Anställningsvillkor_arbete

Tesla - IF Metall och sympatistrejkerna

Få har nog missat det svenska fackförbundet IF Metalls strejk på Teslas svenska serviceställen och verkstäder. Strejken har pågått sen den 27 oktober och ser ännu inte en lösning. Nu uttalar Teslas mytomspunne VD, Elon Musk, sig om situationen i Sverige. ”Detta är vansinne”, skriver han om strejken på X, tidigare Twitter. 

Få har nog missat det svenska fackförbundet IF Metalls strejk på Teslas svenska serviceställen och verkstäder. Strejken har pågått sen den 27 oktober och ser ännu inte en lösning. Nu uttalar Teslas mytomspunne VD, Elon Musk, sig om situationen i Sverige. ”Detta är vansinne”, skriver han om strejken på X, tidigare Twitter. 

Sen slutet av oktober har fackförbundet IF Metall strejkat på svenska serviceställen och verkstäder för den amerikanska elbilstillverkaren Tesla. Strejken grundar sig i att Tesla vägrar teckna kollektivavtal - något som IF Metall menar bryter mot grundläggande principer på den svenska arbetsmarknaden. 

Tesla säger nej till kollektivavtal

IF Metall värnar om sina medlemmars villor och förhållanden på arbetsplatsen och de har under en längre tid fört diskussioner med Tesla om kollektivavtal - men helt utan framgång. Tesla menar att de inte har tecknat kollektivavtal på någon marknad i världen - och ser inte att Sverige kommer att bli den första. 

Som ett svar på detta tog alltså IF Metall till med stridsåtgärder mot Tesla och varslade om strejk den 27 oktober. Sen dess har alltså inga medlemmar från IF Metall, som ingår i strejken, arbetat med Teslabilar.

Den svenska modellen 

Kollektivavtal har en lång tradition på den svenska arbetsmarknaden och är grunden i det som ofta kallas den svenska modellen. Modellen går ut på att fack och arbetsgivarorganisationer bestämmer hur spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden ska se ut - inte staten eller politiker.  

Idag omfattas omkring nittio procent av alla arbetsgivare av kollektivavtal. Tesla är alltså en av få arbetsgivare som inte har kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden.

I ett kollektivavtal ingår villkor om löner, anställning, pension, semester och uppsägning. Varje bransch har specifikt förhandlade kollektivavtal. Avtalen garanterar alltså anställdas villkor och förmåner inom hela branschen, och gör att det blir svårare för enskilda arbetsgivare att snedvrida konkurrensen genom sämre arbetsvillkor och lägre priser. Det handlar i grund och botten om ett kollektivt ansvar för arbetarna på den svenska arbetsmarknaden. 

Detta vill IF Metall att Teslas anställda ska få genom ett kollektivavtal

  • Försäkringar
  • Omställningsstöd
  • Löner i enlighet med Motorbranschavtalet
  • Årlig garanterad löneökning 
  • Deltidspension 
  • Arbetstidsförkortning

Sympatistrejker mot Tesla

Under november har strejken mot biljätten utvidgats till närliggande fackförbund. Fackförbunden LO och Seko har varslat om sympatistrejk. Sympatistrejken görs för att stötta IF Metalls medlemmar och för att värna om de svenska arbetsmarknadsspelreglerna. 

LO-fackens åtgärder innebär bland annat att lastning av Teslabilar inte görs i hamnar i Malmö, Trelleborg, Göteborg och Södertälje. Även städning av Teslas lokaler har blockerats på många orter. 

Sekos sympatistrejk innebär en blockad mot paket och brev. I praktiken innebär det att Postnord och Citymail inte delar ut försändelser, brev, paket och pallar till Teslas svenska arbetsplatser. 

Elon Musk uttalar sig

Teslas VD Elon Musk har varit tyst om strejken i Sverige - fram tills nu. På den egenägda sociala plattformen X, tidigare Twitter, skrev Musk under torsdagen den 23 november: ”This is insane” (detta är vansinne) som svar på en tweet om IF Metalls strejk mot biljätten och de efterföljande sympatistrejkerna. 

IF Metall hoppas på en snabb lösning

IF Metall hoppas inte att konflikten blir långvarig - trots att mycket just nu talar för det. På sin hemsida skriver de att de hoppas att Tesla kan vara en ledande aktör för arbetsvillkor precis som de varit i spetsen för gröna omställningen inom bilbranschen. 

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.