Forena

Forena är försäkringsbranschens fackförbund för medlemmar som arbetar inom försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Förbundet arbetar för att alla medlemmar ska få ett tryggt och utvecklande arbetsliv.

 

Med drygt 13 000 medlemmar är Forena det största facket bland akademiker och chefer inom försäkringsbranschen och förbundet är medlem i TCO - Tjänstemännens centralorganisation. Förbundet grundades 1919 under namnet FTF- Facket för försäkring och finans men bytte namn till Forena 2019.

 • Webbsida

  www.forena.se

 • Kostnad/månad

  60 - 280

 • Antal medlemmar

  13180 st

 • Medlemstyp

  Anställd

 • Tillhör centralorganisation

  TCO

 • A-Kassa

  Namn: Finans- och försäkringsbranschens a-kassa
  Pris: 140

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån
 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer
 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Mer om fackförbundet Forena

Forena är ett fackförbund för anställda inom försäkring och finans och deras medlemmar finns inom alla yrkesroller inom försäkringsbranschen. Något som är unikt med förbundet är att de är ensamma om att specialisera sig på försäkringsbranschen.

Medlemskap i Forena

Alla som jobbar på försäkringsbolag, hos försäkringsförmedlare och banker som ägs av försäkringsbolag kan vara med i Forena.

Medlemsavgiften i Forena är inkomstbaserad med en avgift på 60 kronor för dig som har en inkomst under 12 000 kronor, 180 kronor med en lön mellan 12 000 – 20 499 kronor och 280 kronor för en lön över 20 499 kronor. Utöver medlemskapet kan det tillkomma en klubbavgift - storleken beror på vilken klubb eller sektion man tillhör. 

Studenter har gratis medlemskap i Forena och pensionärer betalar 300 kronor per år.

Inkomstförsäkring hos Forena

Inkomstförsäkringen hos Förena ger dig en ersättning på upp till 80 % av din lön med ett maxtak på 60 000 kronor i månaden. Ersättningen betalas ut under 120 dagar. har du en högre inkomst, eller vill att försäkringen ska gälla under fler dagar, kan du teckna en tilläggsförsäkring. Tilläggsförsäkringen kan öka maxtaket på inkomst till 100 000 kronor och öka antalet ersättningsdagar med 180, till totalt 300 dagar. 

Inkomstförsäkringen hos Forena kan ge dig högre ersättning upp till 80% av din lön med ett maxtak på 60 000 kronor de första 100 ersättningsdagarna än vid enbart medlemskap i a-kassa. Försäkringen erbjuds i samarbete med Bliwa.

Forenas A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Finans- och försäkringsbranschens a-kassa betalar du 140 kronor i månaden.

Karriärstöd

Medlemmar i Forena kan få hjälp med att förbättra sitt CV och personliga brev eller få sin LinkedIn-profil granskad av en kunnig expert. Du har även möjlighet att få intervjuträning inför en anställningsintervju. Det finns också ett särskilt jobbsökarprogram med tre träffar där medlemmar kan delta i och bland annat få både tips och råd samt praktiskt öva på att skriva ansökningar och att utöka sitt kontaktnät med nya kontakter.

Rådgivning och juridiskt stöd

Förbundet hjälper också till med råd och stöd kring frågor om dina rättigheter på som exempelvis anställningsvillkor, arbetsmiljö och lönefrågor. Forenas rådgivare och experter kan även med juridiskt stöd företräda dig gentemot din arbetsgivare i frågor som rör din anställning.

Andra förmåner som medlem

Det finns en rad andra förmåner för dig som är medlem som extra högt semestertillägg, en större anställningstrygghet genom extra lång uppsägningstid, kortare arbetsvecka än lagens 40-timmarsvecka, åtta lediga dagar utöver lagstadgade 25 semesterdagar, bättre ersättning vid föräldraledighet och längre tids sjukskrivning med mera.

Som medlem får du även rabatter och erbjudanden på banklån, friskvård, hotell och försäkringar.

 

Vanliga frågor och svar om Forena

Hur många medlemmar har Forena?

Forena har cirka 13 000 medlemmar. Medlemmarna arbetar inom försäkringsbranschen på något sätt.

Vad kostar det att vara medlem i Forena?

Det kostar mellan 60 och 280 kronor att vara medlem i Forena. Avgiften bestäms av din inkomst. Studenter betalar ingen medlemsavgift och pensionärer 300 kronor per år.

Vilken a-kassa om man är medlem i Forena?

Om man är medlem i Forena kan man även bli medlem i Finans- och försäkringsbranschens a-kassa. Avgiften för a-kassan är 140 kronor per månad. Som medlem i både Forena och a-kassan får man ta del av Forenas inkomstförsäkring.