Svenska Hamnarbetarförbundet

Svenska Hamnarbetarförbundet samlar yrkesverksamma inom hamnnäringen - och andra som arbetar med liknande arbetsuppgifter. 

Du som arbetar inom stuveri- eller hamnnäringen, eller på godsterminaler med liknande arbetsuppgifter, är välkommen att ansöka om medlemskap i fackförbundet. Medlemsavgiften är låg eftersom förbundet valt att inte inkludera några privata försäkringar i medlemskapet. Genom medlemskapet får du istället vara del av en fackorganisation som är byggd från grunden av sina medlemmar och deras engagemang - detta leder till ett fackförbund som sätter sina medlemmars intressen främst. 

 • Webbsida

  hamn.nu

 • Kostnad/månad

  370 kr

 • Antal medlemmar

  1200 st

 • Medlemstyp

  Anställd

 • A-Kassa

  Namn: SAAK
  Pris: 145 kr

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån
 • För tjänstemän inom den privata sektorn
 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer
 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Mer om Svenska Hamnarbetarförbundet

Du som jobbar inom den svenska hamnnäringen kan ansöka om medlemskap i Svenska Hamnarbetarförbundet. Förbundet har 15 olika avdelningar som alla är självständiga och fokuserar på sina medlemmars intressen och angelägenheter. Förbundet ingår inte i någon centralorganisation, som LO eller SACO, utan är helt fristående. 

Som medlem är du en del av en fackorganisation som i grunden är byggd av sina förbundsmedlemmar och med deras intressen som främsta prioritet. Alla avgörande beslut, som beslut om avtal och hantering av konflikter, fattas av medlemmarna som berörs i första hand. 

Förbundet arbetar aktivt med arbetsmiljö, kollektivavtal och medlemmarnas bestämmanderätt på sina arbetsplatser. 

Medlemskap i Svenska Hamnarbetarförbundet

Om man vill bli medlem i Svenska Hamnarbetarförbundet skickar man in en ansökan till den avdelning som är verksam inom det område där man arbetar. Om det inte finns någon avdelning på den ort man arbetar skickar man istället sin ansökan till förbundets ledning. 

Medlemsavgiften betalas varje månad och är en fast avgift som fastställs av förbundets kongress. Utöver den ordinarie medlemsavgiften betalar man en avgift till sin avdelning. 

Försäkringar hos Svenska Hamnarbetarförbundet

I medlemsavgiften för Svenska Hamnarbetarförbundet ingår inte någon privat försäkring - detta görs bland annat för att medlemsavgiften ska vara så låg som möjligt. Som anställd har du tillgång till de försäkringar som förhandlats via ditt kollektivavtal, men dessa är inte kopplade till Svenska Hamnarbetarförbundet.

För medlemmar som inte är fast anställda erbjuder förbundet en gruppsolycksfallsförsäkring, för att även ge medlemmar med tillfällig anställning skydd vid olyckor. 

Svenska Hamnarbetarförbundet A-kassa

För att ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara en del av en A-kassa. Svenska Hamnarbetarförbundet samarbetar med SAAK, Sveriges Arbetares Arbetslöshetskassa, en A-kassa för alla yrkesgrupper. Ett medlemskap i Svenska Hamnarbetarförbundet innebär inte automatiskt medlemskap i SAAKs A-kassa, utan det medlemskapet måste man ansöka om separat. 

Medlemsavgiften för SAAKs A-kassa är 145 kr/månad.

Arbetslöshetsförsäkring hos SAAK

Arbetslöshetsförsäkringen som erhålls via SAAKs A-kassa kompenserar för en del av inkomstbortfallet om man förlorar sitt arbete. Försäkringen är uppdelad i två delar: en grundläggande försäkring och en frivillig tillvalsförsäkring som ger ett inkomstbaserat skydd. 

Grundförsäkringen betalar ut upp till 510 kr/dag. 

Hamnarbetarförbundets Kvinnonätverk

Hamnarbetarförbundet har ett kvinnonätverk som organiserar sig i flera olika regioner under flera av förbundets avdelningar.

Kvinnonätverket arbetar för specifikt kvinnors arbetsmiljö och villkor på arbetsplatsen. De fokuserar bland annat på:

 • Att förbättra kvinnliga hamnarbetares arbetsmiljö och arbetssituation.
 • Att skapa gemenskap mellan kvinnliga hamnarbetare.
 • Att ge ett utrymme för utbyte av erfarenheter och frågeställningar som specifikt rör förbundets kvinnliga medlemmar. 

Andra förmåner som medlem

Som medlem i Svenska Hamnarbetarförbundet får man stöd, hjälp och stöttning under hela sitt arbetsliv inom den svenska hamnnäringen. Förbundet arbetar för hållbara arbetsvillkor, hållbar arbetsmiljö och en god gemenskap inom organisationen. 

Vanliga frågor och svar om Svenska Hamnarbetarförbundet

Vilken a-kassa om man är medlem i Svenska Hamnarbetarförbundet?

Om man är medlem i Svenska Hamnarbetarförbundet kan man gå med i SAAK, Sveriges Arbetares Arbetslöshetskassa. Avgiften ligger på 145 kronor per månad.

Hur många avdelningar har Svenska Hamnarbetarförbundet?

Svenska Hamnarbetarförbundet har 15 avdelningar. Avdelningarna ligger bland annat i Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Malmö och Gävle. 

Vem kan bli medlem i Svenska Hamnarbetarförbundet?

Om man arbetar som hamnarbetare eller med liknande arbetsuppgifter kan man bli medlem i Svenska Hamnarbetarförbundet.