Tjänstetandläkarna

Tjänstetandläkarna är en facklig organisation som samlar anställda tandläkare i Sverige - både de som arbetar privat och de som arbetar hos Folktandvården. 

Förbundets utgångspunkt är att driva medlemmarnas intressen när det kommer till anställningstrygghet, arbetsmiljö och arbetsvillkor. Förbundet arbetar även för att bidra med höjd och stöd till sina medlemmar. Som medlem får man dessutom en inkomstförsäkring, möjlighet att teckna en medlemsförsäkring och en rad rabatter och andra förmåner. 

 • Webbsida

  tjanstetandlakarna.se

 • Kostnad/månad

  476 - 498 kr

 • Antal medlemmar

  3650 st

 • Medlemstyp

  Anställd

 • Tillhör centralorganisation

  SACO

 • A-Kassa

  Namn: Akademikernas A-kassa
  Pris: 130 kr

Mer om Tjänstetandläkarna

Tjänstetandläkarna är en oberoende fackorganisation. Den ingår i Sveriges Tandläkarförbund - och därmed även SACO. Förbundet är öppet för tandläkare med tandläkarlegitimation utfärdad i Sverige - både de som arbetar privat och de som arbetar hos Folktandvården.   

Som Tjänstetandläkarna-medlem erbjuds du en trygghet i ditt yrkesverksamma liv som tandläkare. Organisationen arbetar för medlemmarnas intressen och trygghet i arbetslivet, och för att skapa ett så tryggt och hållbart arbetsliv som möjligt. Detta gör de genom påverkningsarbete, men även genom att bevaka tandläkares arbetsvillkor och arbetsmiljö. Förbundet erbjuder även stöttning och rådgivning.

Som medlem får du ta del av en rad medlemsförmåner, bland annat medlemskap i Akademikernas a-kassa, inkomstförsäkring och möjlighet till medlemsförsäkring via Folksam. Fackförbundet har även erbjudanden hos flera svenska storbanker. 

Medlemskap i Tjänstetandläkarna

Din medlemsavgift räknas ut utifrån vilken lokalavdelning du tillhör. Centralavgiften är den samma för alla medlemmar, men lokalavgiften skiljer sig åt något mellan de olika avdelningarna. 

I medlemsavgiften ingår medlemskap i Tjänstetandläkarna, anslutning till Sveriges Tandläkarförbund och SACO, inkomstförsäkring via Akademikernas a-kassa och prenumeration på Tandläkartidningen.

 • Centralavgift: 468 kr
 • Lokalavgift: 8 - 28 kr
 • Total avgift: 476 - 498 kr

 

Som tandläkare med svensk tandläkarlegitimation kan du ansöka om medlemskap Du kan bli medlem både som anställd och arbetssökande. Du kan fortsätta vara medlem som pensionär, och om där student kan du bli studentmedlem i Studerandeföreningen under Tandläkarförbundet. 

Inkomstförsäkring hos Tjänstetandläkarna

En inkomstförsäkring via Akademikernas a-kassa ingår i ditt fackliga medlemskap. Försäkringen ersätter upp till 80 % av din lön, med ett tak på 80 000 kr/månad, om du förlorar jobbet. Försäkringen erbjuder ersättning under högst 120 dagar. 

Du kan teckna två olika typer av tilläggsförsäkringar:

 • Tid: Få ytterligare 180 dagar med ersättning. Totalt 300 dagar.
 • Lön: Öka taket på ersättning med ytterligare 60 000 kronor under de första 120 dagarna. 

Tjänstetandläkarnas A-kassa

Inkomstförsäkringen tillhandahålls via Akademikernas a-kassa. Att bli medlem är frivilligt, men ger dig en extra trygghet om du plötsligt står utan inkomst. Det kostar 130 kr/mån att vara medlem i Akademikernas a-kassa. 

Andra försäkringar som ingår

Som fackmedlem ingår en rad medlemsförmåner - bland annat möjlighet till en medlemsförsäkring via Folksam. 

Försäkringen är en gruppförsäkring, vilket innebär att den erbjuds till ett extra förmånligt pris för Tjänstetandläkarnas medlemmar. Försäkringar. Som omfattas är bland annat Olycksfallsförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring, sjukvårdsförsäkring, barnförsäkring, hemförsäkring, studentförsäkring och seniorförsäkring.  

Andra förmåner som medlem

Som medlem fackförbundet erbjuds du även medlemslån via storbankerna Danske Bank, SEB och Swedbank. Medlemslån är lån där villkoren är förhandlade av fackförbundet - vilket kan innebära lägre ränta än om man skulle ansökt om ett traditionellt privatlån. 

Andra medlemsförmåner är rabatt på hotell, erbjudanden på fritidslägenheter och en prenumeration på Tandläkartidningen. 

Vanliga frågor och svar om Tjänstetandläkarna

Vad kostar det att vara medlem i Tjänstetandläkarna?

Medlemskap i Tjänstetandläkarna kostar mellan 476 - 498 kr/mån. Avgiften avgörs av vilken lokalförening man tillhör. 

Vilken a-kassa om man är medlem i Tjänstetandläkarna?

Om man är medlem i Tjänstetandläkarna kan man gå med i Akademikernas a-kassa. Avgiften för a-kassan är 130 kr/mån och ger tillgång till Tjänstetandläkarnas inkomstförsäkring. 

Vem kan bli medlem i Tjänstetandläkarna?

Tjänstetandläkarna är ett fackförbund för anställda tandläkare. För att bli medlem behöver man även ha en svensk tandläkarlegitimation.