Kyrkans Akademikerförbund

Om du arbetar som präst, diakon eller församlingspedagog eller har någon annan akademisk anställning inom Svenska kyrkan kan du bli medlem i Kyrkans akademikerförbund – KyrkA. Förbundet har som mål att förbättra arbetsvillkoren för de som är anställda i kyrkan med att förhindra en alltför hög arbetsbelastning, arbeta för högre löner, kompetensutveckling och personalvård. Ditt medlemskap innebär bland annat att du får juridisk hjälp, att du får råd och stöd vid eventuella konflikter på din arbetsplats och att du får en försäkring som hjälper dig om du skulle bli arbetslös.

 • Webbsida

  www.kyrka.se

 • Kostnad/månad

  134 - 395 kr

 • Antal medlemmar

  5600 st

 • Medlemstyp

  Anställd, Student

 • Tillhör centralorganisation

  SACO

 • A-Kassa

  Namn: Akademikernas a-kassa
  Pris: 130 kr

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Mer om fackförbundet KyrkA – Kyrkans akademikerförbund

Kyrkans Akademikerförbund är ett fackförbund för akademiker anställda i Svenska kyrkan och förbundet ingår i SACO - Sveriges akademikers centralorganisation. De största yrkesgrupperna inom förbundet är präster, diakoner och församlingspedagoger. Förbundet är det enda fackförbundet som är speciellt inriktat på Svenska kyrkan och förbundet har idag drygt 5 600 medlemmar.

Som medlem i KyrkA – Kyrkans akademikerförbund år du råd och stöd både inför din anställning och under anställningen. Förbundet hjälper dig att förhandla vid problem på arbetsplatsen och är du chef eller arbetsledare kan du vända dig till Chefsrådgivningen med dina frågor och behov.

Medlemskap i Kyrkans akademikerförbund

För att bli medlem i KyrkA behöver du ha en akademisk examen eller en tjänst som vanligtvis kräver en akademisk utbildning. Du kan också som studerande till ett yrke som leder till en tjänst i Svenska kyrkan ansöka om studerandemedlemskap.

Som student har du gratis medlemskap under hela studietiden. Seniormedlemmar betalar 125 kronor per månad och pensionärsmedlemmar 75 kronor per månad.

För anställda är medlemsavgiften inkomstrelaterad och avgiften ligger mellan 134 kronor och 395 kronor.

Inkomstförsäkring hos Kyrkans akademikerförbund

Med en inkomstförsäkring hos Kyrkans akademikerförbund har du möjlighet att få upp till 80 % av din inkomst i 160 dagar. 

Kyrkans akademikerförbund A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Akademikernas a-kassa betalar du 130 kronor.

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos KyrkA får du flera medlemsförsäkringar gratis i 3 månader. Utöver det kan du även teckna förmånliga försäkringar för dina barn och make, maka och sambo.

Andra förmåner som medlem

Medlemmar i KyrkA kan teckna förmånliga medlemslån i flera olika banker som SEB och Swedbank. Du kan också ansöka om förmånliga bolån hos Danske Bank och SEB.

Vanliga frågor och svar om KyrkA, Kyrkans Akademikerförbund

Vem kan gå med i Kyrkans Akademikerförbund? 

Om du är anställd inom Svenska Kyrkan och arbetar med en roll som kräver akademisk utbildning kan du gå med i Kyrkans Akademikerförbund. Yrkesttilar är bland annat präster och diakoner. 

Vad kostar det att vara medlem i Kyrkans Akademikerförbund?

Det kostar mellan 134 och 395 kr/mån för anställda att vara medlem i Kyrkans Akademikerförbund. Om. man är studerande är medlemskapet gratis och om man är senior eller pensionär är avgiften lägre. 

Vilka förmåner får man som medlem i Kyrkans Akademikerförbund?

Som medlem i Kyrkans Akademikerförbund får du en trygghet på din arbetsplats i form av råd, stöd och hjälp. DU får även ta del av medlemsförmåner som inkomstförsäkring (om du har a-kassa också), andra medlemsförsäkringar, medlemslån och andra rabatter och förmåner.