Som anställd på en arbetsplats har man vissa rättigheter och skyldigheter som gäller alla anställda i Sverige enligt lag. Dessutom har man anställningsvillkor som arbetsgivaren har bestämt och dessa ska man få reda på när man tar en anställning.
Du som är anställd kan påverka vissa av dessa villkor men många av villkoren regleras enligt lag och kan varken förändras av dig eller din arbetsgivare.
En av de saker som du kan påverka är vilken lön du får och vilka förmåner du får. Exempel på anställningsvillkor kan till exempel vara regler för arbetstid, semester, arbetsmiljö och uppsägning.
Anställningsvillkor med kollektivavtal
På många arbetsplatser i Sverige finns kollektivavtal. Om man är anställd på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas man av detta avtalet - det påverkar de grundläggande villkoren för din anställning.
I ett kollektivavtal finns förbestämda regleringar av till exempel övertid, lönerevisioner, tjänstepension, försäkringar och arbetstid. De grundläggande villkoren i ditt anställningsavtal ska minst innehålla det som regleras i kollektivavtalet.
Om man är på en arbetsplats utan kollektivavtal måste man som anställd själv se till att alla grundläggande förmåner finns med i anställningsavtalet. Det kan till exempel handla om tjänstepension, försäkringar, ersättning vid övertid, ersättning för restid, sjuklön vid längre sjukskrivning och föräldralön.
Kom ihåg att du kan vända dig till ditt fackförbund för frågor om anställningsvillkor, anställningsavtal och kollektivavtal.
Påverka dina arbetsvillkor - lön och förmåner
Under, eller innan, en anställning finns det flera tillfällen när man kan påverka sin lön och ersättning - vid lönesamtal och löneförhandlingar.
Lönesamtal är ofta något som är reglerat i ditt anställningsavtal, kollektivavtal eller ett löneavtal. Ett lönesamtal sker vanligtvis årligen och är ett tillfälle för dig att diskutera din löneutveckling med din chef. Om du är med i ett fackförbund kan du kontakta ditt förbund för hjälp och stöttning innan ditt lönesamtal.
Löneförhandla gör man när man ska påbörja en ny anställning eller när man får nya eller förändrade arbetsuppgifter.
Anställningsavtal
Dina anställningsvillkor regleras av ditt anställningsavtal. Innan du påbörjar din anställning bör du få ett skriftligt anställningsavtal där det tydligt framgår uppgifter om din anställning, vad som förväntas av dig och vad som förväntas av din arbetsgivare.
Ett anställningsavtal ska bland annat innehålla information om dig och din arbetsgivare, beskrivning av dina arbetsuppgifter, uppgifter om när din anställning påbörjas, anställningsform, lön och förmåner, arbetstid, villkor för semester och övertid, vad som gäller vid uppsägning, och vilket socialt skydd som finns.
Vänd dig till ditt fackförbund
Ditt fackförbund kan hjälpa dig med svar på frågor kring dina anställningsvillkor. Många anställningsvillkor är också bestämda av fackförbunden och är då en del av kollektivavtalen.
Läs mer om anställningsavtal och anställningsvillkor på Verksamt.