7 saker du bör veta innan du går på föräldraledighet

3946614647 eea1aa763f o

7 saker du bör veta innan du går på föräldraledighet

 

Närmar sig den första föräldraledigheten? Att vänta barn för första gången är roligt och spännande, men det kan också vara lite läskigt. Det är mycket som förändras när man blir förälder, och det är mycket nya saker man behöver hålla koll på. En av dem är hur föräldraledigheten egentligen fungerar. Här har vi samlat 7 viktiga saker att veta innan då går på föräldraledighet.

 

1. Hur många dagar kan man vara föräldraledig?

Hur länge får man egentligen vara ledig med sitt barn? Den frågan är faktiskt inte så enkel som man kan tro. Totalt har får man vara föräldraledig i 480 dagar. Av dessa dagar får man ut en ersättning på sjukpenningnivå under 390 dagar, resterande dagar får man ut en ersättning på lägstanivå vilket är 180 kronor om dagen. Föräldraledigheten kan delas mellan två föräldrar eller flera vuxna. 90 dagar av ledigheten på sjukpenningnivå är dock reserverad till varje förälder. De dagarna kan alltså inte bytas mellan föräldrarna. De övriga dagarna får man dock dela upp precis som man vill. Alla dagar behöver förstås heller inte tas ut.

 

Man kan också vara ledig på heltid utan att ta ut full ersättning fram tills barnet är 18 månader. Då kan man få föräldraledigheten att räcka längre, men ersättning blir förstås lägre. Man behöver heller inte vara föräldraledig hela dagar, utan man kan till exempel välja att vara ledig under halva dagar eller en fjärdedelsdag.

 

2. Om båda föräldrar vill vara hemma samtidigt

Om båda föräldrar vill vara lediga med barnet samtidigt går det bra för båda att ta ut föräldraledighet under totalt 30 dagar tillsammans innan barnet fyller ett år. Om båda föräldrar är hemma räknas en dag som två. 30 dagar räknas alltså som totalt 60 dagar av föräldraledigheten. 

 

3. SGI

SGI är sjukpenninggrundande inkomst, vilken ligger till grund för hur ersättningen ser ut när man är föräldraledig. Ens SGI är i stort sett ens sammanlagda inkomst under tolv månader. Det finns dock en övre gräns för hur hög SGI man kan ha. Om man ligger under den övre gränsen får man ut en ersättning som består av 80 procent av ens inkomst. På försäkringskassans hemsida kan man se hur hög SGI man har.

 

4. 10 dagar ledigt - för den andra föräldern

Precis när barnet har kommit till världen kan föräldern som inte föder barnet vara ledig i tio dagar. Då har man rätt till något som kallas tillfällig föräldrapenning. Även om man är ensamstående kan man dra nytta av de här 10 dagarna. En nära vän, förälder eller släkting kan nämligen ansöka om ersättningen och vara ledig tillsammans med den nya föräldern och barnet. Perfekt om man behöver lite extra hjälp som helt ny ensamstående förälder.

 

5. Föräldralön

Om ens arbetsgivare har ett kollektivavtal kan man även få något som kallas föräldralön. Hur föräldralönen ser ut och hur många månader man har rätt till den beror på hur kollektivavtalet ser ut där man arbetar. Många gånger kan man få ut föräldralön i upp till ett år och få ut omkring 90 procent av lönen. Det ser dock olika ut för olika kollektivavtal, så det är alltid bra att kolla med sin arbetsgivare eller fackförening så att man vet vad som gäller.

 

6. Dela föräldraledigheten - det lönar sig

När det kommer till föräldraledighet är det vanligt att en förälder, ofta mamman, är hemma längre än den andra. Man kanske tänker att man tjänar mer på att låta den i familjen som tjänar minst vara föräldraledig mest, men så är det inte alltid. Om både föräldrar har föräldralön kan man faktiskt tjäna på att dela upp föräldraledigheten så att en förälder inte är hemma längre än vad föräldralönen täcker.

 

7. Hur påverkar föräldraledigheten pensionen?

Att vara föräldraledig, och därmed ha en lägre inkomst, påverkar faktiskt hur pensionen kommer att se ut när man blir äldre. Om man till exempel väljer att jobba deltid när barnet är ungt påverkas ens tjänstepension negativt. Det kan alltså vara en bra idé att dela på föräldraledigheten, och om den möjligheten inte finns kan man försöka pensionsspara lite extra åt föräldern som är hemma mer för att fylla hållet som ledigheten skapat.

 

vikarie

5 tips för dig som blivit varslad

  *Vid varsel varnar en arbetsgivare för att flera personer inom organisationen kommer att sägas upp. Man varslar både för att förvarna de som kommer att drabbas, men också för att informera fackförbund och arbetsförmedlingen. * Om det är minst fem personer...
Läs mer
forhandling kontor

Vad gör facket för mig

Den största arbetsuppgiften för alla fack är att försvara, förhandla om och utveckla det kollektivavtal du omfattas av på din arbetsplats. Eftersom så pass mycket av dina rättigheter och skyldigheter på jobbet regleras i just kollektivavtalet så är det viktigt...
Läs mer
groda ga ur

Gå ur facket

  *Har du funderat på att gå ur facket, men inte riktigt vetat vad det skulle innebära eller hur man ska bära sig åt?* Gemensamt för de flesta fackförbund är att uppsägningen ofta måste ske skriftligt och att du alltid har någon...
Läs mer
forsakring papper

Försäkringar genom facket

Det är inte bara när det gäller avtal, löneförhandlingar och tvister med arbetsgivaren som det lönar sig att vara medlem i facket. Genom ditt medlemskap i facket följer en hel del andra förmåner, såsom rabatter och särskilda lån med förmånliga...
Läs mer
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.