Musikerförbundet

Svenska musikerförbundet är ett fack som funnits sedan 1907 och som är till för alla som arbetar professionellt som musiker och artister. Fackförbundet ser det som sin uppgift att värna och kämpa för att förbättra musikers och artisters upphovs- och arbetsrättsliga villkor samt att finnas som en hjälp i att hantera alla de utmaningar som artister och musiker möts av i sitt arbete. Förbundet är medlem i LO - Landsorganisationen i Sverige.

MusikerForbundet
 • Webbsida

  www.musikerforbundet.se

 • Kostnad/månad

  340 kr

 • Antal medlemmar

  2700 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: Handels a-kassa
  Pris: 145 kr

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 • Bra medlemsförmåner
 • Inkomstförsäkring
 • Juridiskt stöd
Unionen

Ledarna - för dig som är chef

 

-  Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 

 

- Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer

 

- Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Ledarskapsutveckling
Ledarna

Mer om fackförbundet Musikerförbundet

Att vara medlem i Musikerförbundet ger dig personlig service, större trygghet i arbetslivet och stöd när du behöver det. Du kan också vara med och skapa en bättre musikbransch för alla och förbättra villkoren.

Musikerförbundet har en vision om att även kulturarbetare som arbetar inom kultursektorn får samma trygghet som andra yrkesgrupper. Jobb och uppdrag inom denna bransch karaktäriseras av korta anställningar och där många frilansar och är egenföretagare. Det ger inte samma trygghetssystem vad gäller rättigheter till a-kassa, sjukersättning, föräldrapenning och många andra områden eftersom dagens regelverk bygger på tillsvidareanställning på heltid. Förbundet vill också se högre gager och större intäkter från musikförsäljning online som streaming till artister och musiker.

Utöver det vill förbundet också ge alla möjligheter att för större möjligheter till tillgång av kultur.

Medlemskap i Musikerförbundet

För dig som jobbar med musik på hel- eller deltid är medlemsavgiften 340 kronor per månad.

I medlemskapet ingår medlemsservice, försäkringar, tidningen Musikern, rabatter genom Musikerkortet och avgiftsfritt passertillstånd när du spelar i Norge och på Åland.

Är du dubbelansluten så att du även är med i ett annat fackförbund eller inte är yrkesverksam på heltid inom branschen för att du exempelvis är pensionär, studerar, har sjukersättning eller är föräldraledig så är medlemsavgiften 210 kronor i månaden.

Om du är egenföretagare med enskild firma är avgiften uppdelad i två delar med en medlemsavgift till Musikerförbundet på 165 kr per månad och avgift till Företagsservice på 198 kr per månad. Företagarservicen i sin tur består av en serviceavgift och en rättsskyddsförsäkring.

Är du inte längre yrkesverksam medlem är månadsavgiften 75 kronor och för blivande och ännu inte yrkesverksamma musiker under 25 år är det gratis.

Musikerförbundets A-kassa

Som medlem i Handels a-kassa betalar du 145 kronor.

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos Musikerförbundet ingår flera försäkringar i medlemsavgiften som ansvarsförsäkring, olycksfallsförsäkring och grupplivförsäkring. Du har också möjlighet att teckna andra förmånliga försäkringar som instrumentförsäkring, företagsförsäkring, hemförsäkring, liv- och barnförsäkring.

Andra förmåner som medlem

Musikerförbundet erbjuder dig flera förmåner som medlem. De hjälper dig att granska avtal som exempelvis skivkontrakt innan du skriver på och du kan få rådgivning och vägledning kring dina villkor på jobbet. Du kan också få juridisk hjälp vid tvister exempelvis vid situationer då arrangörer inte betalar ut lön, om en spelning avbokas utan förvarning eller om du förväntas jobba ovanligt många timmar i sträck.

Som medlem får du också ett medlemskort – Musikerkortet som är laddat med flera förmåner och rabatter som exempelvis musikinstrument, studiotid, hyrbil, bensin, hemelektronik och friskvård.

Egenföretagare med enskild firma kan få tillgång till tjänsten Företagsservice och du kan teckna en särskild företagsförsäkring och andra förmånliga försäkringar för din verksamhet.