fa jobb

Så får du jobbet med våra bästa tips

När arbetslösheten är hög och många jobb har försvunnit är det stor konkurrens om de jobb som finns. Men hur gör du då för att lyckas få de jobben du är intresserad av? Vi ska här ge våra tips på hur du bättre lyckas med din jobbansökan för att bli kallad till arbetsintervju och hur du bättre lyckas ta de sista stegen för att få jobbet.

När arbetslösheten är hög och många jobb har försvunnit är det stor konkurrens om de jobb som finns. Men hur gör du då för att lyckas få de jobben du är intresserad av? Vi ska här ge våra tips på hur du bättre lyckas med din jobbansökan för att bli kallad till arbetsintervju och hur du bättre lyckas ta de sista stegen för att få jobbet.

  1. Research om företaget – Läs på om företaget du söker jobb hos. Titta inte bara på vad de i jobbannonsen söker efter. Titta också på deras webbplats vad du hittar för mer information där om företaget och vad de erbjuder sina kunder. Se hur du kan relatera det till din erfarenhet som skulle vara en fördel i den nya tjänsten och använd dig av det i ditt CV, personliga brev och i en eventuell intervju.
  2. Få ditt CV att synas – Tänk dig att det kanske är flera hundratal som söker samma jobb. Hur gör du för att få ditt CV att synas så att någon verkligen läser det? Här hittad du bra, snygga och professionella CV-mallar.
  3. Anpassa CV och personligt brev – Skicka inte samma generella CV och personligt brev till alla arbetsgivare. Gör anpassning inför varje jobbansökan så att det riktar sig speciellt till den tjänst du söker. Ta bara med det som är relevant för tjänsten så att du håller din jobbansökan inom rimlig längd men ändå intressant.
  4. Träna på jobbintervju – När du blir kallad till intervju är det bra att förbereda dig genom att träna på en jobbintervju. Ta reda på vilka frågor som eventuellt kan dyka upp så att du vet hur du ska svara på frågorna utan att verka osäker. Träna på intervju med någon i din närhet så du känner dig trygg i situationen.

 

Öka chanserna till nytt jobb med hjälp av fackförbund

Visste du att du kan öka chanserna till att få ett nytt jobb genom att ta hjälp av fackförbund? Flera fackförbund har flera medlemsförmåner som är till fördel vid jobbsökandet. Är du inte med i något fackförbund idag så kontakta det fackförbund du är intresserad av för att få höra hur länge du måste vara medlem för att få börja använda förmånerna.

Som arbetslös eller student kanske du tycker att det är en hög kostnad men det kan vara en mycket värdefull hjälp för att ta dig ur arbetslösheten eller att gå direkt från att vara student till anställd.

Vad kan facket hjälpa dig med när du söker jobb?

Som medlem i facket kan du ofta få hjälp med både granskning av ditt CV och personliga brev. Du får då professionell hjälp vilket maximerar dina chanser att bli kallad till intervju. En granskning av din LinkedInprofil är också en vanlig förmån.

Fackförbunden brukar dessutom erbjuda intervjuträning så att du får träna inför en kommande arbetsintervju. Det kan vara en stor fördel att praktiskt ha fått öva på att svara på vanliga jobbintervjufrågor som till exempel vad dina styrkor och svagheter är. Att känna sig förberedd på de allra vanligaste frågorna och att känna sig mer bekväm i den situationen ökar dina chanser att ge ett gott intryck och att lyckas ge ett positivt intryck om att du är rätt för jobbet.

Det finns fackförbund som även kan ha andra förmåner som kan hjälpa dig i jobbsökandet. Inom vissa branscher har vissa fackförbund dessutom egna jobbportaler där du kan söka jobb inom just din bransch.

Här får du hjälp att hitta rätt fackförbund för dig! 

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.