Sveriges Lärare

Sveriges Lärare bildades den 1 januari 2023 som ett resultat av en sammanslagning mellan Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Det är nu Sveriges tredje största fackförbund med över 300 000 medlemmar. Genom samgåendet är Sveriges Lärare dessutom nu det största akademikerförbundet i landet och ger en stark röst inte bara för lärare utan också studie- och yrkesvägledare.

 • Webbsida

  www.sverigeslarare.se

 • Kostnad/månad

  65 - 280 kr

 • Antal medlemmar

  300000 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  SACO

 • A-Kassa

  N/A

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Mer om Sveriges Lärare

De tidigare fackförbunden Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund tog i maj 2022 beslutet att bilda ett nytt gemensamt förbund, Sveriges Lärare. De vill med det nybildade fackförbundet förbättra skolans och lärarnas status och arbetsvillkor och ställa krav på beslutsfattare om ett ökat statligt ansvar för kvalitet och likvärdighet.

Styrkan blir att alla legitimerade och behöriga lärare ingår i samma organisation och kan på så sätt tillsammans driva på förändringar som behövs på arbetsplatsen, inom organisation och nationellt.

Medlemskap och medlemsavgift

Medlemsavgiften för yrkesverksamma medlemmar är 280 kr/månad. För pensionärsmedlemmar och doktorander är avgiften 65 kr per månad och för studerandemedlemmar är medlemskapet gratis.

Om man arbetar mindre än 75 % kan man få en reducerad medlemsavgift på 140 kr/månad. 

A-kassa

Som medlem i Sveriges lärare rekommenderas att även vara medlem i Lärarnas a-kassa - dår får man även tillgång till fackförbundets inkomstförsäkring.

Lärarnas a-kassa har en avgift på 130 kronor per månad. 

Inkomstförsäkring

När du är yrkesverksam medlem i Sveriges Lärare ingår det en inkomstförsäkring. Den kan du ha nytta av om du är medlem i en a-kassa och den kan därmed ge ersättning i 200 dagar. Det är 80 dagar mer än många andra inkomstförsäkringar som bara är på 120 dagar.

En annan fördel är också att det dras en lägre schablonskatt än många andra alternativ. Här följs inte skattetabellen för a-kasseersättning utan i stället tabellen för lön vilket innebär att du kan kompenseras för jobbskatteavdraget.

Medlemsförmåner hos Sveriges Lärare

Som medlem har du möjlighet att få personlig rådgivning i fråga om dina rättigheter på jobbet som frågor om lön, anställningsvillkor, arbetstid och vid sjukdom. Om det på din arbetsplats sker omorganisationer eller andra verksamhetsförändringar finns det även möjlighet att få förhandlingshjälp via Sveriges Lärare.

Är du på väg att byta jobb kan du få ditt CV granskat med personlig feedback samt få hjälp med lönecoachning där du kan få stöd inför ditt lönesamtal. För att veta vad du ska begära för lön har förbundet även tillgång till lönestatistik som kan användas som utgångsläge när du ska värdera din kompetens och erfarenhet. Dessutom kan du med hjälp av intervjuträning få praktisk övning i de vanligaste frågorna på en anställningsintervju.

För dig som vill utvecklas i arbetslivet kan du ta del av inspirationsföreläsningar och du kan även få hjälp av en jobbexpert för att få tips och råd om ditt yrkesliv och din professionella utveckling.

Precis som i många andra fackförbund ingår det också en rad rabatter och erbjudanden i medlemskapet. Du kan få rabatter på allt från litteratur, hotell och tågresor till träningskort, massage och heminredning. Du kan också ta del av förmånliga medlemsförsäkringar, medlemslån och pensionsrådgivning.

Vanliga frågor och svar om Sveriges Lärare

Vad kostar medlemskap i Sverges Lärare?

Att vara medlem i Sveriges Lärare kostar 280 kronor i månaden för ordinarie medlemmar som arbetar 75 % eller mer. Arbetar man mindre har man en månadsavgift på 140 kronor i månaden, är man student är medlemskapet gratis och om man är pensionär eller doktorand kostar det 65 kronor i månaden. 

Är Sveriges Lärare med i Saco?

Ja, Sveriges Lärare är med i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. Med sina 300 000 medlemmar är Sveriges Lärare det största förbundet i Saco. 

Vilka får vara med i Sveriges Lärare?

Om man är lärare, studievägledare, yrkesvägledare, lärarstudent eller pensionerad lärare kan man vara medlem i Sveriges Lärare. Man måste vara legitimerad, ha behörighet eller, om legitimeringskrav inte finns, ha en relevant akademisk utbildning.