IF Metall

IF Metall är ett fackförbund för dig som arbetar inom industrin.

Industrifacket Metall, ofta kallat IF Metall, är ett av många fackförbund inom LO - Landsorganisationen i Sverige och har idag 313 000 medlemmar inom industrin. Förbundet arbetar för medlemmarnas intressen och för ett demokratiskt och jämställt samhälle där ingen ska kunna tvingas att arbeta till sämre ersättning eller arbetsvillkor än vad som står i kollektivavtalet.

 • Webbsida

  www.ifmetall.se

 • Kostnad/månad

  1,56% av lön, max 633 kr

 • Antal medlemmar

  313000 st

 • Medlemstyp

  Anställd, Student

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: IF Metalls a-kassa
  Pris: 135 kronor

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån
 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
För dig som jobbar som elektriker eller andra eltekniska yrken Inkomstförsäkring ingår (ingen övre gräns, max 100 dagar) Pris: 1,9-2,4 % av din lön
 • Möjlighet att påverka på jobbet och i samhället
 • Ger dig kvalificerad rådgivning och förhandlingshjälp
 • Massa förmåner på köpet såsom ett omfattande försäkringsskydd

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån
 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk

Mer om fackförbundet IF Metall

IF Metall har idag 313 000 medlemmar inom industrin och som medlem får du ett bra och omfattande försäkringsskydd. Vissa av dessa försäkringar får du genom ditt medlemskap och andra bygger på att det finns kollektivavtal på din arbetsplats.

Förbundet bildades 2006 när Industrifacket och Svenska metallindustriarbetareförbundet slogs samman. Stora yrkesgrupper bland medlemmarna är bland annat anställda inom bland annat plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Medlemskap i IF Metall

Medlemsavgiften i Industrifacket Metall tas ut i form av en procentavgift på lönen och ligger på cirka 1,56 procent där maxtaket är 657 kronor. Sjuka och arbetslösa har möjlighet att lösa medlemskap för minimiavgiften, 239 kronor, och studerande kan bli medlemmar gratis. Pensionär betalar en medlemsavgift på 324 kronor om året.

Inkomstförsäkring hos IF Metall

Hos IF Metall får du som medlem en inkomstförsäkring som ett komplement till ersättning från a-kassa. Inkomstförsäkringen kan ge dig upp till 80 procent av lönen upp till 50 000 kronor i upp till 100 dagar om du skulle bli arbetslös. För att omfattas av försäkringen behöver du också vara medlem i en a-kassa. Du kan också teckna en tilläggsförsäkring för att förlänga perioden eller försäkra högre inkomster.

IF Metall A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i IF Metalls a-kassa betalar du 135 kronor om du också är med i fackförbundet IF Metall. Vill du bara vara med i a-kassan betalar du istället 145 kronor.

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos IF Metall omfattas du av en rad medlemsförsäkringar hos Folksam som exempelvis olycksfallsförsäkring Fritid, en kompletterande livförsäkring och barngrupplivförsäkring. Utöver det har du möjlighet att teckna andra förmånliga försäkringar för dig och din familj.

Andra förmåner som medlem

Medlemskapet innehåller en rad förmåner med försäkringar, utbildning och råd och stöd i frågor som rör din anställning. Du kan också ta del av rabatter och erbjudanden på resor, hotell, evenemang, friskvård, hemelektronik, teater och mycket mer som finns laddade på ett särskilt medlemskort - IF Metall-kortet. Erbjudandena på medlemskortet är framtagna i samarbete med LO Mervärde. Genom LO Mervärde kan du även ansöka om förmånliga medlemslån i samarbete med Entercard.

Som medlem i IF Metall har du också möjlighet att boka semesterboende till medlemspris på flera natursköna platser i Sverige och Europa. IF Metall har en nedladdningsbar katalog – Fritidsguiden där du kan läsa mer om alla semesterboenden.

Vanliga frågor och svar om IF Metall

Vad står IF för i IF Metall?

IF I IF Metall står för Industrifacket. Hela namnet på fackförbundet är alltså Industrifacket Metall.

Vem kan gå med i IF Metall?

Om du arbetar inom industrin, motorbranschen eller liknande branscher kan du gå med i IF Metall. Exempel på arbetsplatser är inom bilindustrin, gruvor, glasbruk, ABB, Volvo och Ericsson. 

Vad kostar det att bli medlem i IF Metall?

Medlemsavgiften för IF Metall avgörs av din inkomst. Den lägsta avgiften man kan betala är 239 kr/mån och den hösta 657 kr/mån (utan a-kassa).