Vad är ett arbetsgivarintyg?

forhandlingar parter

Ett arbetsgivarintyg är ett bevis, eller ett intyg, på att du har arbetat hos en viss arbetsgivare under en viss tid. I ett arbetsgivarintyg framkommer var man har varit anställd, under vilken tid, vilka arbetssysslor som har utförts på arbetsplatsen, hur mycket man har arbetat och hur mycket man har tjänat. Arbetsgivarintyget kan även innehålla information om varför man inte längre arbetar på den aktuella arbetsplatsen och ett omdöme av arbetstagarens tid på arbetsplatsen.

Arbetsgivarintyget behövs till exempel om man vill söka ersättning från sin a-kassa om man har blivit av med jobbet, men det kan även vara praktiskt att kunna visa upp när man söker nytt jobb hos en annan arbetsgivare.

Man har rätt till ett arbetsgivarintyg

Man har alltid rätt att få ett arbetsgivarintyg när man slutar på en arbetsplats. Det spelar ingen roll om man själv har valt att säga upp sig eller om man blivit uppsagd - arbetsgivarintyget har man rätt till ändå. Den här rätten regleras i lagen om arbetslöshetsförsäkring och det finns ingen tidsgräns. Man kan alltså begära att få ett arbetsgivarintyg från en arbetsplats man arbetade på för flera år sedan.

Om arbetsgivaren inte vill lämna ett arbetsgivarintyg kan man ta hjälp av facket. Då hjälper facket till att hantera frågan. Det är alltid lättare att ha en stadig organisation med mycket erfarenhet i ryggen när man ska förhandla med arbetsgivare.

Arbetsgivarintyg och a-kassa

Den viktigaste anledningen att se till att man får ett arbetsgivarintyg när man slutar på sin arbetsplats är för att kunna söka a-kassa. Om man blir av med jobbet och behöver ersättning från sin a-kassa måste man skicka in ett arbetsgivarintyg för att kunna få den ersättning man har rätt till. Arbetsgivarintyget ligger till grund för hur mycket ersättning du har rätt att få ut.

Om man av någon anledning inte kan visa upp ett arbetsgivarintyg så är det möjligt att lösa det med a-kassan ändå. Vissa arbetsgivare vill kanske inte alltid lämna ut ett arbetsgivarintyg, eller så finns inte arbetsgivaren kvar. Vid sådana tillfällen kan a-kassan istället godta andra handlingar, till exempel lönespecifikationer, uppgifter från skatteverket eller ett anställningskontrakt. Det är alltid bra att kontakta sin a-kassa om man inte har ett arbetsgivarintyg så att de kan hjälpa till med de handlingar de behöver istället.

Arbetsgivarintyg när man söker nytt jobb

När man söker nytt jobb kan det vara bra att ha ett arbetsgivarintyg att visa upp. Arbetsgivarintyget visar både vad du har gjort för arbetssysslor på din tidigare arbetsplats och vad du har haft för lön. Det kan även ge en tydlig bild av vem du är som arbetstagare och kollega om din tidigare arbetsgivare har skrivit ett tydligt omdöme om din arbetsprestation. Det är inte alltid lätt att förmedla hur man är som kollega under en arbetsintervju, då kan det vara bra att ha ett omdöme från en tidigare arbetsgivare att luta sig mot. Arbetsgivarintyget bör dessutom innehålla kontaktuppgifter till din tidigare arbetsgivare, vilket gör att det även kan fungera som en referens.

 

 

fa jobb

Så får du jobbet med våra bästa tips

Nu när arbetslösheten är så hög och många jobb har försvunnit är det stor konkurrens om de jobb som finns. Men hur gör du då för att lyckas få de jobben du är intresserad av? Vi ska här ge våra...
Läs mer
lon efter skatt

Lön efter skatt

Vad får du egentligen ut i lön efter skatt? Det kan vara bra att kunna räkna ut din lön efter skatt om du till exempel söker nya jobb eller ska löneförhandla. Då kan det vara bra att veta om det...
Läs mer
tips foer dig som aer ny som chef

3 framgångsrika tips för dig som är ny som chef

Är du ny som chef har du säkert många funderingar kring hur du bäst kommer in i din nya roll. Vi ska ge dig 3 framgångsrika tips som hjälper dig i din nya arbetsroll. 1. Förväntningar – medarbetare, chefer och du...
Läs mer
cv mallar

Här hittar du bäst CV-mallar

Är det dags att börja söka jobb? Var det längesen du skrev ett CV eller är det första gången? Oavsett varför du behöver skriva ett CV kan du behöva en riktigt bra mall att utgå från. Nu mer än någonsin...
Läs mer
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.