Byggnads

Byggnads - Svenska Byggnadsarbetareförbundet är en fackförening för alla byggnadsarbetare och organiserar ett 80-tal yrkesgrupper. Med över 100 000 medlemmar är förbundet det fjärde största inom LO - Landsorganisationen i Sverige. Förbundet arbetar för bättre löner, säkrare arbetsmiljö och förhandlar med arbetsgivare om kollektivavtal och ordning och reda i byggbranschen. Medlemmarna erbjuds råd och stöd, ett brett utbud av utbildningar och information bland annat genom möten, studiecirklar och kurser.

 • Webbsida

  www.byggnads.se

 • Kostnad/månad

  58-625 kr

 • Antal medlemmar

  102044 st

 • Medlemstyp

  Anställd, Student

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: Byggnads A-kassa
  Pris: 137

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån
 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån
 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk

Mer om fackförbundet Byggnads

Byggnads är ett fackförbund som strävar efter mångfald, jämlikhet och rättvisa och arbetar för bättre löner och säkrare arbetsmiljö. För att nå målen engagerar de sig i arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik, näringspolitik och välfärdsfrågor.

Förbundet organiserar ett 80-tal yrkesgrupper och med sina över 100 000 medlemmar är de det fjärde största fackförbundet inom LO. Byggnads har elva regionala organisationer som är indelade i 199 medlemskretsar.

 

Medlemskap inom Byggnads

För att bli medlem inom Byggnads behöver du arbeta eller studera inom något av förbundets verksamhetsområde.

Medlemsavgiften varierar beroende på vilken region du tillhör och hur mycket du tjänar. Avgiften består också av två delar där en avgift går till förbundet och den andra avgiften till din region. Eftersom regionerna själva beslutar vad avgiften ska vara har förbundet via hemsida en karta där du klickar på din region för att få fram vilken avgift som är aktuell.

Eftersom medlemsavgiften också är inkomstbaserad kan du få en reducerad avgift om du blir sjuk, skadad, arbetslös, föräldraledig, går i pension eller börjar studera.

Pensionärer betalar endast grundavgiften på 56 kronor i månaden och studerar du på heltid betalar du endast grundavgiften på 58 kronor i månaden. Studierna måste omfatta minst en termin. Studenter som läser på bygg- eller energiprogrammet på gymnasiet kan bli medlem kostnadsfritt från och med andra gymnasieåret.

Byggnads A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Byggnads a-kassa betalar du 137 kronor om du också är medlem i Byggnads eller Målarna. Vill du bara vara medlem i Byggnads a-kassa kostar det 146 kronor i månaden.  

 

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos Byggnads är du försäkrad om du skulle skada dig på arbetet eller fritiden. Andra försäkringar som kan vara intressanta för dig som medlem är bland annat hemförsäkring och försäkringar för din familj.

 

Karriärstöd

Förbundet arrangerar både fackliga utbildningar och utbildningar som rör arbetslivet.

 

Andra förmåner som medlem

Om du får problem på jobbet eller har frågor som rör din anställning kan du få rådgivning och hjälp av förbundet. Det kan vara frågor kring anställning, arbetsmiljö, uppsägning, löner och andra frågor kopplade till ditt arbete. Du kan också för förhandlingshjälp vid till exempel löneförhandling och även rättshjälp vid olika tvister.

Det finns också en rad andra förmåner för dig som medlem med olika erbjudanden och rabatter för exempelvis medlemslån, försäkringar och mycket annat.

Vanliga frågor och svar om Byggnads

Vad ingår när man är medlem i Byggnads?

Som medlem i Byggnads ingår råd, stöd och hjälp på din arbetsplats. Det kan till exempel handla om situationer när du inte får rätt lön, om avtalet du har skrivit på inte följs eller om du skulle få problem med försäkringsersättning. Byggnads erbjuder även förmånliga försäkringar och andra medlemsförmåner. 

Vad kostar det att vara medlem i Byggnads?

Att vara medlem i Byggnads kostar mellan 58 och 625 kronor i månaden (utan a-kassa). Medlemsavgiften avgörs av vilken inkomst man har och om man är anställd eller pensionär eller student.

Vem kan bli medlem i Byggnads?

Man an bli medlem i Byggnads om man arbetar inom bygg- och anläggningsektorn. Man kan bli medlem om man fastanställd, visstidsanställd eller jobbar timmar. Man kan även bli medlem som studerande eller fortsätta vara medlem när man har gått i pension.