Finansförbundet

Fackföreningen Finansförbundet riktar sig mot anställda inom hela finansbranschen och är det enda facket som riktar sig enbart mot bank- och finanssektorn och samlar en stor del av dessa sektorers anställda. Alla yrkesgrupper är välkomna och vanliga yrken är bland annat bankanställda, försäkringsarbetare och börs- och finansanalytiker. Finansförbundet är medlem i TCO - Tjänstemännens centralorganisation och även Nordiska Finansanställdas Union - NFU samt Union Network International - UNI.

 • Webbsida

  www.finansforbundet.se

 • Kostnad/månad

  126-312 kr

 • Antal medlemmar

  32000 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  TCO

 • A-Kassa

  Namn: Finans- & Försäkringsbranschens A-kassa
  Pris: 140

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Mer om fackförbundet Finansförbundet

Finansförbundet är Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen. Förbundet är ett av Sveriges allra äldsta fackförbund och bildades redan 1887 under namnet Svenska Bankmannaföreningen. Idag har förbundet drygt 32 000 medlemmar.

Finansförbundet är som tidigare nämnt ensamt om att inrikta sig enbart mot finansbranschen men andra fackförbund som samlar medlemmar från dessa sektorer är bland annat Forena och det finns även yrkesspecifika förbund så Ledarna som riktar sig mot chefer och som det tidigare fackförbundet Civilekonomerna som nu ingår i Akavia.

Medlemskap i Finansförbundet

Avgiften per månad regleras av inkomsten och ligger mellan 126 kronor för en inkomst på under 19 000 kronor till 312 kronor för inkomster över 33 001 per månad. Därtill kommer eventuell a-kasseavgift. Om du har en minskad inkomst under minst 3 månader som understiger 33 001 kronor i månaden kan du ansöka om reducerad medlemsavgift.

Studenter som ännu inte är yrkesverksamma kan bli medlemmar gratis och pensionärer betalar 315 kronor per kalenderår.

Inkomstförsäkring hos Finansförbundet

Alla medlemmar omfattas av förbundets inkomstförsäkring om du är medlem i en a-kassa. Du försäkrar med den en månadslön upp till 80 000 kronor om du arbetar inom bank och finans och ersättningstiden motsvarar 120 arbetsdagar. Genom att komplettera med en tilläggsförsäkring kan du istället får ersättning för lön upp till 120 000 kronor och en förlängd ersättningstid med upp till 180 dagar extra.

Finansförbundets a-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Finans- & Försäkringsbranschens a-kassa betalar du 140 kronor.

Karriärstöd

Förbundet har tagit fram en rad karriärtjänster för medlemmar som vill förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Tjänsterna erbjuds gratis eller med rabatt. Du kan få hjälp med granskning av CV, personligt brev och LinkedIn-profil. Du erbjuds också intervjuträning, begåvnings- och kunskapstester samt rådgivande karriärsamtal.

Som medlem har du också möjlighet att delta i seminarier och kurser. 

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos Finansförbundet har du möjlighet att teckna förmånliga försäkringar för dig, din familj, ditt hem eller din bil.

Andra förmåner som medlem

Medlemmar i Finansförbundet får tillgång till branschspecifik lönestatistik men även rådgivning och stöd av förbundets arbetsrättsspecialister. Du kan också tillsammans med de förtroendevalda på din arbetsplats vara med och påverka vad som händer på arbetsplatsen.