5 tips för dig som blivit varslad

vikarie

 

Vid varsel varnar en arbetsgivare för att flera personer inom organisationen kommer att sägas upp. Man varslar både för att förvarna de som kommer att drabbas, men också för att informera fackförbund och arbetsförmedlingen.

Om det är minst fem personer som kommer att sägas upp bör arbetsgivaren meddela om varsel minst två månader innan, om det är mellan 26 och 100 som berörs meddelas det senast fyra månader innan och om det är fler än 100 som berörs måste det meddelas minst ett halvår innan. När anställda varslas klargör även arbetsgivaren anledningen till neddragningen av personal.

Att bli varslad är förstås en stor omställning och kan innebära mycket stress och oro kring framtiden. För att göra processen så enkel så möjligt har vi samlat fem tips som kan vara bra att tänka på för dig som blivit varslad.

 

Sparad semester och kompledighet

Om man blir uppsagd har man fortfarande kvar sina intjänade semesterdagar. Det innebär att de semesterdagar man inte har hunnit ta ut innan man blivit uppsagd ska betalas ut som semesterersättning. Enligt semesterlagen ska ersättningen betalas ut senast en månad efter att man varit tvungen att sluta. Semesterersättningen består av den semesterlön du skulle ha fått om du tagit ut semesterdagarna. Samma sak gäller kompledighet som inte har tagits ut innan anställningen upphört.

 

Omställningsstöd

Om man är medlem i ett fackförbund kan man ha rätt till omställningsstöd. Omställningsstöd är till för att stötta uppsagda när de söker nytt jobb. Stöttningen kan bestå av coachning, hjälp med CV eller avgångsersättning. Omställningsstöd beviljas av trygghetsråden, och både arbetsgivare och personen det gäller måste söka. För att man ska få så bra hjälp som möjligt är det bra att söka så snart man fått reda på att ens arbetssituation kommer att förändras.

 

Börja leta efter nytt arbete

Det är lätt att bli ställd när livssituationen förändras och det kan vara svårt att veta vad man ska göra härnäst. Det är dock viktigt att börja leta efter ett nytt arbete så fort man fått reda på att ens nuvarande anställning kommer att sägas upp. Man kan börja leta efter ett nytt arbete redan under uppsägningstiden för att minska glappet mellan anställningarna. Enligt LAS har man rätt att söka efter nytt arbete på arbetstid och gå på arbetsintervjuer om man har blivit uppsagd.

 

A-kassa och inkomstförsäkring

När man blir uppsagd förändras ofta ens ekonomiska situation. Om man är med i a-kassan och har ett medlemskap i en fackförening med inkomstförsäkring ger man sig själv de bästa förutsättningarna för att klara sina utgifter även som arbetssökande. Ersättningen man får baseras på tidigare lön, och med en inkomstförsäkring kan man få en ersättning på 80 procent av den tidigare lönen.

Kontakta Arbetsförmedlingen senast första dagen som arbetslös, då får man ersättning redan från den första dagen man går utan arbete. Kontakta även a-kassan för att ansöka om ersättning. Till a-kassan skickar man sin anmälan om arbetslöshet från Arbetsförmedlingen och arbetsgivarintyg. Kontakta även ditt fackförbund och ansök om ersättning från inkomstförsäkringen.

Många fackförbund har en längre medlemsavgift för medlemmar med låg inkomst, så kom även ihåg att meddelade din ändrade inkomst till ditt fackförbund så att du inte behöver betala för mycket.

 

Gör det bästa av din sista tid

Det är inte lätt att vara kvar på en arbetsplats som man vet att man kommer att vara tvungen att lämna efter uppsägningstiden. Det är ändå viktigt att göra det bästa av den sista tiden på arbetsplatsen, både för kollegorna som inte har blivit varslade och för sig själv så att man kan ta med sig fina referenser när man börjar leta efter ett nytt arbete. 

fa jobb

Så får du jobbet med våra bästa tips

Nu när arbetslösheten är så hög och många jobb har försvunnit är det stor konkurrens om de jobb som finns. Men hur gör du då för att lyckas få de jobben du är intresserad av? Vi ska här ge våra...
Läs mer
lon efter skatt

Lön efter skatt

Vad får du egentligen ut i lön efter skatt? Det kan vara bra att kunna räkna ut din lön efter skatt om du till exempel söker nya jobb eller ska löneförhandla. Då kan det vara bra att veta om det...
Läs mer
tips foer dig som aer ny som chef

3 framgångsrika tips för dig som är ny som chef

Är du ny som chef har du säkert många funderingar kring hur du bäst kommer in i din nya roll. Vi ska ge dig 3 framgångsrika tips som hjälper dig i din nya arbetsroll. 1. Förväntningar – medarbetare, chefer och du...
Läs mer
cv mallar

Här hittar du bäst CV-mallar

Är det dags att börja söka jobb? Var det längesen du skrev ett CV eller är det första gången? Oavsett varför du behöver skriva ett CV kan du behöva en riktigt bra mall att utgå från. Nu mer än någonsin...
Läs mer
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.