Profession Group Image

Hantverksyrken

Arbetar du som hantverkare och letar efter ett fackförbund för hantverkare? I så fall har du flera valmöjligheter. Att arbeta som hantverkare kan ibland innebära att man har en väldigt varierande arbetssituation där man kanske ofta byter arbetsgivare eller projekt och är en situation som många gånger kan kännas otrygg.

 • Antal Svenska fackförbund

  8 st

 • Antal medlemmar

  1 218 307 st på 8 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 3 st, Privat 8 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Hantverksyrken

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån
 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån
 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund för hantverksyrken

Att jobba som hantverkare kan även innebära att man till exempel får arbeta udda tider och det är därför viktigt att man vet vilka rättigheter man har på sin arbetsplats. Att vara med i ett fackförbund innebär att du som hantverkare kan få hjälp att ta reda på vad dina rättigheter är samt att strida för dem.

Det finns ett antal olika fackförbund för hantverksyrken. Du som arbetar inom byggsektorn kan till exempel gå med i Byggnadsarbetarförbundet och du som arbetar som elektriker kan gå med i Elektrikerförbundet. Om du arbetar inom skogs-, trä- och grafisk bransch har du möjlighet att gå med i GS facket och arbetar du som målare kan du gå med i Målarna.

Fördelar med att ansluta sig till ett fackförbund som hantverkare

Hantverksyrken har en stor bredd med både praktiskt handarbete med både verktyg, maskiner, tekniska hjälpmedel och att arbeta i olika material. Det varierar också stort i att vara anställd eller att man driver sitt eget företag, litet som stort. I och med den stora variationen av olika hantverksinriktningar finns det flera fackförbund att välja mellan.

En hel del fackförbund är specialiserade inom olika områden och spetskompetenser vilket ger en stor fördel för de medlemmar som ansluter sig. Då har förbundet en stor inblick i både bransch, yrke och i olika frågor som är viktiga för arbetstagare inom denna kategori. Det ger stora möjligheter i att vara med och påverka både löner, arbetsmiljö och arbetsvillkor. Förutom det brukar förbunden ha en rad anpassade försäkringar och förmåner för yrkesområdet.

Att hitta rätt fackförbund inom hantverk

Arbetar du som elektriker kan det kännas naturligt att gå med i Elektrikerförbundet. Inom förbundet finns medlemmar som arbetar inom elinstallation, privata kraftverk, radio-tv, larm- och säkerhet och inom serviceområdet.

Som målare kan man ansluta sig till Målarna som bland annat har medlemmar som är byggnadsmålare, järnmålare, billackerare, industrilackerare, mätare, materialarbetare och servicearbetare.

Ett lite bredare fackförbund är GS, facket för skogs- trä- och grafisk bransch. Ibland kan det vara en fördel att ansluta sig till ett större förbund med flera yrkeskategorier då de ofta har lite mer resurser att vara med och påverka i viktiga frågor som kan röra flera yrkesområden.

För dig som önskar ett fackförbund med lite mer övergripande omfattning kan det vara intressant att titta närmare på Byggnadsarbetarförbundet som har medlemmar som arbetar inom byggsektorn.

Vanliga yrken inom Hantverksyrken