Profession Group Image

Installation Drift Underhåll

När man säger att man arbetar med installation, drift eller underhåll kan det innebära många olika saker. Det finns nämligen många yrken som hör till dessa områden och du kan till exempel arbeta som elektriker, mekaniker, maskinist eller fastighetstekniker. Du kanske arbetar med att reparera bilar, med att övervaka anläggningar, med att felsöka maskiner eller med olika typer av installationer.

 • Antal Svenska fackförbund

  22 st

 • Antal medlemmar

  2 644 793 st på 22 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 9 st, Privat 20 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Installation Drift Underhåll

För dig som jobbar som elektriker eller andra eltekniska yrken Inkomstförsäkring ingår (ingen övre gräns, max 100 dagar) Pris: 1,9-2,4 % av din lön

Elektrikerna

 • Möjlighet att påverka på jobbet och i samhället
 • Ger dig kvalificerad rådgivning och förhandlingshjälp
 • Massa förmåner på köpet såsom ett omfattande försäkringsskydd

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund installation, drift och underhåll

På grund av att det finns så många olika yrken inom dessa branscher finns det inte enskilda fackförbund för drift, fackförbund underhåll eller fackförbund installation. Det finns i stället ett antal fackförbund som är till för specifika yrken som till exempel Elektrikerförbundet och sedan finns det fackförbund med något bredare inriktning så som Pappers för dig som arbetar inom pappersindustrin och Transport för dig som till exempel arbetar som mekaniker.

Fördelar med att ansluta sig till ett fackförbund

Det finns flera fördelar med att ansluta sig till ett fackförbund. Du får en trygghet om du skulle bli arbetslös, eller om en olycka inträffar på jobbet. Du kan få hjälp i jobbtvister, löneförhandlingar, få tillgång till vidareutbildning och försäkringar med mera. Att välja ett fack inom just ditt område med fokus på arbetsmiljö, säkerhet och utveckling kan kännas tryggt i och med att de fokuserar på aktuella frågor som rör din bransch.

Att hitta rätt fackförbund inom installation, drift och underhåll

Det kan som sagt vara svårt att hitta rätt fackförbund eftersom det inte finns något specifikt förbund inriktat på installation, drift och underhåll då tekniker av olika slag kan jobba utspritt över arbetsmarknaden. Vi ska därför här gå igenom de olika alternativen lite mer för att underlätta valet. Även om det kan vara svårt att välja ett förbund kan man alltid senare byta om man känner att man inte gjort rätt val. Det viktigaste är att tänka utifrån din nuvarande position i arbetslivet. Om du själv driver företag kan det vara bättre att välja ett fackförbund som riktar sig till egenföretagare eller chefer och är du anställd får man utgå från vilken bransch du befinner dig i.

Ett fackförbund som är specialiserat på ett mindre arbetsområde är Elektrikerförbundet och kan passa dig som arbetar med radio och TV, elinstallationer, larm- och säkerhet och privata kraftverk.

Arbetar du som bilmekaniker kan Transport, Svenska Transportarbetareförbundet vara ett bra val. Förbundet vänder sig till personer som jobbar i hamn och inom transport som exempelvis bilmekaniker, flygmekaniker, terminalarbetare, bussförare och åkerichaufförer.

För arbete som tekniker inom massa- eller pappersindustrin kan Pappers vara ett naturligt val. Förbundet har medlemmar som jobbar bland annat som processoperatörer, verkstadsarbetare, elektriker, målare och snickare.

Passar ditt yrke inte in bland dessa fackförbund? Ta även en titt i vår lista för övriga förbund inom installation drift underhåll.

Vanliga yrken inom Installation Drift Underhåll

C