Profession Group Image

Bygg och anläggning

Arbetar du med bygg och anläggning och letar efter det fackförbund som passar dig och ditt yrke? När man ska gå med i ett fackförbund är det viktigt att man väljer ett fack som är duktigt på just ditt yrke så du kan få den hjälp du behöver. Med rätt fackförbund får du också den juridiska hjälp du är i behov av vid eventuella tvister och konflikter på din arbetsplats.

 • Antal Svenska fackförbund

  23 st

 • Antal medlemmar

  2 598 220 st på 23 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 1 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 8 st, Privat 21 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Bygg och anläggning

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.

Fackförbund bygg och anläggning

För dig som letar efter ett fackförbund för bygg eller ett fackförbund för anläggning är Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) det fackförbund som passar bäst! Byggnads representerar idag ungefär 80-tal yrkesgrupper inom bygg och anläggning och har över 100 000 medlemmar.

Fördelar med att välja ett fackförbund inom byggbranschen

Som medlem inom ett fackförbund som är specialiserat inom byggbranschen kan man mycket lättare vara med och påverka och få ett större inflytande över exempelvis arbetsmiljö och lönesättning. Förbundet är väl insatt i hur branschen fungerar och vilka krav som ställs både på arbetstagare och arbetsgivare. Det ger en större kraft i att både förhandla och vara med och påverka viktiga frågor som berör medlemmarna.

Att hitta rätt fackförbund inom bygg och anläggning

Bygg och anläggning är en mycket bred yrkeskategori och innefattar inte bara fysiska arbetsuppgifter utan kan även kräva mycket tekniskt kunnande i de situationer där arbetet är automatiserat. Det är inte alltid självklart att välja just Byggnadsarbetareförbundet om man har en mer administrativ roll, jobbar som projektledare, chef eller annat. Eftersom arbetsrollerna kan skilja sig enormt mycket inom branschen beroende på vilken yrkesroll man har kan det ibland vara svårt att hitta rätt fackförbund.

Alternativ till Byggnadsarbetareförbundet

Målarna är Sveriges äldsta fackförbund och kan vara ett bättre val för arbetstagare som har just den yrkesrollen. Förbundet arbetar exempelvis med att förbättra arbetsvillkoren vad gäller både ergonomiska verktyg, att vattenbaserade färger används och liknande då det i yrkesrollen kan innebära att man hanterar hälsofarliga ämnen och att man som arbetstagare ofta belastar armar och axlar.

Sveriges Ingenjörer är ett alternativ för dig som arbetar inom bygg och anläggning och är utbildad högskoleingenjör eller civilingenjör. Fackförbundet arbetar för att skapa goda arbetsvillkor, för att stärka ingenjörsrollen och kan med sin specialisering lättare vara med och påverka i områden som påverkar ingenjörer.

För den som vill ansluta till ett mycket bredare fackförbund som täcker flera branscher och som kan vara med och påverka för att fackförbundet är så stort är exempelvis Unionen. Det är Sverige största fackförbund inom den privata sektorn för tjänstemän och kan för byggbranschen till exempel passa bra för byggingenjörer, CAD-ritare, administrativa roller, ledare och chefer.

För chefer och ledare kan förbundet Ledarna vara ett bra val. Fackförbundet är specialiserat för chefer oavsett bransch.

Vanliga yrken inom Bygg och anläggning