Journalistförbundet

Journalistförbundet är ett yrkes- och fackförbund för anställda inom den svenska mediebranschen.

Journalistförbundet är ett av 12 fackförbund som är medlem i TCO - Tjänstemännens Centralorganisation. Förbundet har idag cirka 13 700 medlemmar. För att bli medlem behöver du jobba inom den svenska mediebranschen och arbeta helt eller delvis med journalistiska arbetsuppgifter eller står under redaktionell ledning. Även studerande som går en journalistisk grundutbildning på eftergymnasial nivå kan bli medlem.

 • Webbsida

  www.sjf.se

 • Kostnad/månad

  110-380 kronor

 • Antal medlemmar

  13700 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  TCO

 • A-Kassa

  Namn: Journalisternas a-kassa
  Pris: 165

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Mer om fackförbundet Journalistförbundet

Som medlem i Journalistförbundet kan du ta del av en rad förmåner som hjälp, stöd, och facklig rådgivning, inkomstförsäkring, presskort, tidningen Journalisten och flera andra förmåner. I medlemskapet ingår en olycksfallsförsäkring och om du också är med i a-kassan ingår en inkomstförsäkring.

Utöver det kan du även teckna andra förmånliga försäkringar beroende på om du är anställd eller frilansare med eget företag. Bland annat kan du teckna livförsäkring, sjukförsäkring, sjukkapital, diagnosförsäkring, hemförsäkring, barnförsäkring och företagsförsäkring.

Medlemskap i Journalistförbundet

Medlemsavgiften för medlemskapet grundas på din inkomst.

För dig som är anställd, tillsvidareanställd, vikarie eller bemanningsanställd betalar du exempelvis den lägsta avgiften på 200 kronor om du har en lön upp till 18 000 kronor och den högsta på 380 kronor om du har en lön på minst 36 001 kronor.

Frilansar du beräknas avgiften på månadsinkomsten du har från din frilansverksamhet. Frilansare blir medlem i Journalistförbundet Frilans där du har två obligatoriska avgifter där en avgift är till förbundet för dig som privatperson och en avgift är till Servicebolaget där du är medlem som egenföretagare. Som lägst betalar du sammanlagt 200 kronor och som högst 380 kronor.

Medlemsavgiften för studenter som går en journalistisk grundutbildning på eftergymnasial nivå är avgiften 300 kronor om året.

Seniorer betalar 110 kronor per månad.

Inkomstförsäkring hos Journalistförbundet

Genom en inkomstförsäkring hos Journalistförbundet kan du komplettera din a-kassa för att kunna få ersättning upp till 80 procent av din lön upp till 60 000 kronor om du blir arbetslös. Du kan få ersättning i längst 100 dagar och genom att teckna en tilläggsförsäkring kan du förlänga ersättningstiden med 120 dagar.

Journalistförbundets A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Journalisternas a-kassa betalar du 165 kronor. 

Andra förmåner som medlem

I ditt medlemskap hos förbundet ingår en olycksfallsförsäkring. Du kan också få rabatt på till exempel el och semesterboende. Du kan som medlem ansöka om förmånliga bolån, billån, båtlån, privatlån och andra medlemslån genom olika banker som Danske Bank, SEB och Nordea.

Genom att förbundet är medlem i TCO har du ytterligare möjligheter till fler förmåner som rabatt på träningskort hos Actic, rabatt på tågresor med SJ, rabatt på hotell som Elite Hotels och Nordic Choice Hotels, rabatt på kryssningar med Viking Line, Tallink Silja och Birka Cruises.