Profession Group Image

Naturvetenskapligt arbete

När man arbetar med något naturvetenskapligt arbete innebär det huvudsakligen att man arbetar med forskning, utveckling och utvecklingsarbete. De flesta arbetar som lärare eller forskare på ett universitet men det kan även innebära att man arbetar inom sjukvården som till exempel sjukhusfysiker eller biomedicinsk analytiker. Det är också vanligt att man arbetar tillsammans med biologer, ingenjörer, kemister, dataspecialister och tekniker för att till exempel forska kring förädling av livsmedel eller med mikrobiologi.

 • Antal Svenska fackförbund

  18 st

 • Antal medlemmar

  2 059 411 st på 18 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 11 st, Privat 16 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Naturvetenskapligt arbete

För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån
 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer
 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund naturvetenskapligt arbete

Du som letar efter ett fackförbund och jobbar med naturvetenskapligt arbete kan till exempel bli medlem i Naturvetarna som är ett fackförbund med inriktning på naturvetenskap. I detta fackförbund finns yrken som bland annat biomedicinare, biomedicinska analytiker och sjukhusfysiker representerade.

Andra vanliga förbund för de som jobbar inom naturvetenskapligt arbete är Unionen, ST och Ledarna, vad som passar just dig bäst beror på var du arbetar och vilken befattning du har.

Unionen är ett stort fackförbund med medlemmar inom många yrkeskategorier över arbetsmarknaden. Förbundet passar bra för både anställda, chefer och egenföretagare.

Fackförbundet ST är ett annat stort förbund som kan passa dig som arbetar inom statliga bolag, högskolor och universitet samt myndigheter och stiftelser. Något som är unikt för förbundet är att de har spetskompetens för vad som gäller då man arbetar som yrkesutövande i statlig regi.

Är du doktorand eller forskare vid högskola, universitet eller forskningsinstitut kan även Universitetslärarförbundet SULF vara ett alternativ. SULF har mycket goda insikter i hur det är att arbeta som forskare eller lärare inom högskolans värld och har därför stora förutsättningar att vara med och påverka i frågor som rör medlemmarna.

Ledarna, Sveriges chefsorganisation kan vara ett alternativ att välja om du arbetar som chef, coach eller har något annat typ av ledarskap. Förbundet har medlemmar som jobbar både inom det offentliga och privata och det unika är att det är det enda fackförbundet som vänder sig enbart till yrkesgruppen chefer.

Fördelarna med att vara medlem i ett fackförbund

Ett medlemskap i ett förbund kan ge många fördelar för dig som arbetar med ett naturvetenskapligt arbete. Du kan få hjälp med arbetsrättsfrågor, arbetsmiljö, löneförhandling och få råd och stöttning vid juridiska frågor kring din yrkesroll med mera. Fackförbunden brukar också ha bra försäkringar, karriärstöd, rabatter och erbjudanden och inkomstförsäkringar som kompletterar a-kassa vid arbetslöshet.

Om du väljer ett förbund som särskilt inriktar sig på din yrkesroll eller bransch får du ett fackförbund med stor kunskap inom just ditt arbetsområde och de kan lättare förstå din situation i olika lägen. Detta ger stora förutsättningar för att kunna vara med och påverka i viktiga frågor kring medlemmarnas yrkesroll och karriär.

Vanliga yrken inom Naturvetenskapligt arbete

Z
Ö