Profession Group Image

Apotek

Fram tills 2009 ägde svenska staten alla apotek i landet och sedan upphörde detta monopol och fler privatägda apotek har dykt upp sedan dess. När man idag säger att man arbetar på ett apotek kan det innebära antingen att man arbetar på ett statligt ägt apotek eller att man arbetar på ett privatägt apotek. Oavsett vem din arbetsgivare är så kan du få mycket hjälp och stöd från ett fackförbund.

 • Antal Svenska fackförbund

  5 st

 • Antal medlemmar

  1 169 075 st på 5 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 1 st, Privat 5 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Apotek

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer
 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Övriga förbund inom Apotek

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Hitta fackförbund inom apoteksbranschen

Farmaciförbundet

De flesta som vill vara med i ett fackförbund och som arbetar på ett apotek har tidigare kunnat gå med i det så kallade Farmaciförbundet. Fackförbundet vände sig enbart mot apoteksbranschen och som därför var experter på just din bransch och därmed kunde de ge dig mycket bra hjälp och rådgivning. Numera är Farmaciförbundet en del av Unionen. Det finns även andra fackförbund för dig som arbetar inom apoteksbranschen. Vi går igenom dessa alternativ längre ner på sidan.

Sveriges Farmaceuter

Arbetar man inom apoteksbranschen som exempelvis farmaceut, receptarie eller apotek och vill ansluta till ett fackförbund som är specialiserad inom branschen finns idag Sveriges Farmaceuter. Förbundets målsättning är att förbättra farmaceutens professionella villkor och de tar ställning i frågor kring farmaceutens arbetsliv och yrkesroll. Som medlem i Sveriges Farmaceuter ingår det i medlemskapet även en inkomstförsäkring som kan kompletteras med en tilläggsförsäkring för att kunna få upp till 80% av lönen vid arbetslöshet.

Farmaceuter arbetar inom alla steg av läkemedelsanvändning i forskningsprocessen, tillverkningen, kontroller och i samband med distribution och information kring läkemedel. Detta är något som förbundet Sveriges Farmaceuter är väl insatta i vilket ger en mycket viktig förutsättning i att driva fackliga frågor för sina medlemmar.

Unionen

Då det tidigare fackförbundet Farmaciförbundet numera ingår som en del i Unionen kan även detta vara ett intressant alternativ för yrkesområdet. Unionen organiserar tjänstemän inom en mängd olika yrkesområden i den privata sektorn och eftersom det inte längre är statligt monopol för apotek passa fackförbundet många arbetstagare. Även Unionen har en inkomstförsäkring för alla medlemmar.

Fördelar med att välja ett fackförbund specialiserad på apoteksbranschen

Fackförbunden spelar en stor roll i att förhandla fram kollektivavtal, säkerställa en god arbetsmiljö och för rättvisa löner. Genom att ansluta till ett fackförbund för apoteksbranschen stärker man sin egen och andras apotekares position på arbetsmarknaden. Det kan även i samband med löneförhandlingar och andra frågor inom arbetslivet vara en trygghet med ett fackförbund som är insatt inom specifikt detta yrkesområde.

Att arbeta som apotekare innebär inte bara arbete på apotek utan kan även vara inom läkemedelsindustrin, på myndigheter, inom landsting och på sjukhus. Ett specialiserat fackförbund inom yrket ger därför stor förståelse för både yrkesrollen i kombination med olika arbetsplatser.