Medlemslån - förmånliga banklån för dig som är med i facket

Medlemslan

Många fackförbund erbjuder medlemslån där man som medlem kan få ett förmånligt lån på en bank med priser som fackförbundet har förhandlat fram.

Framförallt är det en förmånlig ränta som många fackförbund erbjuder och med ett medlemslån via ett fackförbund får du ofta även fri rådgivning på banken.

Vissa banker erbjuder även dig som är medlem i ett fackförbund möjligheten att teckna ett lån utan säkerhet. För att få ett medlemslån via facket vänder du dig ofta direkt till banken men kan ibland behöva ett intyg från ditt fackförbund för att försäkra att du är anknuten till fackförbundet.

Några av de fackförbund som erbjuder medlemslån är Unionen, Trafik och Järnväg, Statstjänstemanna, Akademikerförbundet, Vårdförbundet och Byggnads.

Medlemslån - lån för fackliga medlemmar

En av fördelarna med att vara medlem i en fackförening är att man kan ta banklån till en lägre kostnad och med bättre ränta. Många av Sveriges fackförbund samarbetar med storbankerna för att erbjuda medlemslån för den som är ansluten till en fackförening.

Vad innebär medlemslån?

Ett medlemslån är en typ av lån en privatperson kan ta hos en bank om den är medlem i en viss organisation eller förening som banken har ett samarbete med. Många fackförbund erbjuder tillsammans med storbankerna medlemslån för sina fackligt anslutna medlemmar och kunder. Fackförbundet förhandlar fram villkor och räntor för lånet som sedan gäller för alla medlemmar som tar lånet. Vid förhandlingen tar facket hänsyn till sina medlemmars generella livssituation och anpassar kraven därefter så att så många som möjligt ska kunna ta ett förmånligt lån. Detta betyder förstås att lånet blir förmånligt för vissa medlemmar, men inte för andra.

Lån utan säkerhet - vad innebär det?

Medlemslån är i de absolut flesta fall lån utan säkerhet. Ett sådant lån betyder kort att banken som har gett lånet inte har något skydd om kunden plötsligt får problem med att betala tillbaka på sitt lån. Ett lån med säkerhet är å andra sidan ett lån där låntagaren äger något som banken får rätt till om en situation skulle uppstå då lånet inte längre kan betalas tillbaka enligt betalningsplanen. Säkerhet kan bland annat vara ett hus, en bostadsrätt, eller en bil om man tar ett billån.

Lån utan säkerhet ger ofta inte lika bra villkor som ett lån med säkerhet, eftersom banken saknar en viss trygghet i lånet. Ett medlemslån förhandlas dock fram av en fackförening där antalet medlemmar som tar lånet blir en form av säkerhet vilket gör att villkoren för ett medlemslån utan säkerhet många gånger är mycket bättre än ett vanligt privatlån utan säkerhet. Ett medlemslån ger många gånger längre ränta och man slipper betala uppläggningsavgiften och andra avgifter.

Lån utan säkerhet ges bland annat om man tar privatlån, som även går under namnet blancolån, och vid kontokredit. Blancolån är lån som ges om man vill renovera hemma eller göra ett större inköp. Kontokredit används av många som en buffert eller extra säkerhet om något oförutsett skulle hända.

För att ta ett lån kommer banken att ta en kreditupplysning för att försäkra sig om att kunden kan betala tillbaka lånet med den privatekonomi den har. Man måste alltså uppnå vissa mål - även för att ta ett medlemslån.

Betalningsskydd

När man tecknar ett lån kan man även teckna en försäkring till lånet, så kallat betalningsskydd. Om man till exempel skulle bli sjukskriven under en längre period eller bli av med jobbet så täcks en del av månadskostnaden av försäkringen så att man kan klara av alla sina räkningar trots den förändrade livssituationen. I betalningsskydd ingår även ett livskydd som löser lånet om den som tagit lånet avlider.

Betalningsskydd är alltså en trygghet för låntagaren om livssituationen, och privatekonomin, skulle komma att förändras.

I medlemslån ingår många gånger både betalningsskydd och livskydd, en avgift som annars läggs på månadskostnaden för lånet eller den kvarvarande skulden.

Om Nordea medlemslån

Nordea har avtal med många av Sveriges fackförbund. De erbjuder till exempel lån till medlemmar i fackförbunden IF Metall, SEKO, Unionen, Vision, Lärarnas Riksförbund, Naturvetarna och Sveriges Läkarförbund. Nordeas medlemslån kräver ingen säkerhet och man behöver inte vara kund hos Nordea sedan tidigare för att söka lånet. För att ansöka behöver man dock vara över 18 år gammal och ha en stabil privatekonomi så att man kan betala av lånet enligt betalningsplanen utan större bekymmer. Lånet kan man enkelt ansöka om online via Nordeas hemsida. Om lånet beviljas eller inte får man i de flesta fall svar om direkt, i vissa fall kan Nordea behöva lite mer information och kontaktar då låntagaren. Om man ångrar sig har Nordea en ångerrätt på två veckor.

Nordeas medlemslån kan man använda till i princip vad man vill, i likhet med ett vanligt blancolån. Man kan till exempel skaffa sig en ny bil, fräscha upp badrummet eller betala av dyra smålån för att få bättre koll på sin ekonomi. Om man tar Nordeas medlemslån tillkommer ingen uppläggningsavgift eller aviavgift. Dock ingår inte betalningsskydd eller livförsäkring.

Om Swedbank medlemslån

Swedbanks medlemslån erbjuds medlemmar i fackföreningar som är anslutna till SACO, Sveriges akademikers centralorganisation, eller LO, Landsorganisationen. Fackföreningar som Swedbank har avtal med är bland annat Sveriges Tandläkarförbund, Akademikerförbundet, Kommunalarbetarförbundet och Elektrikerförbundet. Lånet kan tas av en medlem i någon av de anslutna förbunden som har varit medlem i minst 6 månader, har ett lönekonto hos Swedbank och är över 18 år gammal. Swedbank kräver även en stabil privatekonomi och att låntagaren är utan betalningsanmärkningar.

Swedbanks medlemslån kan man ansöka om online, med sitt BankID, och man får besked om lånet beviljas eller inte direkt. I lånet ingår betalningsskydd, om man skulle bli sjuk under en längre period eller förlora jobbet, och livskydd, en försäkring som löser upp lånet om låntagaren avlider. Lånet är dessutom utan uppläggningskostnad och avikostnad.

Om SEB medlemslån

SEB erbjuder medlemslån till kunder som är medlemmar i någon av de föreningar och organisationer de har avtal med. Exempel på fackförbund som har avtal med SEB är Unionen, Teaterförbundet, Journalistförbundet, Akademikerförbundet SSR och Polisförbundet. SEBs medlemslån är en variant av deras ”Enkla lån”, men det lite förmånligare villkor.

SEBs medlemslån kan man använda till precis vad man vill. Man kan till exempel betala av smålån, köpa en ny bil eller bygga en ny altan. Betalningsskydd och livförsäkring ingår inte i lånet, men det kan läggas till för en lite dyrare månadskostnad. Uppläggningsavgiften bjuder dock SEB på.

Medlemslånet kan man enkelt ansöka om på SEBs hemsida eller via deras internetbank. Lånebeskedet kommer inom två dagar om man ansöker via hemsidan, inom en dag om man ansöker via internetbanken och man får besked direkt om man ansöker om lånet över telefon eller på ett SEB-kontor.

fa jobb

Så får du jobbet med våra bästa tips

Nu när arbetslösheten är så hög och många jobb har försvunnit är det stor konkurrens om de jobb som finns. Men hur gör du då för att lyckas få de jobben du är intresserad av? Vi ska här ge våra...
Läs mer
lon efter skatt

Lön efter skatt

Vad får du egentligen ut i lön efter skatt? Det kan vara bra att kunna räkna ut din lön efter skatt om du till exempel söker nya jobb eller ska löneförhandla. Då kan det vara bra att veta om det...
Läs mer
tips foer dig som aer ny som chef

3 framgångsrika tips för dig som är ny som chef

Är du ny som chef har du säkert många funderingar kring hur du bäst kommer in i din nya roll. Vi ska ge dig 3 framgångsrika tips som hjälper dig i din nya arbetsroll. 1. Förväntningar – medarbetare, chefer och du...
Läs mer
cv mallar

Här hittar du bäst CV-mallar

Är det dags att börja söka jobb? Var det längesen du skrev ett CV eller är det första gången? Oavsett varför du behöver skriva ett CV kan du behöva en riktigt bra mall att utgå från. Nu mer än någonsin...
Läs mer
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.