Fackförbund socialt arbete
Att vara med i ett fackförbund innebär en trygghet för dig som arbetar med socialt arbete och det finns ett flertal olika fackförbund för denna bransch.
Ett vanligt fackförbund för dig som har en akademisk utbildning inom något socialt arbete är Akademikerförbundet SSR som har medlemmar inom både privat och offentlig sektor för tjänstemän, egenföretagare och chefsroller. Bland medlemmarna finns bland annat beteendevetare, personalvetare, socionomer och folkhälsovetare.
Du som har ett akademiskt arbete inom kyrkans värld kan i stället gå med i Kyrkans Akademikerförbund och kan passa dig som arbetar som präst, diakon eller församlingspedagog.
För dig som till exempel är fritidspedagog eller förskollärare finns möjligheten att gå med i Lärarförbundet som är Sveriges största fackliga yrkesförbund för lärare och pedagoger.
Arbetar du som personlig assistent, inom äldreomsorgen, som socialsekreterare eller socionom kan Kommunal, Vision eller SRAT vara bra alternativ. Kommunal har medlemmar inom kommun, landsting och privat sektor och Vision har medlemmar som arbetar i kommuner, landsting, regioner, privata företag eller kyrkan. SRAT ansluter medlemmar som är akademiker i samhällsbärande professioner som arbetar inom kommun, region, statligt eller privat.
Fördelar med att gå med i ett fackförbund inom socialt arbete
Ett medlemskap i ett fackförbund när du arbetar inom socialt arbete kan ge flera fördelar. Att gå samman med andra medlemmar inom samma yrkesroll innebär större möjligheter att stärka yrkesområdet och facket kan lättare föra talan för sina medlemmar i viktiga frågor som arbetsvillkor, arbetsmiljö och vid löneförhandlingar. Att vara medlem innebär också att man kan få tillgång till en inkomstförsäkring, karriärstöd och vidareutbildning, bra försäkringar och rabatter med mera.
Att välja rätt fackförbund
Börja med att jämföra vilka stöd de olika fackförbunden ger och som du är intresserad av. Kontrollera också vilka krav de olika förbunden ställer för att få lov att bli medlem. Står du och väljer mellan olika alternativ kan det även vara bra att höra sig för bland kolleger vilka de är anslutna till och vad de tycker om sitt förbund. Även om du väljer ett fackförbund nu går det alltid att byta om du inte skulle vara nöjd.