Profession Group Image

Musik & Kultur

För dig som arbetar med musik eller någon annan typ av kultur innebär ett arbetsår ofta att du medverkat i flera olika uppsättningar, utställningar eller andra typer av arrangemang. Detta kreativa och varierande sätt att arbeta på är på många sätt härligt men tyvärr innebär det inte alltid att man har en trygg arbetssituation. Som medlem i ett fackförbund får du stöd och råd samt juridisk hjälp vid eventuella konflikter på din arbetsplats.

 • Antal Svenska fackförbund

  14 st

 • Antal medlemmar

  1 643 264 st på 14 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 6 st, Privat 13 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Musik & Kultur

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund musik och kultur

De två vanligaste fackförbunden för musiker är Svenska Musikerförbundet och Sveriges Yrkesmusikerförbund, SYMF.

Musikerförbundet är till för alla som arbetar professionellt som musiker och artist. Förbundet värnar kring att förbättra musikers och artisters upphovs- och arbetsrättsliga villkor. De är också väl insatta i att stödja och hjälpa sina medlemmar i att hantera alla de utmaningar som artister och musiker möts av i sitt arbete.

De flesta medlemmarna inom förbundet SYMF arbetar på operahus, på teatrar och i symfoniorkestrar. Det är som det låter ett yrkesförbund och som drivs av professionella musiker. Därför är förbundet väl insatt i din arbetssituation och yrkesroll. De värnar för musikers arbetsvillkor med förbättringar av arbetsmiljö, arbetstider och lönenivåer samt arbetar med frågor kring upphovsrätt på musikområdet.

Det finns också ett antal andra fackförbund att välja mellan för dig som arbetar med kultur.

DIK är ett fackförbund för alla som arbetar med kommunikation, kultur eller inom den kreativa sektorn och har medlemmar över hela arbetsmarknaden. Förbundet är drivande i flera frågor kring arbetsliv och karriär som exempelvis att arbeta för en hälsosam arbetsmiljö, med kollektivavtal i kommunikationsbranschen och en tryggare arbetsmarknad.

Arbetar du med teater kan du även gå med i Teaterförbundet som kan passa dig som arbetar inom teater, TV, film, bio, radio eller om du är artist, upphovsman eller arbetar inom branschen som tekniker eller administratör. Förbundet arbetar bland annat för bra arbetsvillkor, en tryggare arbetssituation och bättre löner.

Fördelar med att gå med i ett fackförbund inom musik och kultur

Då branschen har öppnat upp för nya möjligheter samtidigt som den är tuff med stor konkurrens kan det kännas tryggt att ha ett fackförbund bakom sig. Hos facket kan man få tips och råd om branschen och kring de arbetsvillkor och arbetssituationer som man ställs inför. Förbunden kan bistå i juridiska frågor och arbetar för en bra arbetsmiljö för sina medlemmar. Med fackförbundens inkomstförsäkringar som komplement till a-kassa kan det kännas tryggare ekonomiskt i de perioder man står utan arbete.