loneansprak intervju

Löneanspråk inför intervjun

Det är många som tycker det är svårt och även jobbigt att lämna löneanspråk för ett jobb man är intresserad av. Det kan vara en tuff balansgång att ange den lön man tycker att man är värd samtidigt som man kanske är rädd för att ange en för hög lön som innebär att man inte får jobbet.

Det är många som tycker det är svårt och även jobbigt att lämna löneanspråk för ett jobb man är intresserad av. Det kan vara en tuff balansgång att ange den lön man tycker att man är värd samtidigt som man kanske är rädd för att ange en för hög lön som innebär att man inte får jobbet.

Så kan ditt löneanspråk tolkas av en arbetsgivare

Det är mycket vanligt att en arbetsgivare vill veta vad du vill ha i lön. Dels ger det en ekonomisk siffra för vilken lön du går med på för att arbetsgivaren ska veta om de har råd att anställa dig.

Lönekravet kan också berätta några saker om dig. Ett lågt löneanspråk som ligger långt under det arbetsgivaren har tänkt sig kan ge signaler om att du inte är lika bra som andra som kräver högre lön. Det kan också säga att du inte har så höga tankar om dig själv vilket kan vara en nackdel i vissa yrken.

Anger du i stället ett riktigt högt löneanspråk visar du att du värderar din kompetens och dig själv mycket högt. Då gäller det att du kan motivera ditt lönekrav med ett vettigt argument för att du inte ska anses som alltför självsäker vilket också kan vara en nackdel i arbetslivet.

Vad är då ett rimligt lönekrav?

För att inte lönekravet ska påverka dina chanser för att få jobbet behöver du ta reda på vad som är ett rimligt lönekrav.

Utgå från lönestatistik hos ditt fackförbund

Lättaste sättet att ta fram ett lönekrav är att titta på hur lönestatistiken ser ut för ditt yrke. Detta brukar gå att googla fram för olika branscher men om det inte går att hitta brukar fackförbunden kunna ange hur lönerna ser ut för specifika yrken och branscher.

När anger man löneanspråk?

Det kan variera mellan olika företag när de vill få ett löneanspråk av dig. En del vill att man anger det redan i sin jobbansökan, medan andra ställer frågan under jobbintervjun eller ännu senare i rekryteringsprocessen.

Avvakta med lönekrav under intervjuprocessen - om det är möjligt

Ett tips är att det ofta är bättre att vänta med sitt lönekrav så länge som möjligt. Att komma med lönekravet allt för tidigt innan arbetsgivaren ens har fått en bra bild över din kompetens och vad du kan tillföra, kan leda till att man blir bortsållad. Ange heller inget exakt belopp, utan hellre ett spann vilket ger både dig och arbetsgivaren mer utrymme för att förhandla.

Genom att vänta kan också du dra fördel med att läsa av situationen. Du kan exempelvis genom att ställa frågor om nysatsningar och företagets visioner få en bild över företagets ekonomiska läge. Eventuellt kan du då behöva justera ner ditt lönekrav om du mycket gärna vill ha den aktuella tjänsten.

Om lönekrav krävs vid ansökan

Står det i en jobbannons att de vill ha ett löneanspråk direkt vid ansökan kan man med lite finess hantera det på olika sätt. Du kan så klart ange ett belopp i ansökan men det går faktiskt att utelämna specifika lönekrav. Det kan till och med vara en fördel ibland.

Väljer du att inte ange ditt krav är det dock bra att skriva en kort förklaring till varför det är blankt. Det kan vara att du är villig att diskutera lönen om tjänsten blir aktuell för dig eller att du vet för lite om den aktuella tjänsten för att kunna ge ett realistiskt löneanspråk och vill vänta till intervjutillfället.

Har du ett något högt lönekrav är det också bra att dra nytta av jobbintervjun för att kunna hänvisa till dina kompetenser och erfarenheter som du anser är ett bra skäl för en något högre lön. Vid intervjun har du också möjlighet att innan ditt svar fråga vilken lön de kan erbjuda en person med motsvarande kompetens och erfarenhet, för att därefter lägga ett motbud.

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.