Profession Group Image

Transportyrken

I Sverige är många människor anställda inom transport. De senaste åren har branschen tack vare den tekniska utvecklingen förändrats märkbart och gjort det både enklare och mer effektivt att planera transporter. Men i takt med att branschen har blivit mer effektiv så har det för många anställda inneburit att det ställs högre krav på arbetsplatsen. Att vara med i ett fackförbund för transportsektorn blir därför mer och mer viktigt eftersom du då får hjälp att stå på dig så att du får de arbetsvillkor och den lön som du har rätt till.

 • Antal Svenska fackförbund

  19 st

 • Antal medlemmar

  2 268 969 st på 19 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 1 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 12 st, Privat 17 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Transportyrken

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund transportyrken

Det vanligaste fackförbundet för de som arbetar med transport inom tågtrafik, flyg, sjöfart eller landsvägstransport är just fackförbundet Svenska Transportarbetareförbundet, Transport. Bland förbundets medlemmar finns exempelvis bussförare, åkerichaufförer, flygmekaniker, reklamdistributörer, terminalarbetare och renhållningsarbetare. Tidigare fanns fackförbundet Trafik och Järnväg men de ingår numera som en förening inom fackförbundet SRAT.

Arbetar du som bussförare eller inom bussbranschen kan du även välja att ansluta dig till BARO, Bussarbetarnas Riksorganisation.

Även i vilken sektor du jobbar kan styra valet av förbund. För dig som arbetar inom kommun, landsting och privat sektor kan Kommunal vara ett alternativ. Arbetar du inom statlig sektor kan Fackförbundet ST bli ditt val.

Dock så kan du ha en befattning på ett företag inom transportbranschen som gör att ett annat fackförbund är lämpligare. Om du till exempel har en chefsposition så kan Ledarna eller Unionen vara ett bättre alternativ då de är mer specialiserade på just chefsrollen.

Ta reda på vilket förbund som passar dig bäst som arbetar inom transport.

Fördelar att vara med i ett fackförbund inom transportområdet

Det ställs stora krav på både planering, spårning och effektivitet när det kommer till transporter både vad gäller snabba leveranser och med hänsyn till miljön. Det kan ställa press på anställda och då är det en trygghet att kunna få råd och stöttning av sitt fackförbund i frågor kring din anställning och arbetsmiljö. Genom att välja ett förbund som är inriktat på din yrkesroll kan du få stöd med spetskompetens. Det finns även fördelar att välja ett större fackförbund som vänder sig till olika yrkesgrupper. Då har förbundet ofta mer kraft och resurser i att vara med och påverka i viktiga frågor.

Som fackligt ansluten kan du även få hjälp vid löneförhandling och kan få en bättre ekonomisk trygghet vid arbetslöshet genom en inkomstförsäkring som komplement till a-kassa. De olika fackförbunden brukar också erbjuda olika slags vidareutbildningar, karriärstöd, försäkringar och andra rabatter som du kan ta del av som medlem.

Vanliga yrken inom Transportyrken