Profession Group Image

Sanering och renhållning

Att arbeta med sanering och renhållning innebär att man arbetar med att rengöra, vårda och skydda vår omgivning. Inom denna bransch kan man till exempel arbeta med att städa fastigheter och arbetsplatser eller med att städa privata hem. Andra arbetar med att rengöra och vårda offentliga miljöer som parker.

 • Antal Svenska fackförbund

  9 st

 • Antal medlemmar

  2 119 912 st på 9 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 1 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 3 st, Privat 9 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Sanering och renhållning

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Övriga förbund inom Sanering och renhållning

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund sanering och renhållning

Även återvinning, källsortering, sanering och sophämtning är vanliga yrken inom denna bransch. För dig som arbetar med inom denna bransch och som vill vara med i ett fackförbund för renhållning och sanering finns flera organisationer att välja mellan.

Ett vanligt fackförbund för dig som arbetar med sanering, sophämtning eller annan typ av renhållning är Svenska Transportarbetarförbundet, Transport.

Andra vanliga och lite större fackförbund för flera yrkeskategorier är Kommunal och Vision. Hos Kommunal finns medlemmar som arbetar inom kommun, landsting och privat sektor. Visions medlemmar finns inom kommuner, landsting, regioner, privata företag eller kyrkan.

Fördelar med att ansluta sig till ett fackförbund för sanering- och renhållningsyrken

Att arbeta inom sanering- och renhållningsyrken och vara ansluten till ett fackförbund kan ge flera fördelar. Inom detta yrkesområde är en säker arbetsmiljö mycket viktig och det kan därför vara bra att välja ett förbund som är väl insatt inom ditt yrke och din bransch.

Som medlem kan du även få hjälp med löneförhandling, ta del av en inkomstförsäkring vid arbetslöshet, få råd och stöd vid juridiska frågor kring din anställning, få möjligheter till bra försäkringar, rabatter och andra erbjudanden.

Att välja rätt fackförbund

Miljövårdande arbeten som renhållning och sanering ökar i omfattning och många är sysselsatta inom stora verksamheter både i det offentliga och privata. Även andelen egenföretagare har ökat och valet av fackförbund kan bero på i vilken sektor du arbetar, om du är anställd eller driver eget företag.

Det finns många fackförbund att välja mellan för denna breda bransch så det kan vara bra att se vilken spetskompetens de olika förbunden erbjuder för din yrkesroll men även att se över vilka andra förmåner du som medlem kan ta del av. Fråga också kolleger vilka förbund de är anslutna till för att få tips och råd om vilket förbund som passar din arbetsplats bäst.

En del av fackförbunden kan kräva att du arbetar med ett visst yrke och inom en viss bransch för att bli medlem och hos en del kan man ansluta även när man studerar inom relevant område. Därför kan det också vara bra att kontrollera fackförbundens krav för att bli medlem.

Vanliga yrken inom Sanering och renhållning