Scen & Film

Scen & Film är ett fackförbund som är till för alla som arbetar inom scen- och filmbranschen. Du kan bli medlem om du till exempel jobbar inom teater, radio, TV, film, bio eller om du har ett yrke som artist, upphovsman, tekniker eller administratör inom branschen.

 

Scen & Film verkar för att du ska ha så bra villkor som möjligt på ditt jobb och på arbetsmarknaden. fackförbundet Scen & Film arbetar även långsiktigt med att kultur- och mediasektorn ska få mer pengar och att anställda inom dessa branscher ska få en tryggare arbetssituation.

filmochscen logo
 • Webbsida

  scenochfilm.se

 • Kostnad/månad

  215 - 310 kr

 • Antal medlemmar

  N/A

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  TCO

 • A-Kassa

  Namn: Unionens a-kassa
  Pris: 170 kr

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 • Bra medlemsförmåner
 • Inkomstförsäkring
 • Juridiskt stöd
Unionen

Ledarna - för dig som är chef

 

-  Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 

 

- Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer

 

- Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Ledarskapsutveckling
Ledarna

Mer om Fackförbundet Scen & Film

Fackförbundet Scen & Film, som tidigare gick under namnet Teaterförbundet, bildades 1894. Redan under sitt första år som aktiva fick de ett hundratal medlemmar, nu ligger medlemssiffran en bra bit över 8 000. Förbundet har sen start arbetat för trygga arbetssituationer och bra villkor för sina medlemmar. Scen & film vill att kulturarbetare inom film, scen, dans, opera, bio, tv och evenemang, både anställda och frilansare, ska få så bra löner som möjligt och trygga anställningsvillkor. För att åstadkomma det arbetar de för kollektivavtal inom branschen och stärkt upphovsrätt för scen och film. 

Som medlem i Scen & Film kan du vända dig till förbundet för att få råd och stöd av deras jurister. Du kan bland annat få hjälp med frågor om lön, arbetstider, avtal, upphovsrätt och annat som rör din anställning. 

Scen & Film välkomnar medlemmar som arbetar eller studerar inom film, scen, tv, dans, opera och evenemang. Förbundet samlar medlemmar från över 130 olika yrkesgrupper. De organiserar bland annat upphovspersoner, dramatiker, dansare, skådespelare, sångare, operasångare, musiker, tekniker och organisatörer. Alla medlemmar tillhör en yrkesavdelning, detta eftersom Film & Scens medlemmar har så olika yrken. Några av yrkesavdelningarna är Film & TV-avdelningen, Pedagogavdelningen. Sångaravdelningen, Sveriges Filmregissörer, Dramaturgavdelningen och Biografavdelningen. 

De flesta som arbetar inom branschen frilansar, antingen som visstidsanställda eller egenföretagare, vilket avspeglas i hur förbundet arbetar för sina medlemmar. 

Medlemskap i Fackförbundet Scen & Film

Medlemsavgiften baseras på din årsinkomst och du betalar mellan 215 och 310 kronor per månad. Studerande betalar 200 kronor per år.

Om du är egenföretagare kan du välja att vara ansluten till Scen & Films Servicebolag. Då betalar du då två delar av medlemsavgiften. En avgift är till Scen & Film på 160 kr per månad och sedan betalar du en serviceavgift till Servicebolaget på 216 kr per månad.

Scen & Films A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Unionens a-kassa betalar du 170 kronor. 

Andra försäkringar som medlem

Scen & Film har en rad avtalsförsäkringar som en del av sina kollektivavtal. Om den arbetsgivare man arbetar för har ingått ett kollektivavtal med Scen & Film omfattas man av förbundets avtalsförsäkringar. I Scen & Films avtalsförsäkringar ingår avtalsgruppsjukförsäkring, trygghetsförsäkring arbetsskada, föräldrapenningstillägg, tjänstegrupplivförsäkring och omställningsavtalet TRS. 

Andra förmåner som medlem

När du är medlem i Teaterförbundet kan du bland annat få råd och stöd när du söker nytt jobb, ska löneförhandla, om du får problem på arbetsplatsen, om du blir sjuk eller arbetslös eller om du vill utvecklas i yrket.

Som medlem i förbundet erbjuds du flera olika medlemsförmåner, som förmånliga medlemslån och bolån, rabatt på teatrar, hotell och resor, tidningen Scen & Film.

Film & Scen har en artistkatalog – Scen & Films Artistkatalog, som är Nordens största söktjänst för scen- och filmbranschen. Där kan du marknadsföra dig som utövande konstnär och upphovsman. I katalogen finns mer än 3 000 artister och scen o filmskapare inom 27 yrkesgrupper. Du har möjlighet att lägga in upp till 3 olika CV men även videofilmer, röst-/ljudprov och bilder. Som medlem i Film & Scen får du använda tjänsten gratis, men den är även tillgänglig för personer som inte är medlemmar.