Som nyanställd har man ofta många frågor och funderingar. En del av dessa frågor kan man ta med sin arbetsgivare men vissa frågor kanske man hellre vill ta med någon som inte är involverad och det är därför mycket bra att vara med i ett fackförbund som nyanställd.
Ansluta sig till facket som nyanställd
Om man är ny på sin arbetsplats har man ofta många nya intryck och upplevelser att hantera. Det kan även komma upp många frågor - frågor som man kanske inte vill ta direkt med sin arbetsgivare eller en kollega. Facket kan hjälpa dig med stöd och råd och du kan alltid vända dig till ditt fack med frågor och funderingar.
Det är många saker som man ska tänka på som nyanställd. Tänk till exempel på att det är vid den första löneförhandlingen med din framtida arbetsgivare som din lön sätts och att det är viktigt att du redan från början får en lön som du tycker känns rättvis i förhållande till din arbetsinsats.
Tänk på detta när du ska börja på ett nytt jobb
Att börja på en ny arbetsplats är spännande, men kan också vara lite nervöst. Det är mycket nytt man behöver tänka på. I denna lista har vi samlat några av de viktigaste sakerna att tänka på innan man börjar på sitt nya jobb.
- Anställningsavtal: Se till att du har ett ordentligt skriftligt anställningsavtal innan du påbörjar ditt nya arbete. I anställningsavtalet ska alla villkor för anställningen framgå. Det handlar till exempel om lön. arbetstider, tjänstepension, försäkringar, semesterdagar och liknande.
- Kollektivavtal: Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen? Ett kollektivavtal reglerar saker som övertid, lönerevisioner, arbetstid, pension och liknande. Om ett kollektivavtal inte finns på den nya arbetsplats är det viktigt att se till att ditt anställningsavtal innehåller alla relevanta villkor.
- Förhandla lön: När du blir erbjuden en ny anställning är det dags att börja diskutera lönen. Läs på innan och förbered dig. Många fackförbund erbjuder information om marknadslöner, då vet man ungefär hur mycket kollegor inom samma bransch tjänar.
Att vara med i ett fackförbund gör att man kan få hjälp med alla dessa tre punkter. Fackförbunden kan ge rådgivning när det kommer till anställningsavtal, kollektivavtal, löneförhandling och andra arbetsvillkor. Om du är med i ett fackförbund kan du kontakta förbunden innan du skriver på ditt anställningsavtal. Förhoppningsvis är förbunden organiserade på din arbetsplats och kan ge dig specifika råd om vad du behöver tänka på.
Här får du mer information och rådgivning som nyanställd från Unionen