forsakring papper

Försäkringar genom facket

Det är inte bara när det gäller avtal, löneförhandlingar och tvister med arbetsgivaren som det lönar sig att vara medlem i facket. Genom ditt medlemskap i facket följer en hel del andra förmåner, såsom rabatter och särskilda lån med förmånliga villkor, så kallade medlemslån till exempel. Det finns även en hel del förmånliga försäkringar som du får genom ditt fackförbund. 

Det är inte bara när det gäller avtal, löneförhandlingar och tvister med arbetsgivaren som det lönar sig att vara medlem i facket. Genom ditt medlemskap i facket följer en hel del andra förmåner, såsom rabatter och särskilda lån med förmånliga villkor, så kallade medlemslån till exempel. Det finns även en hel del förmånliga försäkringar som du får genom ditt fackförbund. 

Inkomstförsäkring

Genom din avgift till facket så får du ofta en så kallad inkomstförsäkring som ger dig upp till 80 % av din lön om du blir arbetslös, oavsett taket i a-kassan. Detta kan löna sig, speciellt om du tjänat en bit över taket. Inkomstförsäkringen betalas ofta ut separat när du har a-kassa och kan inte betalas ut om du inte samtidigt har ersättning från a-kassan. Taket i a-kassan är för närvarande runt 33 000 kronor, så om din inkomst är högre än det så tjänar du på att ha fackets inkomstförsäkring. 

Avtalsförsäkringar

I en del kollektivavtal finns så kallade avtalsförsäkringar. Dessa ger dig en liten extra slant om du till exempel är sjuk mer än 14 dagar i sträck, skadar dig på jobbet, är föräldraledig eller har graviditetspenning, blir uppsagd över en viss ålder, en nära anhörig avlider eller när du tar ut pension. Dessa får du oftast själv ansöka om när situationen uppstår, men de gäller bara om din arbetsplats har kollektivavtal. 

Medlemsförsäkringar

Medlemsförsäkringar kallas de försäkringar som du har genom ditt medlemskap, antingen genom att de ingår i din medlemsavgift eller genom att du som medlem har rabatt på försäkringspremien. I din fackavgift brukar ofta dessa försäkringar ingå:

- Inkomstförsäkring

- Olycksfallsförsäkring

- Hemförsäkring

- Livförsäkring

- Barngrupplivförsäkring

- Sjuk- och efterlevandeförsäkring

 Observera att detta kan variera något mellan de olika fackförbunden. Du kan även få rabatt på försäkringar hos ett specifikt försäkringsbolag som ditt fackförbund förhandlat fram ett bra avtal med. Det kan till exempel gälla:

- Kompletterande olycksfallsförsäkring

- Kompletterande sjuk- och efterlevandeförsäkring

- Barnförsäkring

Kontrollera med ditt fackförbund vilket försäkringsbolag man har avtal med för att vara säker på att du får det bästa värdet för dina pengar.

Vissa fackförbund har inga försäkringar som automatiskt ingår i medlemsavgiften, men har i gengäld kanske lägre medlemsavgift och kan erbjuda rabatterade försäkringar hos särskilda försäkringsbolag. Även andra villkor än själva premien kan vara mer förmånliga med medlemsförsäkringar. Exempelvis hälsokrav och liknande kan vara lägre för till exempel sjukförsäkringarna. Vissa av försäkringarna är också premiefria om du skulle bli långvarigt arbetslös, något som kan göra en stor skillnad om det gäller flera försäkringar. Försäkringar för ett hushåll som har både hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring till exempel, kan bli en ganska stor summa varje månad som kan göra stor skillnad för den som är arbetslös. På så sätt riskerar du inte att stå utan försäkringsskydd om du skulle bli av med jobbet. 

Försäkringar som ny medlem

Om ditt fack inte har försäkringar som ingår i medlemsavgiften så har de oftast försäkringar med förmånliga premier och villkor. Ofta får man dessa utan kostnad som ny medlem de första månaderna. Tänk då på att du ibland kan behöva säga upp dessa själv om du inte vill fortsätta ha dem efter den inledande perioden. Jämför dem gärna med dina befintliga försäkringar för att du ska vara säker på att du har den försäkring som har de mest förmånliga villkoren och priset för just dig. Ofta kan du kombinera de försäkringar som du får rabatt på genom ditt medlemskap med andra försäkringar som försäkringsbolaget erbjuder, som till exempel bilförsäkring och djurförsäkringar. Då kan du få förmånliga paketrabatter som kan få ner dina kostnader väsentligt. 

Att tänka på

Det är viktigt att du faktiskt kontrollerar vilka försäkringar du har, har möjlighet att teckna eller kan ansöka om ersättning från när något händer, för att du inte ska missa ersättning, ha dubbla försäkringar eller i värsta fall stå utan försäkringsskydd helt. Eftersom det som ingår skiljer sig åt mellan olika fackförbund, så är det extra viktigt att du kontrollerar vad som ingår i medlemsavgiften för just dig. I samband med detta är det bra att du kollar eventuella avtalsförsäkringar så att du vet vad du har rätt till om något skulle hända. Eftersom du får ansöka om ersättning från dessa försäkringar själv, så kan det vara lätt att missa. 

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.