groda ga ur

Senast uppdaterad: 6 februari 2024

Gå ur facket

Har du funderat på att gå ur facket, men inte riktigt vetat vad det skulle innebära eller hur man ska bära sig åt? Vi går igenom hur man begär utträde ur sitt fackförbund, hur man byter fackförbund och vad som kan vara bra att tänka på innan man väljer att avsluta sitt medlemskap. 

Hur gör man för att begära utträde ur facket?

Gemensamt för de flesta fackförbund är att uppsägningen ofta måste ske skriftligt och att du alltid har någon typ av uppsägningstid, som däremot kan variera i längd mellan fackförbunden. Ibland kan den normala uppsägningstiden vara en månad, medan den är tre månader om du arbetar kvar inom det område som fackförbundet verkar inom.

Tänk på att om du byter till ett fackförbund som inte har avtalsrätten på din arbetsplats, det vill säga inte är en av parterna i kollektivavtalet, så har du ingen som kan förhandla eller tvista om det som står i kollektivavtalet. Du får alltså ut mer av ditt fackföreningsmedlemskap om du är med i ”rätt” fackförbund. Du har trots detta rätt att byta och ansöka om medlemskap i ett annat förbund. 

Skriftlig uppsägning

Både när du ska gå ur facket och när du ska byta till ett annat fackförbund, så måste du skriftligen begära utträde ur ditt nuvarande fackförbund. Var noga med att uppge både namn och personnummer. Om du sedan vill byta till ett annat fackförbund, så måste du själv ansöka om medlemskap där. Om du vill gå ur facket men fortsätta vara medlem i a-kassan så ska du vara noga med att detta framgår av brevet.

Vissa a-kassor är helt skilda från fackföreningarna, medan vissa medlemskap hänger ihop mer eller mindre. Det är därför viktigt att du är tydlig med vad det är du egentligen vill gå ur. Om du går ur facket så förlorar du de förmåner som ingår i ditt medlemskap där, men du kan fortfarande få ersättning från a-kassan om du fortsätter att vara medlem där. 

Vad ska jag tänka på?

Det första du ska vara medveten om är att om du går ur facket så kan du inte längre få hjälp av facket om en konflikt med arbetsgivaren skulle uppstå. Du förlorar också alla de försäkringar som du omfattas av genom facket. Det kan till exempel röra sig om hemförsäkring eller sjukförsäkring som ingår i fackavgiften. Många fackförbund har också en inkomstförsäkring som kompletterar den ersättning du får från a-kassan om du skulle bli arbetslös. 

Det är lätt att ta för givet att man har facket att vända sig till om en konflikt eller tvist på arbetsplatsen skulle uppstå, men om du inte tillhör något fack så får du företräda dig själv i eventuella konflikter. Facket kan också vara till hjälp i rådgivande syfte. Om du byter fack så kan du omedelbart bli företrädd av det nya facket om du kommer direkt från ett medlemskap i ett annat fackförbund. Annars krävs ofta att du varit medlem en viss tid för att kunna bli företrädd av facket i en konflikt. 

 Det är också viktigt att skilja mellan att gå ur facket och att gå ur a-kassan. Oftast är facket och a-kassan två skilda organisationer, men var noga vid utträde att du säger att du vill fortsätta vara medlem i a-kassan om det är vad du önskar. A-kassan är en viktig försäkring för många eftersom det är en stor ekonomisk trygghet att ha om man blir arbetslös.

På grund av taket i a-kassan så är även fackets inkomstförsäkring en viktig trygghet för många och en del av anledningen till att fler väljer att vara medlemmar i facket. Många väljer att gå ur facket av ekonomiska skäl eftersom avgiften till endast a-kassan är betydligt lägre. Man ska då vara medveten om att ett utträde kan få ekonomiska konsekvenser i form av förlorad inkomstförsäkring, hemförsäkring och andra försäkringar samt sämre trygghet på jobbet. 

3 skäl till att inte gå ur facket

Att vara fackligt ansluten är en självklarhet för många - men det gäller långt ifrån alla. Det finns många myter om vad ett fack egentligen är och vilka fördelar ett medlemskap faktiskt ger de anställda. Kort sagt driver ett fackförbund de anställdas intressen gentemot en arbetsgivare. Facket håller dig alltså om ryggen om din arbetsgivare skulle komma med oschyssta villkor eller orimliga löner.

I den här texten har vi samlat 3 anledningar till varför man inte ska gå ur facket.

1. Man får mycket för sin medlemsavgift

Många tänker kanske att ett medlemskap i ett fackförbund bara är ytterligare en räkning man måste betala varje månad. Visst kostar det att vara med i facket, men man får faktiskt en hel del för sin medlemsavgift.

Hur mycket det faktiskt kostar att vara med i facket beror på vilket fackförbund man ansluter sig till. Hos vissa fack anpassas avgiften efter inkomsten - så om du har en lägre inkomst blir ditt medlemskap billigare.

  •  Inkomstförsäkring

Om man blir av med jobbet kan en inkomstförsäkring vara guld värd. Är man bara med i a-kassan ligger taket för hur mycket ersättning man kan få om man blir av med jobbet på 80 procent av 33 000 kronor. Om man dessutom har en inkomstförsäkring, som ingår i de flesta fackmedlemskap, blir ersättningstaket betydligt högre.

  • Rättslig hjälp på arbetsplatsen

Om det skulle uppstå problem på jobbet, till exempel en konflikt med en arbetsgivare, så hjälper facket till att lösa den konflikten. Om problemet inte går att lösa med endast förhandling med facket kan det tas vidare till domstol. Ditt fackförbund hjälper dig då med avgifterna för rättegången och det juridiska.

  • Anställningstrygghet

Om arbetstagare behöver sägas upp på en arbetsplats på grund av brist på arbete sker detta enligt en turordningsregel som finns med i LAS (lagen om anställningsskydd). Om arbetsgivaren av någon anledning inte vill följa turordningsregeln måste den förhandla med facket innan någon sägs upp. Facket bidrar alltså till anställningstrygghet för alla sina medlemmar.

  • Kollektivavtalet

Det är fackets förtjänst att vi idag har kollektivavtal på många arbetsplatser i Sverige. Kollektivavtalet bekräftar de arbetsvillkor som inte täcks av den svenska lagen. Det handlar till exempel om löner, arbetstider, pension, semester och försäkringar.

Kollektivavtalet gäller både om man är med i facket eller inte, men som medlem i facket ger man ytterligare stöd till förhandlingarna mellan arbetsgivare och facket och man får extra stöd om kollektivavtalet inte följs. Som medlem i ett fackförbund hjälper facket dig att hantera en arbetsgivare som inte följer reglerna och tar till rättsliga åtgärder om det skulle behövas.

2. Solidaritet med branschkollegor

Att vara med i facket kommer, som vi nämnt ovan, med många personliga fördelar för den enskilda individen. Utöver detta bidrar ett medlemskap till att andra kollegor inom samma bransch kan få det stöd de behöver under tuffare perioder. Man kan alltså se ett medlemskap i facket som en solidarisk handling som bidrar till bättre arbetsvillkor och ett skyddsnät för alla inom samma yrkesområde.

Din medlemsavgift går helt enkelt till ett större projekt som inte bara värnar om dig - utan alla runt om dig också. 

3. Var med och förändra och förbättra din arbetsplats

Som medlem i ett fackförbund är man med och förändrar och förbättrar sin arbetsplats. Tillsammans är man starkare och ett starkt fackförbund, med många medlemmar, kan skapa större förändringar än ett litet. Tänk bara på allt de svenska fackförbunden har förhandlat fram idag - extra semesterdagar, föräldraförsäkring, tjänstepension! Det är saker de flesta av oss absolut inte vill vara utan.

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.