem kan ST erbjuda dig trygghet i form av fördelaktiga försäkringsavtal och rabatter på olika försäkringar. Som ny medlem får du automatiskt under tre månader en livförsäkring, olycksfallsförsäkring och en premiefri sjukförsäkring för dig som är under 55 år. Du har också möjlighet att teckna premiefria försäkringar för dina barn och din partner. Då dessa tre månader är över finns det förstås möjlighet att fortsätta med försäkringarna till en förmånlig avgift.


När du avslutat ditt arbetsliv och blivit pensionär kan du fortsätta vara ansluten som seniormedlem för 300 kr/år. Detta ger dig rätt att fortsätta utnyttja fördelarna och förmånerna med att vara med i ST.

Medlemsavgift: Tre första månaderna gratis, därefter 50 kr/månad i 6 månader och därefter mellan 112 kr/månad ­ 232 kr/månad beroende på inkomst.

A­kassa: Statstjänstemännens A­kassa 90 kr/månad.