Profession Group Image

Socialt Arbete

I vårt samhälle idag finns det många människor som har behov av lite extra stöd och hjälp i vardagen. Inom denna bransch kan man till exempel arbeta med att ta hand om små barn eller omvårdnad av äldre personer. Man kan också jobba med personer med någon typ av funktionshinder, rehabilitering av personer som är intagna på kriminalvårdsanstalter eller familjerådgivning. Det är också mycket vanligt att man arbetar på en fritidsgård, i en skola som elevassistent eller att man arbetar på ett socialkontor. Många som idag arbetar med service och socialt arbete kommer om några år gå i pension och därför kommer fler och fler arbeten inom denna bransch att bli tillgängliga.

 • Antal Svenska fackförbund

  20 st

 • Antal medlemmar

  2 316 212 st på 20 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 10 st, Privat 17 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Socialt Arbete

För dig som jobbar som elektriker eller andra eltekniska yrken Inkomstförsäkring ingår (ingen övre gräns, max 100 dagar) Pris: 1,9-2,4 % av din lön

Elektrikerna

 • Möjlighet att påverka på jobbet och i samhället
 • Ger dig kvalificerad rådgivning och förhandlingshjälp
 • Massa förmåner på köpet såsom ett omfattande försäkringsskydd

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund socialt arbete

Att vara med i ett fackförbund innebär en trygghet för dig som arbetar med socialt arbete och det finns ett flertal olika fackförbund för denna bransch.

Ett vanligt fackförbund för dig som har en akademisk utbildning inom något socialt arbete är Akademikerförbundet SSR som har medlemmar inom både privat och offentlig sektor för tjänstemän, egenföretagare och chefsroller. Bland medlemmarna finns bland annat beteendevetare, personalvetare, socionomer och folkhälsovetare.

Du som har ett akademiskt arbete inom kyrkans värld kan i stället gå med i Kyrkans Akademikerförbund och kan passa dig som arbetar som präst, diakon eller församlingspedagog.

För dig som till exempel är fritidspedagog eller förskollärare finns möjligheten att gå med i Lärarförbundet som är Sveriges största fackliga yrkesförbund för lärare och pedagoger.

Arbetar du som personlig assistent, inom äldreomsorgen, som socialsekreterare eller socionom kan Kommunal, Vision eller SRAT vara bra alternativ. Kommunal har medlemmar inom kommun, landsting och privat sektor och Vision har medlemmar som arbetar i kommuner, landsting, regioner, privata företag eller kyrkan. SRAT ansluter medlemmar som är akademiker i samhällsbärande professioner som arbetar inom kommun, region, statligt eller privat.

Fördelar med att gå med i ett fackförbund inom socialt arbete

Ett medlemskap i ett fackförbund när du arbetar inom socialt arbete kan ge flera fördelar. Att gå samman med andra medlemmar inom samma yrkesroll innebär större möjligheter att stärka yrkesområdet och facket kan lättare föra talan för sina medlemmar i viktiga frågor som arbetsvillkor, arbetsmiljö och vid löneförhandlingar. Att vara medlem innebär också att man kan få tillgång till en inkomstförsäkring, karriärstöd och vidareutbildning, bra försäkringar och rabatter med mera.

Att välja rätt fackförbund

Börja med att jämföra vilka stöd de olika fackförbunden ger och som du är intresserad av. Kontrollera också vilka krav de olika förbunden ställer för att få lov att bli medlem. Står du och väljer mellan olika alternativ kan det även vara bra att höra sig för bland kolleger vilka de är anslutna till och vad de tycker om sitt förbund. Även om du väljer ett fackförbund nu går det alltid att byta om du inte skulle vara nöjd.

Vanliga yrken inom Socialt Arbete