Profession Group Image

Kultur Media Design

Jobbar du inom media, design och kulturbranschen finns ett flertal fackförbund som passar dig. Vanliga yrken inom detta område ser du i listan nedanför de fackförbund vi föreslår. Att arbeta med kultur, media och design innebär nästan alltid att man har ett kreativt arbete och är med i en skapande process. Det finns därför många yrken inom denna bransch och man kan arbeta med allt från att fotografera och filma till att stå på scen och sjunga, måla eller skriva manus. Dessutom kan man jobba med teknik kring dessa områden som till exempel inför en film.

 • Antal Svenska fackförbund

  24 st

 • Antal medlemmar

  2 204 048 st på 24 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 11 st, Privat 23 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Kultur Media Design

Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund kultur, media och design

Många som arbetar inom kultur, media och design arbetar som egna företagare eller går från projektanställning till projektanställning vilket innebär att man ibland kan få en något otrygg arbetssituation. Att därför vara med i ett fackförbund för kultur, fackförbund media eller fackförbund design är ett sätt att få hjälp och stöd och då det behövs även juridisk hjälp.

Det finns ett antal olika fackförbund som värnar om kulturarbetares arbetssituation. DIK-förbundet är till exempel ett kreativt fack för alla som arbetar med kultur och kommunikation. För de som arbetar som musiker finns Svenska Musikerförbundet och Sveriges Yrkesmusikerförbund och för dig som arbetar med teater finns Teaterförbundet. Arbetar du som journalist eller redaktör kan det vara naturligt att gå med i Journalistförbundet. Även Unionen kan vara intressant för arbetare inom kultur, media och design, särskilt om du driver eget företag. Förbundet har medlemmar i varierande branscher och har en stor andel medlemmar som är egenföretagare.

Att välja rätt fackförbund inom kultur, media och design

Området kultur, media och design är mycket brett och det går att arbeta både i privata och offentliga verksamheter. Det varierar också i stor grad i att vara anställd eller att driva eget inom branschen. Att arbetsmarknaden dessutom kan vara otrygg i perioder kan göra det ännu viktigare att välja rätt fackförbund.

Då det finns flera fackförbund att välja mellan gäller det att hitta ett som passar dina behov samtidigt som de olika förbunden ställer olika krav för att få bli medlem som exempelvis utbildningsnivå. Att välja ett mindre förbund som är specialiserat på ditt område kan ge stora fördelar i frågor som rör din yrkesroll och de kan erbjuda spetskompetens inom olika delar. Likaså kan det finnas fördelar att välja ett av de större fackförbunden då dessa ofta har mer inflytande tack vare sin storlek och ofta har betydligt mer resurser. Det kan vara bra att ta reda på hur många medlemmar som arbetar inom kultur och media och är ni flera på samma arbetsplats inom samma fackförbund är det lättare att få hjälp i frågor kring din arbetsplats.

Vanliga yrken inom Kultur Media Design