ideella organisationer

Senast uppdaterad: 5 februari 2024

Kan jag vara med i a-kassan utan att vara med i facket?

Det korta svaret på den frågan är ja - man kan vara med i a-kassan utan att vara med i något fackförbund. I grunden är a-kassan och ett fackförbund två helt olika saker med olika funktioner. A-kassa är en förkortning av arbetslöshetskassa medan ett fackförbund är en organisation för de som arbetar. A-kassan ger alltså ersättning om man skulle bli av med jobbet och ett fackförbund ger råd, stöd och andra fördelar till sina medlemmar.

Så fungerar a-kassa

Om man har förlorat jobbet kan man ha rätt att få ersättningen under tiden man är arbetslös, det kallas arbetslöshetskassa eller a-kassa. För att ha rätt till den här ersättningen måste man dock uppfylla vissa krav. Man måste till exempel vara medlem i en a-kassa, vara registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och ha arbetat under ett visst antal timmar under det senaste halvåret.

Grundprincipen för hur en a-kassa fungerar är enkel. De som är medlemmar i a-kassan betalar varje månad in en avgift. Den här avgiften används senare för att kunna betala ut en ersättning till de medlemmar som blir av med sina jobb. Det är alltså ett enkelt, och kollektivt, sätt att skydda sig själv och sin inkomst om man en dag skulle stå utan arbete.

Läs mer om olika a-kassor här.

Ersättning från a-kassa

Hur stor ersättning man sedan får från sin a-kassa beror på hur inkomsten man hade innan man förlorade sitt arbete såg ut. A-kassan betalar ut 80 % av ens tidigare lön, men det finns en övre gräns. A-kassan betalar bara ut ersättning upp till det tak som är satt. Löner som är högre får man alltså inte ut full ersättning för genom sin a-kassa.

Man kan heller inte få a-kassa hur länge som helst. Under de första 100 dagarna får man en ersättning som täcker 80 % av den tidigare lönen. Under nästkommande 100 dagar sjunker den ersättningen lite, och under de sista 100 dagarna sjunker den igen.

Fackförbund - inkomstförsäkring

Ett fackförbund ger alltså inte arbetslöshetsersättning, men vissa fackförbund erbjuder en inkomstförsäkring till sina medlemmar. En inkomstförsäkring kan ses som ett komplement till a-kassan och ge extra ersättning om man till exempel har en högre månadslön än a-kassans tak.

Läs mer om inkomstförsäkringar här.

A-kassan och facket är två olika organisationer

Det arbete som a-kassan och fackföreningen gör skiljer sig alltså åt. Det finns dock a-kassor som har ett nära samarbete med ett visst fackförbund - de kanske till och med delar namn. Det beror ofta på att fackförbundet och a-kassan vänder sig till samma individer. Det kanske handlar om personer med en viss utbildning eller personer som är aktiva inom ett visst arbetsfält. Vissa fackförbund hänvisar även sina medlemmar till en viss a-kassa. Många fackförbund som vänder sig till yrkesgrupper med en akademisk examen hänvisar till exempel sina medlemmar till Akademikernas a-kassa.

A-kassa utan facket

Som medlem i a-kassan får man alltså ersättning om man skulle bli av med sitt jobb. Om detta är det enda man är ute efter går det alltså hur bra som helst att skippa medlemskapet i ett fackförbund och bara satsa på en a-kassa.

Du kan vara medlem i fackföreningarnas a-kassor utan att vara medlem i facket. Du kan läsa mer om samtliga fackförbunds a-kassor.

Om du inte vill vara med i en fackförenings a-kassa, så finns det ett annat alternativ. Det är den fristående a-kassan Alfakassan. Det spelar ingen roll vilket yrke du har, Alfakassan är öppen för alla som arbetar i Sverige.

Ett fackförbund ger dock mer trygghet och stöd under ens arbetsliv. Ett medlemskap i ett fackförbund ger till exempel facket större förhandlingsutrymme gentemot arbetsgivare vilket i sin tur kan leda till bättre arbetsvillkor för alla som arbetar på arbetsplatsen. En annan fördel med ett medlemskap i ett fackförbund är möjligheten till inkomstförsäkring - då kan man få en högre ersättning om man skulle bli arbetslös.

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.