Profession Group Image

Pedagogiskt arbete

Att arbeta inom skolans värld eller på annat sätt ha ett pedagogiskt arbete innebär att du kan jobba med både barn, ungdomar och vuxna. Det finns många olika arbetsplatser och olika arbetsroller man kan ha när man arbetar pedagogiskt men i fokus står alltid lärande.

 • Antal Svenska fackförbund

  24 st

 • Antal medlemmar

  2 735 557 st på 24 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 12 st, Privat 21 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Pedagogiskt arbete

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund pedagogiskt arbete

Du som letar efter ett fackförbund för skola kan till exempel bli medlem i Lärarnas Riksförbund som ansluter medlemmar som är behöriga lärare eller studie- och yrkesvägledare. Förbundet finns även till för studerande som studerar för att bli behörig.

För lärare och pedagoger finns även Lärarförbundet med medlemmar som är förskollärare, fritidspedagoger, grundskollärare, gymnasielärare, lärare på universitet, högskolor, musik- och kulturskolor, studie- och yrkesvägledare och skolledare.

Arbetar du på en folkhögskola och vill vara med i ett fackförbund för pedagoger kan du bli medlem i Förbundet folkhögskollärarna som ansluter både lärare och rektorer. Då förbundet idag har ett djupt samarbete med Lärarförbundet där de bland annat har gemensam facklig rådgivning kan du som medlem i Förbundet folkhögskollärarna bli fullvärdig medlem i båda förbunden.

För dig som är rektor eller har någon annan typ av chefsroll inom skolans värld finns fackförbundet Sveriges Skolledarförbund, Skolledarna, som arbetar inom utbildningssektorn, från förskola till vuxenutbildning. För chefsroller kan det även vara intressant att titta på fackförbundet Ledarna som verkar för chefer oavsett bransch.

Eftersom det finns så många fackförbund att välja mellan kan det vara bra att läsa mer om fackens erbjudanden för att hitta bästa facket för dig. Det kan också vara bra att höra runt bland dina kolleger och att läsa på fackens webbplatser om vad andra medlemmar har att säga om medlemskapet och hur det fungerar i praktiken.

Fördelar med att vara medlem i ett fackförbund inom pedagogiskt arbete

Även om vi idag befinner oss i en situation där lärare, förskolelärare och fritidspedagoger är eftertraktade på arbetsmarknaden så är det inte alltid man får den lön, de arbetstider och andra förutsättningar som man har rätt till och för dig med ett pedagogiskt arbete är det är därför viktigt att vara med i ett fackförbund.

Som medlem i ett förbund kan du bland annat få hjälp om du blir orättvist behandlad på jobbet, i frågor kring din arbetsmiljö, i samband med löneförhandling och när du behöver karriärstöd med mera. Det brukar även finnas ett bra utbud av försäkringar, rabatter och andra erbjudanden att kunna ta del av genom facket.

De flesta fackförbund inom detta yrkesområde kräver att du arbetar som lärare för att bli medlem och i vissa fackförbund kan du också bli medlem om du studerar en utbildning som är relevant för att jobba som lärare i framtiden.

Vanliga yrken inom Pedagogiskt arbete