Profession Group Image

Forskning och utveckling

Att arbeta med forskning handlar bland annat om att jobba med stora frågor som vi människor söker svar på och att hitta bättre lösningar på problem. När man arbetar med forskning kan man därför arbeta inom många olika branscher och det är vanligt att man väljer fackförbund utifrån vilken bransch man forskar inom.

 • Antal Svenska fackförbund

  20 st

 • Antal medlemmar

  2 061 155 st på 20 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 11 st, Privat 17 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Forskning och utveckling

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån
 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer
 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund forskning och utveckling

Arbetsuppgifterna inom forskning kan variera mycket utifrån vilken inriktning man har och inom vilket område man arbetar. En del arbetar som forskare, doktorand eller lärare på universitet eller som forskare inom sjukvård eller industri. Många som arbetar med naturvetenskaplig forskning och som vill vara med i ett fackförbund är medlemmar i fackförbundet Naturvetarna och ett vanligt fackförbund för forskare inom skolans värd är Universitetslärarförbundet. Akademikerförbundet är ett annat populärt fackförbund för den som är doktorand eller forskare inom något samhällsvetenskapligt område.

Hitta rätt fackförbund inom forskning och utveckling

Som forskare eller doktorand inom ett samhällsvetenskapligt ämne har du stora fördelar med att vara medlem i Akademikerförbundet SSR. Förutom fackligt stöd och service finns en rad förmåner och erbjudanden anpassat för din situation och i olika utmaningar. Förbundet har även ett eget nätverk och samarbetar med ett nationellt nätverk för socionomer som forskar inom hälso- och sjukvård.

Arbetar du med naturvetenskaplig forskning kan det kännas naturligt att ansluta sig till fackförbundet Naturvetarna. Förbundet bevakar dina intressen och rättigheter på arbetsmarknaden och förhandlar fram förmånliga kollektivavtal samt driver frågor som är viktiga för arbetslivet. Som medlem kan du ta del av en rad olika medlemsförmåner för att kunna utvecklas i din karriär och känna en trygghet både i arbetslivet och privat.

Är du doktorand eller forskare vid högskola, universitet eller forskningsinstitut kan Universitetslärarförbundet SULF vara intressant att titta närmare på. Fackförbundet kommunicerar, förhandlar och är med och påverkar utformningen av högre utbildning och forskning. SULF har mycket goda insikter i hur det är att arbeta som forskare eller lärare inom högskolans värld och har därför stora förutsättningar för att agera och bana väg för sina medlemmar.

Fördelar med att vara med i facket som forskare, doktorand eller lärare

Ett medlemskap i ett fackförbund ger dig många fördelar när du arbetar inom forskning och utveckling som forskare, doktorand eller lärare. Exempelvis kan ditt förbund hjälpa till med arbetsrättsfrågor och kan även förhandla fram bästa möjliga lön. Beroende på var du arbetar har de olika fackförbunden olika specialinriktningar för att kunna ha en stor kunskap inom just ditt arbetsområde och för att förstå din situation i olika lägen. Det ger en mycket stor förutsättning för att kunna vara med och påverka i viktiga delar av medlemmarnas yrkesroll och karriär.

Vanliga yrken inom Forskning och utveckling

Z
Ö